ЗСУ з боями просуваються на Бердянському та Мелітопольському напрямках. 495 день війни. Онлайн

ЗСУ з боями просуваються на Бердянському та Мелітопольському напрямках. 495 день війни. Онлайн

Оновлюється
Мітинг на підтримку України Нью-Йорк США 1 липня 2023
. Плакат на підтримку України та заклик надати більше зброї та боєприпасів Силам оборони у боротьбі проти РФ. 1 липня 2023 року, Нью-Йорк, США. Фото: Getty Images

3 липня — 495 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Російські війська атакували безпілотниками середмістя Сум, внаслідок чого загинули двоє людей, ще 19 — поранені, зокрема п’ятирічна дитина. Президент Зеленський повідомив, що росіяни поцілили в житловий будинок і будівлю СБУ.
  • У Гаазі 3 липня розпочинає роботу Міжнародний центр з розслідування вторгнення Росії в Україну, що стане першим кроком до трибуналу для керівництва Москви. У центрі працюватимуть представники ОГПУ, прокурори Європейського Союзу, Сполучених Штатів та Міжнародного кримінального суду.
  • Вранці 3 липня РФ атакувала Хмельниччину безпілотниками типу "Шахед", сили ППО знищили усі дрони, постраждалих немає. Також росіяни запустили дрони по Сумщині, у центрі міста був пошкоджений житловий будинок, 16 людей отримали поранення, одна людина загинула.
  • У Євросоюзі можуть дозволити підсанкційному Россільгоспбанку створити дочірню компанію, яка могла б підключитися до міжнародної системи обміну платежами SWIFT. Це виставлена Росією умова продовження "зернової угоди", пише Financial Times з посиланням на джерела близькі до обговорення.
  • Українські війська продовжують контрнаступальні дії на сході та півдні України, протягом останнього тижня вдалося звільнити 9 км² території на півдні та 28,4 км² — на півдні. Загалом звільнена площа на півдні складає 158,4 км², заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.
  • Частина колаборантів-працівників ЗАЕС, які уклали контракти з Росатомом, виїхали з Енергодара, повідомив мер Енергодара Дмитро Орлов. Також частина персоналу Росатому, завезена з російських атомних станцій – до 100 фахівців – поїхали з міста наприкінці попереднього тижня. У тимчасово окупованому Енергодарі перебуває зараз близько 5-6 тисяч працівників Запорізької атомної електростанції, які фактично є заручниками російської армії.

Російська атака: у центрі Сум пошкоджено житловий будинок

Внаслідок російської атаки у центрі Сум пошкоджений житловий будинок, передають кореспонденти Суспільного.

В області триває повітряна тривога, в ОВА закликали не залишати укриттів до відбою.

У місті по вул. Петропавлівська перекрито рух транспорту, повідомили в КП "Електроавтотранс".

Як минула доба та скільки РФ зосереджує своїх військових на Бахмутському та Лимано-Куп'янському напрямках

За добу військові російської армії обстріляли Бахмутський напрямок 486 разів, а Лимано-Куп'янський — 595. Про це під час телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"На Бахмутському напрямку ініціатива за Силами оборони. На південному й північному флангах російські війська відчайдушно чинять опір. Там відбулось 15 боїв за добу. Російська армія концентрує близько 50 тисяч військових", — зазначив Череватий.

Зеленський: Армія РФ у Сумах вдень вдарила по будівлі СБУ

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні повідомив, що Україна "поки не має достатньої кількості якісних систем ППО", щоб захистити всю територію.

"Ворог цим користується, як сьогодні – завдавши чергового терористичного удару по місту Суми, іранським дроном, зокрема по житлових будинках, а також по будівлі Служби безпеки України. Внаслідок цих ударів є поранені, є загиблі", – зазначив він.

Люди з територій поблизу ЗАЕС можуть безкоштовно евакуюватися у безпечні регіони — Верещук

Люди з територій, які можуть опинитися в зоні ураження в разі підриву росіянами  Запорізької АЕС, можуть безкоштовно евакуюватися до інших областей України. Про це віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

За її словами, якщо люди відчувають потребу виїхати, вони вже можуть це зробити.

