Зрада мера, катівні загарбників та оладки для визволителів: хроніка окупації та звільнення Балаклії на Харківщині

Зрада мера, катівні загарбників та оладки для визволителів: хроніка окупації та звільнення Балаклії на Харківщині

Зрада мера, катівні загарбників та оладки для визволителів: хроніка окупації та звільнення Балаклії на Харківщині
. Балаклія після окупації. Вересень 2022 року. Фото: Офіс президента

Швидка окупація, катування місцевих жителів, зрада міського голови, а після звільнення — десятки підозрюваних у колабораціонізмі та ще більше поранених і загиблих внаслідок російських обстрілів.

Як росіяни захопили, жили, а пізніше тікали з Балаклії, яку українські захисники звільнили 8 вересня 2022 року, — читайте в хроніці Суспільне Харків.

Як росіяни окупували Балаклію

26 лютого. Війська РФ наближаються до Балаклії

Вранці тодішній міський голова Балаклії Іван Столбовий підтвердив Суспільне Харків, що до міста наближається військова техніка Росії.

"Техніка наближається до міста Балаклія. І там дійсно символи, буква Z і триколори. Понад 60 одиниць техніки. Були обстріли. Незрозуміла поки ситуація. Поки військова частина на місці, зайняла оборону. Були гарматні постріли, інші постріли. Нині заспокоїлося", — сказав тоді Суспільному Столбовий.

27 лютого. Збиті літаки РФ

Над Балаклією близько 16:00 збили два літаки, які літали над містом.

28 лютого. Заборона рухатися дорогою Балаклія-Волохів Яр

Росіяни на трасі Балаклія-Волохів яр станом на 28 лютого розстріляли три цивільних автівки, повідомляв голова Ізюмської РДА Степан Масельський: "Ні в якому разі не виїжджайте по трасі Балаклія-Волохів Яр, тому що за останні дві доби обстріляно три автомобілі і, на превеликий жаль, є жертви. Без паніки, бережіть один одного. Головне для нас зараз — вижити".

В останній день лютого у місті вже не працювали аптеки та не було теплопостачання, повідомляв тоді мер Столбовий.

2 березня. Російські війська зайшли на територію громади

Міська влада та голова Іван Столбовий заявив, що не співпрацюватиме з військами РФ: "Я залишаюсь в рідному місті, на своїй землі, нікуди тікати не збираюсь".

Початок березня. Евакуація та гуманітарна допомога

Створюють міський штаб з координації допомоги громаді, сотні жителів Балаклії записуються на евакуацію.

У населеному пункті є нестача продуктів та ліків, до міста доставляють гуманітарну допомогу. Росіяни не погоджують коридор для евакуації людей.

Життя в окупації

16 березня. Розповідь місцевого жителя про перші дні окупації

Балаклія здригається, коли на території ремонтного заводу б'ють гаубиці, відлітають "Гради" або лунають автоматні черги, розповідає співрозмовник Суспільного. Як змінилося життя міста після вторгнення російських військ, як поводяться окупанти, як виживають місцеві — пряма мова.

Балаклія перші дні окупації
Балаклія, березень 2022 року. Фото надане співрозмовником Суспільного

Кінець березня. Перехід Івана Столбового на сторону окупантів

26 березня з'явилась інформація про затримання росіянами міського голови Балаклії Івана Столбового. За словами очільника ОВА Олега Синєгубова, він перестав виходити на зв'язок.

Столбовий неушкоджений та вільно пересувається тимчасово окупованим містом, повідомив Суспільному, посилаючись на жителів Балаклії, голова Ізюмської РВА Степан Масельський 28 березня.

"Живий, здоровий, неушкоджений він та його родина. Наскільки мені відомо, вони вільно переміщаються містом Балаклія і на зв’язок не виходять", — сказав Масельський.

Балаклія в окупації
Балаклія в окупації, березень 2022 року. Фото жителя міста

У мережі тим часом з’явилося відео з Іваном Столбовим, на якому він повідомляє жителям, що ухвалив рішення залишатися у місті, "хоча була можливість поїхати на західну Україну, кудись ще". Він говорить, що "сьогодні повністю Україна вже нічого не дає", вочевидь, маючи на увазі повну блокаду міста.

Голова Харківської військової адміністрації Олег Синєгубов засудив дії мера Балаклії.

"Голова Балаклійської територіальної громади Іван Столбовий пішов на співпрацю з окупантами. Він зрадив інтереси країни, зрадив українських захисників та односельчан. Іван Столбовий зараз збирається працювати з тими, хто вбиває наших людей та руйнує наші міста", — написав Синєгубов у Telegram.

окупація балаклії
Балаклія, березень 2022 року. Фото надане співрозмовником Суспільного

7 квітня стало відомо, що Столбовий виїхав до РФ.

