Головний санітарний лікар Кузін розповів, скільки випадків гострих кишкових інфекцій виявили в Україні

Головний санітарний лікар Кузін розповів, скільки випадків гострих кишкових інфекцій виявили в Україні

Головний санітарний лікар Кузін розповів про гострі кишкові інфекції в Україні
. Головний санітарний лікар Ігор Кузін. Фото: Суспільне

Станом на 1 вересня в Україні на тлі підриву росіянами Каховської ГЕС сумарно було зареєстровано майже 20,5 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій по всій країні. Ці показники менші, ніж минулого року, коли фахівці виявили майже 33 тисячі випадків захворювання.

Про це на брифінгу повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін, перердає кореспондентка Суспільного.

Найчастіше, за його словами, зараз зустрічаються сальмонельозна інфекція, кишкова паличка і група паразитарних захворювань. Всі ці захворювання пов'язані з неправильним приготуванням їжі або вживанням не митих овочів, фруктів. 60-65% хворих — діти.

Щодо Миколаївської і Херсонської областей, то, як розповів Кузін, після надзвичайної ситуації почали фіксувати поодинокі випадки гострих кишкових інфекцій переважно сальмонельозної групи. Пов'язано це з тим, що люди, які вже повертаються на цю територію, не маючи електропостачання або маючи певні складнощі в приготуванні їжі, не могли дотримуватися всіх правил.

Ці випадки були локальні. Сумарно за період надзвичайної ситуації з ознаками гострої кишкової інфекції в лікарню госпіталізували 20-22 людей, відзначив головний санітарний лікар.

“По окупованій території у нас немає ніякої підтвердженої інформації стосовно того, які там є інфекційні захворювання. Ми не отримуємо інформації, не маємо відповідного доступу до цих територій, але розуміємо, що епідемічні ризики там існують набагато більше, ніж на підконтрольній території”, — сказав Кузін.

Він додав, що наразі фахівці лише бачать інформацію, яка є в засобах масової інформації, і верифікувати або підтвердити її доволі важко.

“В ЗМІ активно циркулювала інформація стосовно випадків гострих кишкових інфекцій без вказання якоїсь конкретної етіології (причини виникнення хвороби — ред.). Єдине, що ми можемо зробити  — і ми це вже зробили — збільшили кількість досліджень проб навколишнього середовища, виходячи з того, що у випадку спалаху на непідконтрольній території вода з навколишнього середовища може бути забруднена патогенами”, — пояснив Кузін.

За його словами, на території Херсонської та Миколаївської областей МОЗ не спостерігало особливо небезпечних патогенів або холерних патогенів у пробах з навколишнього середовища. Тому підтвердження повідомлень щодо захворювань на тимчасово окупованих територіях буде вже після деокупації.

Що відомо про моніторинг інфекційних хвороб після теракту РФ на Каховській ГЕС

Після теракту на Каховській ГЕС на території Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей на базі центрів контролю та профілактики хвороб сформували 97 груп оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози, зазначається у оприлюдненому напередодні звіті головного санітарного лікаря на урядовому порталі.

"Моніторинг профілактики хвороб проводився щоденно. Завдяки роботі спеціалістів ЦКПХ, медиків, екстрених служб та оперативному обміну інформацією з органами місцевого самоврядування, а також людям, які дотримувались обмежень та рекомендацій, вдалося уникнути спалахів інфекційних хвороб", — зазначив головний державний санітарний лікар України.

Також Кузін повідомив, що були організовані три інфекційних хаби для лікування пацієнтів з підозрами на гострі кишкові інфекції та холеру. В них обстежили більше ніж три тисячі людей і жодного випадку не зафіксували.

На початок