“Так, у них є така змога. Вони можуть зателефонувати на гарячі лінії ОВА або 15 48 — до нас. Я знаю, що в п’ятницю телефонували на гарячу лінію люди з Нікополя. І ми сьогодні організовуємо евакуацію з Дніпропетровської області разом з ОВА”, — розповіла Верещук.

Посадовиця наголосила, що така евакуація буде повністю безкоштовною.

“Тобто це потяги, коли люди зголосяться їхати, це харчування і проживання. До прикладу, Закарпаття, Буковина, Львівська область уже чекають, якщо є така потреба і люди відчувають, що готові їхати”, — пояснила Верещук.

Вона додала,  що якщо люди виїдуть і зафіксують своє місце перебування у котрійсь із областей, вони зможуть отримати і статус переселенця, і відповідну довідку.

Верещук також розповіла, що у понеділок, 3 липня, провела нараду з питань евакуації з головами ОВА. Вони доповідали про плани евакуації.

“На сьогодні Запорізька ОВА — це 23 населені пункти, 4 територіальні громади. Ми чітко розуміємо, скільки там дітей, скільки маломобільних, скільки людей з інвалідністю, які потребують додаткового догляду. Отже, є розуміння, що робити, є підготовчі процеси, і ми їх проходимо”, — сказала Верещук.

Говорячи на ситуацію на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, міністерка порадила людям по можливості звідти виїхати.

“Знайти будь-які можливості і виїжджати. Не чекати поки окупант, як ми це бачили, до прикладу, після підриву ними ж ГЕС, нічого не зробив, щоб допомогти цивільному населенню. Так буде і в цьому випадку. Я щиро сподіваюся, що цього не буде ... але ми маємо бути готові”, — сказала посадовиця.

Вона додала, що окупанти хочуть використовувати цивільне населення в якості живого щита.

“Не треба їм давати це робити, треба виїхати, перечекати, ми деокупуємо ці території, потім повернемося”, — сказала Верещук.

У Шалигинській громаді на Сумщині внаслідок обстрілу поранена людина — ОК “Північ”

3 липня російські військові завдавали удари зі ствольної артилерії в районі села Ходине Шалигинської громади на Сумщині. Внаслідок цього поранена людина, як зазначили в ОК "Північ".

За даними оперативного командування, з 09:20 до 09:50 зафіксовано 10 ударів, попередньо зі ствольної артилерії в районі села Ходине Шалигинської громади, поранена одна цивільна особа.

Також в ОК "Північ" повідомили, що з 11:00 до 11:02 було 2 мінометні удари в районі села Середино-Будської громади. Про втрати серед місцевого населення пошкодження цивільної інфраструктури інформації не надходило.

В районі Бачівська Есманської громади зафіксували 2 мінометні удари з 05:10 до 05:15. Про поранених чи пошкодження інформація теж не надходила.

Російські військові обстріляли Гостре та Предтечине на Донеччині

3 липня російські військові російські військові обстріляли селище Гостре та село Предтечине на Донеччині. Одна людина загинула, ще одна поранена. Про це Суспільному повідомила речниця Донецької обласної прокуратури Анастасія Мєдвєдєва.

"Близько 09:30 російські війська обстріляли Гостре внаслідок чого зазнала поранень 76-річна місцева жителька. Вдень армія РФ також обстріляла Предтечине Костянтинівської ОТГ, де загинув 57-річний чоловік", — зазначила речниця.

Анастасія Мєдвєдєва розказала Суспільному, що за попередніми даними, російські військові завдали ударів по населеним пунктам зі ствольної артилерії.

Речниця каже, що за вказаними фактами розпочато досудові розслідування за ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України, а саме порушення законів та звичаїв війни.

Селище Гостре знаходиться між Кураховим та Красногорівкою у Донецькій області. Село Предтечине знаходиться за понад сім кілометрів від Часового Яру та за понад дев'ять кілометрів від Костянтинівки.

