Перейшов на бік окупантів: меру Балаклії Столбовому повідомили про підозру

Перейшов на бік окупантів: меру Балаклії Столбовому повідомили про підозру

Перейшов на бік окупантів: меру Балаклії Столбовому повідомили про підозру
. Харків Live/Telegram

Меру Балаклії Харківської області Івану Столбовому повідомили про підозру в державній зраді та колабораціонізмі.

Про це повідомила Харківська обласна прокуратура.

У опублікованих документах вказано, що 3 березня 2022 року Збройні сили Росії тимчасово окупували Балаклію. Столбовий не пізніше 27 березня перейшов на бік окупантів та надав згоду виконувати повноваження міського голови. 28 березня Столбовий провів нараду, під час якої агітував заступників до лояльного ставлення як до окупаційних військ РФ, так і до держави-агресора в цілому, а також до переходу на бік Росії.

Крім цього, Столбовий 28 березня провів зібрання місцевих жителів поблизу будівлі Балаклійського ліцею №1, де повідомив про видачу "гуманітарної допомоги" військовими РФ, а також про перемовини з керівництвом окупаційних військ щодо участі останніх у "налагодженні роботи комунальних служб Балаклії".

Столбового підозрюють в державній зраді та колабораціонізмі.

27, 28 та 29 квітня його викликають до обласної прокуратури для вручення повідомлення про підозру, допиту і вручення клопотання про обрання запобіжного заходу.

Що відомо

  • 26 лютого Іван Столбовий підтвердив, що до Балаклії наближаються російські військові. 28 лютого стало відомо, що місто зазнало авіаударів.
  • Російські війська зайшли до Балаклії на початку березня. Попри це протягом кількох тижнів міський голова роздавав гуманітарну допомогу від підприємств та волонтерів, регулярно повідомляв про свою діяльність у соцмережах. Пізніше стало відомо, що мера Балаклії, його заступника та начальника відділу затримали окупанти. Зв'язок з ним обірвався.
  • 28 березня стало відомо, що Столбового звільнили. У мережі тим часом з’явилося відео зі Столбовим, на якому він повідомляє жителям, що ухвалив рішення залишатися у місті, "хоча була можливість поїхати на західну Україну, кудись ще". Він також сказав, що "сьогодні повністю Україна вже нічого не дає" і запропонував жителям вирішувати, брати "гуманітарну допомогу" від російських військових чи ні.
  • Голова Харківської військової адміністрації Олег Синєгубов засудив дії мера Балаклії: "Він зрадив інтереси країни, зрадив українських захисників та односельчан. Іван Столбовий зараз збирається працювати з тими, хто вбиває наших людей та руйнує наші міста". Пізніше Синєгубов заявив, що Столбовий залишив територію громади та виїхав до РФ.
На початок