Російські окупанти звільнили мера Балаклії Івана Столбового: що він заявив

Російські окупанти звільнили мера Балаклії Івана Столбового: що він заявив

Доповнено
Російські окупанти звільнили мера Балаклії Івана Столбового: що він заявив
. Балаклійський міський голова Іван Столбовий. Фото: Харьков Live/Telegram

Балаклійський міський голова Іван Столбовий неушкоджений та вільно пересувається тимчасово окупованим містом.

Про це Суспільному повідомив, посилаючись на жителів Балаклії, голова Ізюмської райдержадміністрації Степан Масельський.

"Живий, здоровий, неушкоджений він та його родина. Наскільки мені відомо, вони вільно переміщаються містом Балаклія і на зв’язок не виходять", — сказав Масельський.

У мережі тим часом з’явилося відео з Іваном Столбовим, на якому він повідомляє жителям, що ухвалив рішення залишатися у місті, "хоча була можливість поїхати на західну Україну, кудись ще". Він говорить, що "сьогодні повністю Україна вже нічого не дає", вочевидь, маючи на увазі повну блокаду міста.

Читайте також: Колона з триколорами, бойовики на блокпостах, стрільба по цивільних. Як живе Балаклія

"Вчора я говорив з керівництвом російської армії, і вони запропонували теж свою допомогу. Це ваше право, брати чи не брати, але ми сьогодні організуємо роботу пунктів роздачі гуманітарної допомоги… Там буде мука, картопля, не знаю, що буде і так далі. Як ви вважаєте, ваше рішення — брати чи не брати. Але у нас більше допомоги ніхто сьогодні не дасть, розумієте? Ваше право, тому що на сьогоднішній день заблоковано і так далі. Ми будемо усе робити, щоб відновити життєдіяльність нашого міста. Я думаю, що далі ми будемо з ними зустрічатися, щоб нам давали допуск і з підключення електроенергії і води і таке інше. Ніякими іншими питаннями ми більше займатися не будемо, займатимемося життєдіяльністю нашого міста", — сказав Столбовий.

Він додав, що "ситуація непроста, війна", і закликав не вчиняти мародерств, терористичних дій, "тому що все це буде припинятися, щоб ми потім не ображалися".

Доповнено 22:29. Голова Харківської військової адміністрації Олег Синєгубов засудив дії мера Балаклії.

"Голова Балаклійської територіальної громади Іван Столбовий пішов на співпрацю з окупантами. Він зрадив інтереси країни, зрадив українських захисників та односельчан. Іван Столбовий зараз збирається працювати з тими, хто вбиває наших людей та руйнує наші міста", — написав Синєгубов у Telegram.

Він додав, що Верховна Рада України посилила кримінальну відповідальність за державну зраду. Максимальний строк покарання — довічне позбавлення волі.

Що відомо

  • 26 лютого Іван Столбовий підтвердив, що до Балаклії наближаються російські військові. 28 лютого стало відомо, що місто зазнало авіаударів, в місті майже не залишилося продуктів, а ліки в аптеках закінчилися, вночі у Балаклеї не було тепла.
  • Російські війська зайшли до Балаклії на початку березня. Попри це протягом кількох тижнів міський голова роздавав гуманітарну допомогу від підприємств та волонтерів, регулярно повідомляв про свою діяльність у соцмережах. Напередодні стало відомо, що мера Балаклії, його заступника та начальника відділу затримали окупанти. Зв’язатися зі Столбовим відтоді неможливо.
На початок