Зеленський поговорив із Шольцем

"Скоординували позиції перед Вільнюським самітом НАТО та обговорили формати майбутніх гарантій безпеки для України. Поінформував про ситуацію на полі бою. Ми поділилися оцінками останніх подій у Росії та Білорусі й обговорили поточний стан зернової угоди та важливість її продовження", — написав президент Володимир Зеленський.

Резніков показав фото артилерійської устрановки українського виробництва

Міністр оборони Олексій Резніков опублікував фотографію самохідної артилерійської установи (САУ) "Богдана" українського виробництва.

Маляр: На Бахмутському напрямку знову загострилась обстановка

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що на Бахмутському напрямку знову загострилась обстановка.

"Триває двобій за перехоплення ініціативи. Сьогодні і ворог намагався наступати на цьому напрямку, але безуспішно. І наші сили оборони — мали певний успіх. Втім, ситуація змінюється дуже стрімко. Контроль над одними і тими ж позиціями може двічі за добу втрачатись та відновлюватись. Ворог активно реагує на всі наші дії та створює на загрозливих напрямках по три лінії оборони", — повідомила вона.

Маляр зазначила, що на південному флангові в районі Кліщіївки, українські війська просуваються. На північному фланзі тривають бої.

"В самому Бахмуті також неспокійно. Ворог у місті постійно веде вогонь, намагається зірвати нашу логістику та завдати нам максимальних втрат. Водночас наші оборонці не дають ворогу пересуватись по місту та вражають вогнем позиції ворога", — додала вона.

До держбюджету України надійшло $890 млн від МВФ — Мінфін

До загального фонду держбюджету України від Міжнародного валютного фонду (МВФ) надійшов другий транш у розмірі 890 млн доларів США.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України.

Кошти отримані як результат успішного першого перегляду програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility — EFF).

Зазначається, що наразі Україна отримала вже 3,59 млрд доларів США від МВФ. Загальне фінансування за програмою складає 15,6 млрд доларів США (11,6 млрд СПЗ).

За словами міністра фінансів України Сергія Марченка, отримане фінансування є результатом ефективної та злагодженої співпраці уряду України, Мінфіну та Нацбанку з експертами та керівництвом МВФ в рамках програми розширеного фінансування.

"Під час перегляду програми EFF, експерти та керівництво МВФ відзначили значний прогрес української сторони у виконанні структурних заходів та кількісних критеріїв ефективності, визначених за програмою. Завдяки наданим коштам ми маємо змогу і надалі зберігати економічну стабільність в Україні та забезпечувати пріоритетні видатки державного бюджету", — зауважив очільник Мінфіну Сергій Марченко.

Армія РФ обстріляла Кіндійку. Поранено подружжя

Російські війська атакували Кіндійку. Поранено подружжя: 59-річний чоловік та 55-річна жінка. Їх доправили до лікарні та надають медичну допомогу, повідомив в Telegram голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

На фронті на 4 напрямках відбулося понад 30 бойових зіткнень — Генштаб ЗСУ

На фронті РФ зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось понад 30 бойових зіткнень. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні 3 липня.

Протягом доби російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по території України, застосувавши 3 зенітні керовані ракети із ЗРК С-300 та 20 іранських ударних БпЛА типу “Shahed” по цивільних інфраструктурних об’єктах у Сумській, Донецькій та Запорізькій областях.

В результаті протиповітряного бою Повітряні Сили у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони знищили 14 ударних БпЛА типу “Shahed”.

Крім того, окупанти завдали 44 авіаційних удари та здійснили близько 50 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, наголошують у Генштабі.

У Сумах зросла кількість загиблих через удар безпілотниками

У Сумах кількість загиблих через удар безпілотниками зросла до двох людей, ще 19 людей — поранені, зокрема п’ятирічна дитина, повідомили в ОВА.

В лікарнях перебувають двоє людей у важкому стані, ще двоє — у стані середньої тяжкості.

