Росія готується відправити в Україну більше чеченців і увʼязнених, щоб замінити "вагнервіців" — Bloomberg

Росія готується відправити в Україну більше чеченців і увʼязнених, щоб замінити "вагнервіців" — Bloomberg

Центр ПВК "Вагнер" у Санкт-Петербурзі
. Чоловіки у камуфляжі біля входу в Центр ПВК "Вагнер" у Санкт-Петербурзі. Фото: Associated Press

Росія готується відправити в Україну більше чеченських бойовиків і засуджених, щоб заповнити "діри", залишені виведеними з поля бою найманцями ПВК "Вагнер".

Про це пише Bloomberg з посиланням на представників європейської розвідки.

За словами неназваних чиновників, Росія перекинула велику кількість військ до Бахмута після того, як наприкінці травня у ПВК "Вагнер" оголосили про відхід з міста, що призвело до дефіциту сил на окупованих територіях півдня України.

Агентство зазначає, що заколот засновника "Вагнера" Євгена Пригожина, який став найбільшою загрозою для президента Володимира Путіна за його 24-річне правління, позбавив російські сили частини найдосвідченіших бійців.

Міноборони РФ поки що не повідомляє, скільки найманців "Вагнера" підписали контракти на службу до 1 липня. Пригожин звинуватив міністра оборони Сергія Шойгу в спробі "знищити" "Вагнер" своєю вимогою.

Минулого тижня в управлінні розвідки України заявили, що "вагнерівці" навряд чи знову з’являться на полі бою в значній кількості. Голова ГУР Кирило Буданов заявив, що це угруповання є "найбоєздатнішим російським підрозділом, яке змогло досягти успіху за будь-яку ціну".

У травневому інтерв’ю російському журналісту Пригожин сказав, що він втратив 20 тисяч військових, у тому числі близько половини набраних із в’язниць, протягом місяців запеклих боїв за Бахмут. Він стверджував, що розгорнув на полі бою 50 тисяч засуджених.

Хоча очікується, що вихід Вагнера не змінить хід війни в Україні, рішучість Путіна уникнути повної військової мобілізації означає, що Росія, швидше за все, відправить більше чеченців і засуджених на лінію фронту найближчими тижнями, заявили представники європейської розвідки.

Bloomberg зазначає, що взявши на себе вербування засуджених, Міноборони РФ постійно збільшувало кількість ув'язнених в армії приблизно до 15 тисяч, і загальна кількість, ймовірно, зростатиме й далі, заявили європейські чиновники. Близько 2 тисяч служать у штрафних частинах "Шторм З".

Незрозуміло, скільки додаткових військ могла б надати Чечня. Глава Чечні Рамзан Кадиров у травні в Telegram заявив, що 7 тисяч військових вже перебувають в Україні, а ще 2400 проходять підготовку для двох нових полків Міноборони.

"Чеченські бойовики на війні поки не показали помітної ефективності. Деякі критики прозвали їх "батальйонами TikTok" за те, що вони були більш активними в соціальних мережах, ніж у боях", — пише Bloomberg.

Що відомо про заколот Пригожина в Росії

У Росії близько доби тривав бунт "вагнерівців".

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Він анонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту".

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину".

Про те, що Пригожин погодився припинити заколот повідомила пресслужба президента Білорусі Лукашенка. Переговори з Пригожиним вів Лукашенко, заявили в його пресслужбі.

26 червня Євген Пригожин оприлюднив перший після спроби заколоту аудіозапис, в якому пояснив причини свого вчинку.

27 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив приїзд засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина до країни.

На початок