"Допомагаємо знайти шлях для самореалізації". Вчитель з Кропивницького викладає у виправній колонії

"Допомагаємо знайти шлях для самореалізації". Вчитель з Кропивницького викладає у виправній колонії

"Допомагаємо знайти шлях для самореалізації". Вчитель з Кропивницького викладає у виправній колонії
Для восьмикласників ліцею "Перспектива", який працює для в’язнів в колонії, урок проводить вчитель англійської мови Ярослав Сидоренко. Фото: Суспільне Кропивницький

Вчить ув’язнених критичному мисленню і мріє стати міністром освіти. Вчитель Ярослав Сидоренко працює в ліцеї виправної колонії у Кропивницькому. У ліцеї колонії навчаються 145 учнів.

Вчителює в колонії Ярослав Сидоренко протягом десяти років, після закінчення університету. Говорить, попри те, що викладає англійську мову, постійно шукає нові підходи до викладання та спілкування з ув’язненими, аби змінити їх відношення до життя.

"Я вірю у важливість особистісного підходу до кожного учня, важливо зрозуміти їхні інтереси, потреби, їхні можливості й створити таку навчальну атмосферу, в якій вони почуваються заохоченими. Їм потрібна велика підтримка. Ми їм допомагаємо знайти свій шлях для самореалізації, розкрити свій потенціал".

Говорить, особливість роботи полягає в побудові освітнього процесу, який допоміг би учням не лише засвоїти знання, а й розвити критичне мислення, самосвідомість.

Учні ліцею – це чоловіки від 24 до 60 років, які мають по дві-три судимості та відбувають покарання за тяжкі й особливо тяжкі злочини. Зокрема, це крадіжки, розбої, вбивства.

"Ми перевиховуємо учнів, до яких не змогли знайти підхід у школах, на волі. Займаємося перезавантаженням їхніх мізків на позитивне мислення, ставлення, на зміну до оточення, до людей, щоб вони не робили поганих вчинків".

29-річний Едуард Макаренко із Бахмута Донецької області. До ув’язнення закінчив вісім класів. В кропивницькій колонії, продовжив навчання, бо заохотив вчитель.

"Уроки в нього дуже цікаві. Ми навчаємося і по книгах, і по ноутбуку, різні відео дивимося. Якщо щось незрозуміло, він пояснює кожному. На уроках він не суровий. Я шкодую, що раніше не вчився, тому що історія, математика, мова це гарні уроки".

За півтора року до закінчення терміну ув’язнення 28-річний Андрій із Запоріжжя планує вивчити англійську мову. Просить не називати прізвище.

"Я навчаюся в школі один рік. Хочу відсидіти термін і володіти базовою англійською".

Нині Ярослав Сидоренко готується до участі в національній премії для вчителів освітянських змін.

"Я планую номінуватися на національну премію Global Teacher Prize Ukraine.Це щорічна національна премія для вчителів-агентів освітянських змін. Премія покликана відзначити досягнення вчителя не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства, та підкреслити важливість педагогів в Україні. Хотілося спробувати щось нове, реалізувати свої знання, підтвердити ефективність власної роботи".

Зі слів, вчителя, у майбутньому прагне стати Міністром і реформувати шкільну освіту.

На початок