РФ завдала ударів по Козачій Лопані з танка

Прикордонну Козачу Лопань армія РФ обстріляла з танка. Про це 3 липня повідомив керівник Дергачівської МВА Вячеслав Задоренко.

"За попередньою інформацією, ніхто з місцевих мешканців не постраждав, але поранення отримала домашня худоба. Також суттєвих пошкоджень зазнали декілька приватних будинків, де внаслідок обстрілів вибито вікна, частково зруйновано стіни та покрівлі", — сказано у повідомленні.

Обстріл стався близько 15:00-15:10, розказала Суспільне Харків староста Козачої Лопані Людмила Вакуленко.

"Це приватний сектор у кілометрах двох-трьох від кордону. Влучили у городи, хати, поранена корова, яка паслася на луках. Власник поїхав за ветеринаром. Каже: "Не знаю, що робити, не хочу різати, бо гарна корова, але в шию влучило". Пошкоджений будинок, власниці там не було, слава Богу. Посікло дахи", — сказала Вакуленко.

За її словами, у на півночі Козачої Лопані, куди влучила РФ, живе понад сотня людей, дітей немає.

"Б'ють по Козачій Лопані часто. Іншим разом іноді не розумієш з чого б'ють: іноді з міномета, іноді з танків. У суботу, 1 липня, взагалі вертоліт залетів, обстріляв", — каже староста.

Протягом тижня Сили оборони знищували важливі цілі окупантів кожні 70 хвилин — Маляр

Сили оборони України минулого тижня знищували цілі окупантів високої пріоритетності, в середньому, кожні 70 хвилин. Про це у понеділок, 3 липня, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За даними Маляр, упродовж 7 днів українські військові уразили:

  • 94 місця скупчення військ;
  • 22 зенітно-ракетних комплекси;
  • 19 складів боєприпасів;
  • 7 командних пунктів окупаційного війська.

"Саме така рутинна робота створює умови для подальшого прориву оборони ворога", — зазначила Маляр.

ЗАЕС вперше за чотири місяці підключили до резервної лінії електропередач — МАГАТЕ

Запорізьку атомну станцію (ЗАЕС) вперше за чотири місяці вдалось підключити до єдиної доступної резервної лінії електропередач. Про це повідомили в МАГАТЕ.

"Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) було знову підключено до єдиної доступної резервної лінії електропередач через чотири місяці після її втрати, але ситуація з енергопостачанням на майданчику залишається надзвичайно крихкою під час війни та не є стійкою", — заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Підключення ЗАЕС до лінії 330 кВ є важливим кроком, оскільки останні місяці ЗАЕС покладалася на єдину магістральну лінію 750 кВ для зовнішньої електроенергії. Вона була необхідна для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки. До початку війни, в лютому 2022 року, в ньому було чотири лінії 750 кВ.

Зараз лінія 330 кВ перебуває під напругою і зберігається як резервна та готова до живлення ЗАЕС, якщо лінія 750 кВ стане недоступною або пошкоджена

В ОПУ прокоментували можливий візит Зеленського на саміт НАТО

Рішення про візит президента Володимира Зеленського на саміт НАТО у Вільнюсі ще не ухвалене, все буде залежати від ситуації на полі бою. Про це у коментарі Суспільному сказав речник президента Сергій Никифоров.

"Ми зазвичай не коментуємо заздалегідь, не анонсуємо з міркувань безпеки. А взагалі все буде залежати від ситуації на полі бою", — сказав він.

Никифоров зазначив, що рішення ще не ухвалене

"Вам потрібно звернути увагу на заяви президента, він чітко ці обставини вже описував", — сказав речник президента.

Саміт НАТО відбудеться 11-12 липня у Вільнюсі (Литва).

На Херсонщині в тимчасово окупованій Новокиївці військові РФ облаштували шпиталь в приміщенні дитячого інтернату

У Новокиївці Каланчацької громади Скадовського району російські військові відкрили шпиталь на базі дитячого інтернату. Привозять до закладу багато поранених та вбитих.

Про це йдеться в Telegram руху громадянського спротиву "Жовта стрічка".

Крім того, що використовують цивільні об’єкти для воєнних цілей, зазначає "Жовта стрічка", вони знущаються з місцевих жителів.

"Російські військові змушують працівниць інтернату постійно залишатися там, не даючи змогу повернутися додому, побачити рідних та відпочити. Фіксувалися випадки ґвалтування працівниць інтернату", — йдеться в повідомленні.

Росія залучила у війні проти України понад 90% військ — адмірал НАТО

Росія використовує у війні проти України понад 90% наявних військових сил, через це російське командування позбавлене можливості проводити операції за межами української території. Про це заявив голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер, повідомляє Corriere.

"За словами Бауера, на цей момент росіяни не в змозі "займатися чим-небудь", окрім України, враховуючи, що 94% їхніх сил залучені у бойових діях", — пише видання.

Водночас адмірал підкреслив, що це — не привід недооцінювати Росію.

"Не можна недооцінювати здатність російських військ до відновлення. Вони ослаблені, але не переможені", — зазначив він.

Військовий додав, що війна в Україні вимагає зосередження усієї військової потужності РФ.

"Загалом ми бачимо, що росіяни уважно ставляться до НАТО. Вони не шукають конфлікту з НАТО. Я думаю, це ознака того, що вони дуже, дуже зайняті", — наголосив Роб Бауер.

Міноборони планує цифровізувати процес отримання статусу учасника бойових дій

Міністерство оборони України планує впровадити цифрову систему отримання статусу учасника бойових дій. Про це в інтерв’ю виданню "Лівий берег" сказав заступник Міністра оборони Віталій Дейнега.

"У нас мільйон людей служить, і тільки 40 тисяч, по-моєму, отримали УБД. Це дуже неправильно. Ми не маємо цей мільйон змушувати стояти в черзі. А якщо вони прийдуть і стануть у чергу за своїм УБД, що буде? Ми демотивуємо цих людей. Процес отримання УБД настільки неприємний, що відбиває бажання служити цій державі", — сказав він.

За словами Дейнеги, цей процес "потягне" за особою військкомати.

"У нас є система обліку військовослужбовців “Оберіг”. Ми зараз працюємо, щоб вона почала брати дані з багатьох різних систем. Щоб ми, наприклад, знайшли людей, які звідти чомусь зникли. Які сходили до військкома, дали йому гроші і зникли. Я думаю, що вони скоро знову з'являться", — сказав він.

Сили оборони знищили комплекс спостереження росіян на на Південному напрямку

"Око Мордору. Так бійці називають російський комплекс спостереження «Муром-П». Він дозволяв окупантам спостерігати за територією та просуванням українських військ. Але завдяки майстерності операторів БПЛА та потужному дрону-камікадзе «Пегас» росіяни втратили цю можливість", — повідомив віце-прем'єр міністр Михайло Федоров.

В Сумах через атаку безпілотників РФ 16 людей отримали поранення, одна людина загинула

Такі дані станом на 13:00 повідомили в Сумській ОВА.

Вранці зафіксували чотири влучання безпілотників "Shahed" по центру міста, пошкоджені адмінбудівля та два житлових будинки.

Угорщина проситиме ЄС продовжити на один рік виключення з санкцій проти Росії

Після зустрічі з міністром закордонних справ Словаччини Петер Сійярто заявив, що угорській енергетичній групі MOL потрібен ще один рік, щоб завершити інвестиції в словацький нафтопереробний завод Slovnaft, що дозволить перейти на неросійську нафту.

"Щоб провести ці інвестиції потрібен ще один рік, тому ми просимо ЄС продовжити на рік звільнення від санкцій, яке дозволяє MOL і Slovnaft, що входить до групи, експортувати продукти, перероблені з російської нафти, до Чехії", — сказав Сійярто на пресконференції.

MOL володіє нафтопереробними заводами в Угорщині та Словаччині, які не мають виходу до моря, до обох яких йде південна гілка нафтопроводу "Дружба". Словаччина отримує майже всю свою сиру нафту з Росії через трубопровід "Дружба", але цього року планує скоротити цю частку.