"За нашою інформацією, мер Балаклії зі своєю сім’єю залишив це місто і виїхав на територію Росії. На жаль, ми такі факти маємо, і я переконаний, ці люди понесуть справедливе та жорстке покарання за свої дії, за зраду України й кожного мешканця населеного пункту", — сказав начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Меру Балаклії оголосили підозру у держзраді.

3 квітня. Росіяни порушують домовленості про евакуацію

Внаслідок російського обстрілу була зруйнована лікарня. Лікарі намагалися евакуювати пацієнтів на підконтрольну Україні територію. З окупантами були домовленості, які вони порушили, обстрілявши колону. Водій одного з автобусів загинув.

5 квітня пацієнтів лікарні вдалося вивезти.

27 квітня. Мародерство окупантів

У тимчасово окупованій Балаклії російські військові вкрали з будинку місцевих жителів каструлю, дитячий рюкзак та алкоголь. Відео з камер спостереження опублікували у місцевій спільноті.

29 квітня. Допомога переселенцям від школярки

Школярка з Балаклії Аліса Пономаренко, яка після двох тижнів у підвалі разом з родиною змогла виїхати у Німеччину, шиє іграшкових однорогів, щоб допомогти переселенцям.

7 червня. Місцеві жителі просять про допомогу

Жителі Балаклії, які три місяці перебувають під тимчасовою окупацією РФ, просять розголосу щодо ситуації у місті. 5 червня окупаційні війська оголосили місто "частиною Білгородської області", виїзд з міста блокується, зникають люди.

балаклія окупація
Балаклія, березень 2022 року. Фото надане співрозмовником Суспільного

22 червня. Свідчення очевидців про окупацію

Понад 20 діб у сховищі прожила родина Горбель у Балаклії, яку у перші тижні повномасштабного вторгнення окупували російські війська. Після евакуації Анна Горбель з двома дітьми виїхала до Львова, а чоловік вступив до ЗСУ. У сховищі під окупацією діти створювали малюнки, які Анна зберегла і публікує в соцмережах.

"Будемо публікувати й тим самим зберігати історичну правду, зберігати почуття балаклійців під час окупації. І ви знаєте, мені б хотілося дуже сильно з цих малюнків, віршів після нашої перемоги створити збірку", — говорить Анна.

1 липня. Окупанти знаходять "кадри" серед колаборантів

Російські окупанти поширили в мережі відео з приміщення Балаклійської міської ради. На ньому самопроголошений окупантами "заступник міського голови" Сергій Агарков зірвав табличку з іменем голови Ізюмської райдержадміністрації Степана Масельського.

Разом з Агарковим у цьому брав участь колишній харків'янин Сергій Моїсеєв, керівник проросійської організації, який після перемоги Революції Гідності в Україні втік до РФ.

Сергій Агарков
У 2010 на талант-шоу Агарков бив себе сокирою і бігав з цвяхами у носі. Фото: СТБ

Сергій Агарков відомий антиукраїнською позицією з 2014 року, був керівником організації "Союз народної єдності" та один з авторів сепаратистського проєкту "Дорожня карта Новоросії". До подій 2014-го він виступав на шоу "Україна має талант" — бив себе сокирою в живіт та пхав цвяхи до носа. Втік з Харкова до Росії.

8 серпня. Ротація росіян у Балаклії

Українська розвідка має інформацію про зростання агресії російських окупантів до жителів Балаклії. У складі нового батальйону, який туди зайшов, є колишні в'язні.

Як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, тиск російських загарбників на тимчасово окупованих територіях зростає.

Звільнення Балаклії

8 вересня. Українські війська зайшли до міста

До Балаклії, яка пів року була під російською окупацією, зайшли Збройні сили України. Жителі міста зустрічають українських захисників та пропонують їм оладки, рецепт яких пізніше опублікує шеф-кухар Клопотенко.

Голова Ізюмської РВА Степан Масельський 10 вересня повернувся до Балаклії після деокупації міста.

До міста везуть гуманітарну допомогу, повертаються пошти, починають відновлювати комунальні послуги та сполучення.

Вересень. Як жили окупанти у загарбаному місті

Російські окупанти сушили білизну і шкарпетки у великій залі відділку поліції Балаклії.

На околиці деокупованої Балаклії знайшли російський командний пункт з десятками ящиків з боєприпасами та двома бойовими машинами піхоти.

Росіяни під час окупації Балаклії перебирали книжковий фонд Балаклійської центральної районної бібліотеки: книжки українською мовою, серед яких були романи Стівена Кінга, планували знищити.

бібліотека балаклія
Бібліотека в Балаклії. 21 вересня 2022 року. Фото: Олександр Ткаченко/Telegram

Окупанти нищили школи у Балаклійській громаді, розграбували центральну міську лікарню та домівки людей. Про життя в окупації Суспільному розповіли жителі нині звільненого міста.

