Міжнародна федерація фехтування дозволила змагатися атлетам з Росії та Білорусі у міжнародних змаганнях

Міжнародна федерація фехтування дозволила змагатися атлетам з Росії та Білорусі у міжнародних змаганнях

Міжнародна федерація фехтування дозволила змагатися атлетам з Росії та Білорусі у міжнародних змаганнях
. Збірна Росії з фехтування, фото: AP Photo/Andrew Medichini

Вони не змагалися на міжнародних стартах з березня 2022 року.

Фехтувальники з Росії та Білорусі можуть змагатися у міжнародних змаганнях під егідою FIE (Міжнародної федерації фехтування). За відповідне рішення проголосували члени FIE на позачерговому конгресі, повідомляє Inside The Games.

Росіяни та білоруси були відсторонені від міжнародних змагань з фехтування у березні 2022 року після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Рішення набуде чинності у другій половині квітня 2023 року, тобто росіяни та білорусі будуть представлені на чемпіонаті Європи та світу в 2023 році. Згідно з рішенням, росіяни та білорусі зможуть змагатися згідно з "умовами нейтральності та індивідуальним допуском".

За відповідне рішення про повернення росіян та білорусів в особистих змаганнях на позачерговому конгресі прогосували 89 членів, проти – 46.

Також позачерговий конгрес FIE дозволив повернення росіян та білорусів до виступів у командних змаганнях, а окрім того дозволив представникам цих країн відвідувати змагання FIE. Щодо командних змагань, то 85 голосів "за" та 51 "проти".

Поки невідомо, чи будуть росіяни та білоруси змагать під нейтральним прапором, або ж під своїми. Це рішення буде ухвалене, зважаючи на рекомендації МОК.

Згідно з інформацією Inside The Games, Україна зробила дві спроби заблокувати ці рішення, але вони були невдалими.

Голосування за повернення або продовження відсторонення росіян та білорусів мало відбутися ще у листопаді 2022 року, але тоді було перенесене на березень 2023 року. Відповідно, росіяни та білоруси увесь цей час були відсторонені від змагань.

До 1 березня 2023 року федерацію фехтування України очолював Вадим Гутцайт, який також є президентом НОК України та міністром молоді та спорту України.

Суспільне Спорт звернулося за коментарем до представників федерації фехтування України, однак відповіді ще не отримали.

Що відомо про фехтування та FIE

  • До березня 2022 року президентом FIE був росіянин Алішер Усманов, який опинився під санкціями як один із російських олігархів, наближених до президента РФ Владіміра Путіна.
  • У травні 2022 року росіянина Станіслава Позднякова усунули від посади президента Європейська конфедерація фехтування (EFC).
  • На Олімпіаді-2020 у Токіо Росія, що виступала під нейтральним прапором, очолила медальний залік у фехтуванні.
На початок