"Саме так діє армія РФ". Міністр закордонних справ України Кулеба закликав FIE скасувати дискваліфікацію Харлан

"Саме так діє армія РФ". Міністр закордонних справ України Кулеба закликав FIE скасувати дискваліфікацію Харлан

"Саме так діє армія РФ". Міністр закордонних справ України Кулеба закликав FIE скасувати дискваліфікацію Харлан
. Фото: НФФУ

Українку покарали за відмову тиснути руку фехтувальниці з Росії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Міжнародну федерацію фехтування зняти дискваліфікацію з Ольги Харлан. Відповідний пост очільник МЗС написав на сторінці у Twitter.

Харлан отримала дискваліфікацію від FIE після першого матчу особистих змагань на чемпіонаті світу проти нейтральної фехтувальниці з Росії Анни Смірнової. У ньому українська шаблістка перемогла та відмовилася тиснути руку суперниці, запропонувавши натомість "привітатися" шаблями.

Лідерка збірної України була дискваліфікована не лише зі світової першості, що проходить у Мілані, але й відсторонена на 60 днів від усіх подальших стартів. Президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев заявив, що організація готує апеляцію на дискваліфікацію Харлан.

Натомість Дмитро Кулеба у своєму Twitter написав, що дискваліфікація Харлан стала результатом поведінки Смірнової після поразки. Міністр закордонних справ України зазначив, що Ольга здобула справедливу перемогу, відтак, FIE має поновити українську фехтувальницю у змаганнях.

"Анна Смирнова програла у чесному змаганні і вирішила зіграти брудно з рукостисканням. Саме так діє російська армія на полі бою. Ольга Харлан перемогла та гідно показала себе. Я закликаю FIE відновити права Харлан і дозволити їй змагатися", – написав український функціонер.

Зустріч Харлан та нейтральної фухтувальниці з Росії стала можливою після того, як Міністерство молоді та спорту України дозволило брати участь у турнірах, де російські та білоруські спортсмени не змагаються під своєю національною символікою.

Що відомо про повернення російських фехтувальників

  • Міжнародна федерація фехтування дозволила змагатися атлетам з Росії та Білорусі у міжнародних змаганнях у березні.
  • Чемпіонат світу з фехтування - один з рейтингових турнірів для відбору на Олімпіаду-2024. За результатами виступів на ньому спортсменам нараховуватимуться очки.
  • Особисті змагання Європейських ігор у фехтуванні позбавили рейтингових очок, а FIE призначила індивідуальне Євро з фехтування у болгарському Пловдиві.
На початок