13 вересня. Катівня росіян

У звільненій Балаклії правоохоронці знайшли катівню, яку російські військові облаштували для місцевих жителів, повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. За його словами, під час окупації російські окупанти утримували в полоні щонайменше 40 людей

Рятувальниця з Балаклії Альбіна Стрілець розповіла, як за проукраїнську позицію у серпні потрапила у полон до російських окупантів. За словами жінки, понад два тижні вона була свідком побиттів, катувань та зґвалтувань у захопленому райвідділку поліції: "Щоб не збожеволіти, я зламала бачок в унітазі, щоб вода текла й не чути цього".

На кладовищі також ексгумували тіло цивільного чоловіка з ушкодженнями, які можуть свідчити про катування.

До поліції звернувся 40-річний житель Балаклії Олександр: чоловік 85 днів провів у катівні окупантів, яку вони влаштували у відділку поліції.

Під час втечі з Балаклії російські військові залишили флешку із секретною інформацією та даними військовослужбовців, причетних до скоєння воєнних злочинів у місті.

катівня у балаклії
Катівня у Балаклії. Фото: Суспільне Харків

Пізніше СБУ ідентифікувала військового РФ, який, за даними слідства, віддавав накази викрадати й катувати жителів Балаклії, а також особисто брав участь у допитах. Чоловіка звуть Павло Каширський, він старший оперуповноважений відділу УФСБ Росії по Балтійському флоту і військам Калінінградської області.

23 вересня. Як жили рятувальники в окупованому місті

Їх залишилося 17 на окуповану Балаклію. Вони гасили пожежі й розбирали завали, а окупанти звинуватили їх у шпигунстві й почали забирати в полон за проукраїнську позицію. Чому не виїхали з окупації, що пережили у полоні і як вибралися — про це балаклійські рятувальники розповіли Суспільному.

1 жовтня. Рецепт оладок

Майже пів року окупації 65-річна жителька Балаклії Наталія Кривуля провела у підвалі. Разом з дітьми та онуками чекала на українських військових. Коли на початку вересня ЗСУ звільнили місто від російських окупантів — плакала та пригощала бійців домашніми оладками, приготованими на вогнищі.

Жовтень. Викрадені в окупації

З початку повномасштабного вторгнення РФ його товариш Артем Пилипенко возив гуманітарну допомогу в окуповану Балаклію, розвозив містом і селами молоко. Наприкінці квітня окупанти забрали у чоловіка машину, винесли цінні речі з квартири і посадили балаклійця під "арешт".

Також росіяни викрали балаклійців Артура Сіренка і Василя Малету на початку квітня. Вони разом працювали і під час окупації міста розвозили гуманітарну допомогу. Не дочекавшись сина з полону, від обстрілу загинув батько Василя.

Березень 2023 року. "Борітеся — поборете"

Під час окупації Балаклії росіяни заклеїли банер з рядками Тараса Шевченка. Натомість на білборд помістили плакат з російським гаслом. Після звільнення міста у вересні 2023 року бійці зривали російські банери, під одним з них вони побачили вірш українського поета. Про долю патріотичного плаката — у матеріалі Суспільне Харків.

борітеся поборете
Банер з рядками Тараса Шевченка у звільненій Балаклії, вересень 2022 року. Скріншот з відео Володимира Коробчука, підрозділ "Спрут"

Квітень 2023 року. Історія ветерана АТО

64-річний учасник АТО Олександр Мальцев з Балаклії на Харківщині став військовим інструктором в одному з підрозділів Збройних сил України. У 2014 році Міноборони відзначило його за найбільш доглянуту машину піхоти у в бригаді, а тепер водій-механік повернувся до війська навчати інших. Олександр пережив у Балаклії весь період окупації: щоб його не знайшли, ховався у знайомих після того, як росіяни влучили у його квартиру снарядом.

15 липня 2023 року. Протез для собаки

Чотирирічний тер’єр на призвисько Тор тепер живе з біоінтегрованим протезом. У травні 2022 року йому відірвало лапку російським касетним снарядом під Балаклією. Коли господарям дозволили вивезти пораненого пса з окупації, вони потрапили під артобстріл РФ. Протезування для Тора взялися зробити лікарі з Харкова.

Вересень 2023 року. Розмінування громади

За рік після деокупації Балаклії сапери розмінували чверть територій громади. Балаклійська громада залишається однією з найбільш забруднених боєприпасами територій області.

8 вересня 2023 року. Рік після звільнення

З 2023 року 8 вересня відзначатиметься День міста Балаклії: рік тому у цей день його звільнили від окупантів.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний каже, що Балаклія була важливим вузлом комунікацій на півдні Харківської області, а її деокупація створила сприятливі умови для розвитку наступу на Куп'янськ.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок