Ветерани-підприємці. На Кіровоградщині є два переможці грантів "єРобота" для розвитку бізнесу

Ветерани-підприємці. На Кіровоградщині є два переможці грантів "єРобота" для розвитку бізнесу

Ветерани-підприємці. На Кіровоградщині є два переможці грантів "єРобота" для розвитку бізнесу
Ліворуч — футболка з вишивкою "Кропивницький", праворуч — підприємниця Тетяна Лугинець з продукцією — одягом. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області визначили двох переможців урядових грантів "єРобота" для ветеранів війни. Загальна сума гранту один мільйон 100 тисяч гривень. Один переможець витратить гроші на закупівлю обладнання для швейного виробництва, другий — на відкриття кав’ярні в Кропивницькому. Про це розповіла Суспільному заступниця директора обласного центру зайнятості Наталія Невідома. Саме ця служба ухвалює рішення про надання гранту.

Які умови отримання грантів "єРобота" для ветеранів?

Порядок надання грантів затвердили постановою кабінету міністрів №738 від 21 червня 2022 року.

  • На грант розміром до 250 тисяч гривень можуть податися ветерани за умови створення одного робочого місця.
  • Підтримку до 500 тисяч гривень пропонують членам сімей учасника бойових дій (другому з подружжя). Тут є зобов’язання створити два робочих місця.
  • За мільйоном можуть звертатися ветерани, які є фізичними особами-підприємцями й здійснюють підприємницьку діяльність не менше трьох років до моменту подання заявки. Умова — створення чотирьох робочих місць. Не менше двох повинні бути для учасників бойових дій або людей з інвалідністю внаслідок війни.

Гранти до 500 тисяч гривень і до одного мільйона гривень передбачають співфінансування. 30% вартості проєкту — це внесок заявника.

Надають гранти на закупівлю обладнання, транспорту, сировини, послуги з реклами, оренди комерційної нерухомості.

За словами Наталії Невідомої, від часу початку програми (10 квітня 2023 року) по Кіровоградській області подали вісім заявок.

Цього року бізнес-плани приймають до 19 листопада.

Дружина військового Тетяна Лугинець виграла ветеранський грант на розвиток бізнесу
Дружина військового Тетяна Лугинець виграла ветеранський грант на розвиток бізнесу. Фото: Суспільне Кропивницький

Один з переможців ветеранського гранту "єРобота" на Кіровоградщині розширює швейне виробництво

Кропивничанка Тетяна Лугинець 16 років займається пошиттям одягу. Спочатку працювала вдома, шила на замовлення подругам і сусідкам. Потім з чоловіком орендували комунальне приміщення, щоб розширити справу. Чоловік займався економікою, Тетяна відповідала за дизайн. Особливість їхнього одягу — декорування машинною вишивкою. Потім чоловік пішов на війну.

Тетяна Лугинець з чоловіком
Тетяна Лугинець з чоловіком. Фото: Суспільне Кропивницький

Цього року подружжя вирішило далі розвивати бізнес і для цього скористалися ветеранським грантом. Ідея належить чоловікові. Він же й написав проєкт, коли приїздив на реабілітацію. Тепер подружжя має 500 тисяч гривень для інвестування в виробництво. З них 350 тисяч гривень — це грантові гроші, а 150 тисяч — власні. Одна з цілей — купити обладнання для нанесення малюнків.

"Ми зробили вишивку "Кропивницький". Наша художниця Ольга Краснопольська, намалювала малюнок з Чорним Вороном. Його неможливо зробити вишивкою. Ми його скоро робитимемо принтом. Люди, які їздили за кордон, почали замовляти прямо сімейні вишивки. Чоловік, дружина й діти з "Кропивницьким". Дуже приємно, що люди почали пишатися нашим містом", — розповіла Тетяна Лугинець.
Ліворуч — футболки, вишиті на підприємстві, праворуч — новий принт з Чорним Вороном
Ліворуч — футболки, вишиті на підприємстві, праворуч — новий принт з Чорним Вороном. Фото: Суспільне Кропивницький

Нині на виробництві працюють троє людей. Після закупівлі додаткового обладнання, зможуть працевлаштувати ще двох людей – менеджера й працівника, який робитиме принти й паралельно займатиметься вишивкою.

На початок