Головний храм Києво-Печерської Лаври почали оцифровувати

Головний храм Києво-Печерської Лаври почали оцифровувати

Головний храм Києво-Печерської Лаври почали оцифровувати
. Успенський собор у столиці почали оцифровувати. Фото: Національний заповідник Києво-Печерська лавра / Facebook

Успенський собор Києво-Печеської Лаври почали оцифровувати, аби захистити культурну спадщину під час війни.

Про це розповіли в пресслужбі національного заповідника.

"У 1941 році собор буквально злетів у повітря внаслідок підриву. Відбудова пам’ятки ускладнилася тим, що не було її деталізованого плану. Реконструювати святиню вдалося завдяки довоєнним фотографіям і спогадам очевидців", — йдеться в повідомленні.

Оцифрування собору зовні та всередині дозволить отримати високоточні дані, відбудовувати його при будь-яких руйнуваннях, детальніше вивчити пам’ятку науковцям та архітекторам.

Проєкт допомагає захищати спадщину під час воєн та інших конфліктів і фінансується ЄС.

Що відомо про події, пов'язані з храмами Києво-Печерської Лаври

15 листопада 2022 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. 2 грудня минулого року президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією.

Увечері 2 грудня чоловічий монастир у Києво-Печерській Лаврі зареєстрували монастир Православної церкви України (ПЦУ).

31 грудня 2022 року закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП). Успенський собор і Трапезну церкву повернули в державу. У відповідь УПЦ (МП) подала позов до суду.

29 березня з УПЦ (МП) розірвали договір про оренду Нижньої Лаври. На початку квітня там почала роботу комісія Мінкульту щодо передачі державі 79 корпусів, які були у користуванні УПЦ.

5 червня Комісія МКІП завершила перевірки будівель на території Києво-Печерської Лаври. Від УПЦ вимагали звільнити приміщення.

10 серпня Господарський суд Києва зобов'язав УПЦ МП повернути національному заповіднику "Києво-Печерська Лавра" 79 об'єктів із Нижньої Лаври. А 9 серпня цей же суд по іншій справі визнав законним розірвання договору безоплатного користування майном Лаври. Підставою для розірвання стала низка порушень, встановлених під час перевірки комісією МКІП та заповідником.

На початок