Зеленський: Минулий тиждень на фронті був важкий, але маємо успіхи

"Минулий тиждень на фронті був важкий. Але ми маємо успіхи. Рухаємося вперед, рухаємося крок за кроком. Дякую всім, хто боронить Україну, усім, хто веде цю війну до української перемоги! Слава нашим героям!", — написав президент у Telegram.

Книжку Вікторії Амеліної розпродають, щоб підтримати літературний фестиваль, який вона організовувала

Видавництво Vivat влаштувало розпродаж останніх примірників книжки "Синдром листопаду" письменниці Вікторії Амеліної, яка загинула від удару російської ракети по Краматорську. Усі отримані кошти видавництво передасть ГО "Нью-Йоркський літературний фестиваль".

"В одному інтерв’ю вона сказала, що складне сьогодення, з яким ми маємо справу, можна повернути та осмислити лише в багатоголоссі — в добрій літературі та добрій довірливій розмові. Тому цей фестиваль має жити, бути, звучати!" — написала гендиректорка видавництва Vivat Юлія Орлова.

Усього у видавництва залишилося 390 примірників книжки. Раніше вона коштувала 80 гривень, але зараз вирішили підвищити ціну до 200 гривень задля того, щоби зібрати більше коштів для фестивалю.

Зловмисники зробили канал, що дозволяв росіянам анонімно телефонувати в Україну — МВС

Поліція спільно з СБУ викрила злочинну групу, що заробляла на незаконному сервісі телефонного з'єднання. Канал зв'язку дозволяв росіянам анонімно телефонувати в Україну, повідомляє МВС.

️Учасники злочинної групи налаштували маршрутизацію вхідного голосового трафіку, обходячи центри комутації вітчизняних операторів. Зловмисники контролювали трафік в інтересах іноземців та громадян РФ, що створювало додаткову загрозу національній безпеці України.

️До складу організованої злочинної групи входило четверо осіб. Їм оголошено про підозри за ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України — несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж.

На місці удару РФ по житловому будинку в Сумах працюють рятувальники. Фото, відео

Станом на зараз, відомо про загибель одної людини, також є травмовані. На місці працюють рятувальники.

У Києві судитимуть "адвоката", який за 250 тисяч гривень обіцяв переправити ухилянта за кордон

Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

Підозрюваний, видавав себе за адвоката та вимагав від чоловіка призовного віку 750 доларів США за вплив на прийняття рішення посадовцями територіального центру комплектування і соціальної підтримки про визнання непридатним до служби. Кошти підозрюваний одержав через довірену особу призовника.

"Надалі підозрюваний запропонував самому посереднику свою допомогу у переправленні за кордон. За 250 тисяч гривень він пообіцяв внести дані чоловіка у систему "ШЛЯХ", що дозволяє безперешкодний виїзд за кордон в умовах воєнного стану",— йдеться у повідомленні.

Зеленський був здивований, коли ЗМІ повідомили про його зустріч із головою ЦРУ

У інтерв'ю CNN президент Володимир Зеленський сказав, що був "здивований", коли ЗМІ повідомили про його зустріч із головою ЦРУ Уільямом Бернсом.

"Моє спілкування з керівником ЦРУ завжди має відбуватися за лаштунками", — сказав він. — Ми обговорюємо важливі речі – що потрібно Україні і як Україна готова діяти. У нас немає жодних секретів від ЦРУ, тому що у нас хороші стосунки, і наші спецслужби спілкуються між собою".

Зеленський підкреслив, що має "хороші стосунки" з керівником ЦРУ: "Я розповів йому про всі важливі речі, пов’язані з полем бою, які нам потрібні".

Костін: На даний момент ми зареєстрували понад 93 000 випадків воєнних злочинів

Про це на пресконференції до відкриття у Гаазі Міжнародного центру дослідження війни в Україні заявив генеральний прокурор України Андрій Костін, передає кореспондентка Суспільного.

