Ексрадник очільника МВС Денисенко заявив, що після війни чоловікам потрібно обмежити виїзд за кордон

Ексрадник очільника МВС Денисенко заявив, що після війни чоловікам потрібно обмежити виїзд за кордон

Вадим Денисенко
. Вадим Денисенко. Фото: Український інститут майбутнього

Колишній радник голови МВС Вадим Денисенко заявив, що після перемоги та закінчення воєнного стану заборону виїзду чоловікам за кордон потрібно продовжити ще на кілька років.

Про це Вадим Денисенко написав Facebook.

Зокрема Вадим Денисенко заявив, що якщо одразу після закінчення війни відкрити чоловікам кордони для виїзду, то "ми не збережемось як нація".

"Я впевнений, що навіть після війни потрібно продовжити заборону виїзду чоловікам за кордон ще, як мінімум, на 3 роки. Інакше ми просто не збережемося як нація", — йдеться у дописі Денисенка.

За його словами, якщо після перемоги одразу відкрити кордони, як це було до 24 лютого 2022 року, то держава втратить щонайменше мільйон українців. На думку Денисенка, повинні бути законні способи виїзду лише для певних категорій чоловіків: на лікування, зокрема ПТСР, для військових тощо.

"Одним махом відкрити кордони, як це було до 24.02.22 – це означає втратити плюс мільйон. Зараз за кордоном близько 7 млн людей, повернеться половина. Всі ті, хто пише про комплексні заходи з повернення – лукавлять. Ніяких реальних комплексних заходів нема і не буде", — написав Денисенко.

Більшість українців обурені словами Денисенка й зазначають, що таке рішення було б неконституційним. Також деякі коментатори вважають, що він досі є радником глави МВС, хоча наразі Вадим Денисенко є виконавчим директором Українського інституту майбутнього.

Своєю чергою у МВС підтвердили, що Вадим Денисенко не є радником міністра внутрішніх справ України.

"Висловлювання пана Денисенка щодо заборони виїзду чоловікам за кордон — особиста думка. Прохання не вважати це позицією МВС України. Вадим Денисенко не є радником міністра внутрішніх справ", — зазначила речниця МВС України Марʼяна Рева.

Після обурених коментарів під своїм постом Денисенко опублікував новий допис, у якому написав, що "помилка попереднього посту в одному слові: я мав написати обмеження, а не заборона".

"Зрештою, я і мав на увазі саме обмеження", — заявив Денисенко.

Воєнний стан і мобілізація в Україні

24 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні. Верховна рада проголосувала за запровадження воєнного стану. Того ж дня офіційний представник Державної прикордонної служби Андрій Демченко у коментарі Суспільному підтвердив, що у зв’язку з агресією Росії та запровадженням воєнного стану на території України починає діяти обмеження на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років.

В Україні триває мобілізація. 2 травня Верховна рада продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів з 20 травня. Це вже сьоме голосування парламенту за воєнний стан з початку війни. До цього Рада вже схвалювала подібні рішення минулого року: 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня, 16 листопада. У цьому році парламент схвалив продовження воєнного стану і загальної мобілізації 7 лютого, а також 20 травня. 27 липня Рада ухвалила закони щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні ще на 90 днів.

На початок