Жителі тимчасово окупованої Балаклії просять розголосу про ситуацію у місті

Жителі тимчасово окупованої Балаклії просять розголосу про ситуацію у місті

Жителі тимчасово окупованої Балаклії просять розголосу про ситуацію у місті
. Wikipedia.org/Ілюстративне фото

Жителі Балаклії, які три місяці перебувають під тимчасовою окупацією РФ, просять про розголос щодо ситуації у місті. 5 червня окупаційні війська оголосили місто "частиною Бєлгородської області".

Про це Суспільному розповів адміністратор місцевої спільноти, у якій висвітлють життя людей та міста після повномасштабного російського вторгнення.

"Ми не вважаємо, що ситуацію прямо замовчують, іноді говорять, багато хто знає, що місто в окупації. Але жителі міста хочуть чути підтримку, по-перше, від керівництва області, верхівки влади. Люди починають зневірюватися", — сказав співрозмовник.

За його словами, місто закрите на в'їзд та виїзд на підконтрольну Україну територію з 8 травня, окупанти забороняють ввозити продукти та медикаменти.

"Звідусіль говорять про те, що незабаром в обігу будуть рублі й працівники підприємств, закладів, представники бізнесу мають працювати під російським керівництвом. Пенсії також нараховуватимуться у рублях. Балаклійці, які стали у прямому сенсі заручниками окупантів, мають шукати спосіб вижити та заробити хоча б якісь гроші, щоб придбати їжу та предмети першої необхідності", — йдеться у дописі спільноти.

У місті зникають люди, є проблеми з водо- та електропостачанням, майже відсутній зв'язок.

"Працівники бояться, що за виконання обов’язків та допомогу рідному місту їх можуть вважати колаборантами. Але росіяни не залишають їм вибору", — йдеть у дописі.

Ситуацію щодо міста 29 травня прокоментував радник президента Олексій Арестович.

"Треба розуміти, що все мине, і ми вас повернемо. І повернемо раніше, ніж вам здається. Тому треба набратися терпіння, розуміння того, що відбувається, діяти адекватно, уникаючи небезпечних ситуацій, допомагаючи собі та іншим людям, попри те, що вам там, звичайно, несолодко", — сказав Арестович.

Що відомо

  • Війська РФ захопили Балаклію на початку березня. Міський голова Іван Столбовий, за інформацією голови Харківської ОВА, пішов на співпрацю з РФ, а потім покинув місто — виїхав до Росії. У громаді пошкоджена низка підприємств, знищені військові склади, сказав голова Ізюмської райадміністрації Степан Масельський. За його словами, у громаді немає майже жодної вцілілої школи. Проводити дистанційне навчання неможливо, оскільки відсутні інтернет та зв'язок.

На початок