Пресслужба Лукашенка повідомила, що він провів перемовини з Пригожиним

Пресслужба Лукашенка повідомила, що він провів перемовини з Пригожиним

Важливо
Лукашенко
. Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час Євразійського економічного форуму, 24 травня 2023 року, фото: AP

Оновлення: Пригожин підтвердив, що "вагнерівці" припиняють заколот.

Пресслужба президента Білорусі Олександра Лукашенка увечері 24 червня повідомила, що протягом дня 24 червня він провів перемовини з ватажком найманців ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним, на прохання Путіна. Вони нібито домовилися "про неприпустимість розв'язування кривавої бійні на території Росії".

У пресслужбі Лукашенка заявили, що Пригожин нібито погодився зупинити рух "вагнерівців" на території Росії та про подальші кроки щодо деескалації.

У повідомленні пресслужби Лукашенка ідеться, що сьогодні вранці президент Росії Володимир Путін поінформував його про ситуацію на півдні Росії із приватною військовою компанією "Вагнер".

"Глави держав домовилися про спільні дії. У розвиток домовленостей, президент Білорусі, додатково уточнивши наявними власними каналами ситуацію, за погодженням з президентом Росії провів переговори з керівником ПВК Вагнер Євгеном Пригожиним. Переговори тривали протягом дня. Внаслідок чого дійшли домовленостей про неприпустимість розв'язування кривавої бійні на території Росії. Євген Пригожин прийняв пропозицію Президента Білорусі Олександра Лукашенка про зупинення руху озброєних осіб компанії Вагнер на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги", — ідеться у заяві.

Там додали, що на цей час "на столі абсолютно вигідний і прийнятний варіант розв'язки ситуації, з гарантіями безпеки для бійців ПВК Вагнер".

Тим часом російське видання "Важные истории" повідомило з посиланням на джерела в правоохоронних органах РФ, що російські силовики вивозять секретні документи з Москви. Таким чином влада готується до заходу ПВК "Вагнер" до Москви. Видання зазначало, що у ЗС РФ немає сил, здатних зупинити "вагнерівців" на підході до Москви, угруповання спротиву ПВК збирають із чеченських формувань, Росгвардії, МВС та ФСБ.

Що відомо про заколот ПВК "Вагнер"

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Він анонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту".

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину".

На початок