"Що стосується загальної кількості воєнних злочинів, то на даний момент ми зареєстрували понад 93 000 випадків воєнних злочинів, і наша національна система правозастосування наполегливо працює над їх розслідуванням. Щодо інших воєнних злочинів, ми маємо 347 осіб, яким повідомлено про підозру, і ми маємо обвинувальні акти щодо 207 осіб, які передані до суду, і ми маємо вже 53 особи, які були засуджені за різні воєнні злочини, скоєні на українській землі та проти українців", — повідомив Костін.

У Гаазі 3 липня розпочинає роботу Міжнародний центр з розслідування вторгнення РФ в Україну, що стане першим кроком до можливого трибуналу для керівництва Москви.

Російське ФСБ відслідковує листування користувачів у Telegram, Signal і WhatsApp — ЗМІ

Як пише The New Yourk Times, із посиланням на документи постачальників цих технологій, а також на людину, яка бере участь в операціях цифрового спостереження в країні, нові технології дозволяють спецслужбам РФ ідентифікувати, коли користувачі здійснюють голосові дзвінки та до кого саме телефонують.

Спецслужби також можуть визначити список контактів, з якими найчастіше листується користувач.

"Попит на додаткові засоби спостереження зріс після вторгнення в Україну. Це змусило об'єднати місцевих технічних підрядників, які створили продукти, які стали потужним новим засобом цифрового спостереження. До створення шпигунських технологій долучилися компанії з такими іменами, як MFI Soft, Vas Experts і Protei. З них більшість належать Citadel Group, компанії, яка колись частково контролювалася Алішером Усмановим , на якого наклали санкції у ЄС", — йдеться у матеріалі видання.

Зеленський: Ми не можемо уявити Україну без Криму

"Ми не можемо уявити Україну без Криму. І поки Крим знаходиться під російською окупацією, це означає лише одне: війна ще не закінчилася", — заявив президент Володимир Зеленський у інтерв'ю СNN.

На запитання журналістки, чи існує сценарій, за якого може бути мир без Криму, Зеленський сказав: "Тоді це не буде перемогою".

Реакція Путіна на збройне повстання "Вагнера" була "слабкою" — Зеленський

Про це президент України Володимир Зеленський заявив у ексклюзивному інтерв'ю CNN.

"Ми бачимо реакцію Путіна. Вона слабка. По-перше, ми бачимо, що він не все контролює. Просування "Вагнера" углиб Росії і захоплення певних регіонів показує, як легко це зробити. Путін не контролює ситуацію в регіонах. Вся та вертикаль влади, яку він мав раніше, просто розвалюється", — сказав Зеленський.

Зеленський додав, що звіти української розвідки свідчать про те, що Кремль вимірює підтримку Пригожина. За даними досліджень, близько половини Росії підтримує ватажка "Вагнера" і заколот воєнізованого угруповання.

На Київщині лунатимуть вибухи

На Київщині у Вишгородському районі підрозділи Державної служби із надзвичайних ситуацій знищуватимуть вибухонебезпечні предмети. Жителі регіону та околиць столиці можуть чути звуки вибухів, повідомляє пресслужба Київської обласної військової адміністрації.

"Увага, у Вишгородському районі може бути гучно. Сьогодні, 3 липня, у районі проводять ліквідацію вибухонебезпечних предметів",— йдеться у повідомленні.

Жителів закликають зберігати спокій та довіряти тільки перевіреним джерелам інформації.

Саміт НАТО у Вільнюсі охоронятимуть чотири тисячі військових

Як передає Delfi, перший заступник Служби охорони керівництва Паулюс Неміра зазначив, що подібного за масштабами заходу у Литві раніше не було.

"Загалом планується, що прибуде 48 делегацій, у них буде близько 2400 членів. Серед них — глави 40 країн. Під час саміту охоронятимуть не тільки глав країн, а й щонайменше 150 інших політиків високого рангу", — сказав Неміра.

Начальник підрозділів охорони збройних сил республіки Лютаурас Багочюнас повідомив, що армія виділить 3000 військових для забезпечення безпеки заходу.

"Приїде також близько 1000 військових НАТО, які також допоможуть у гарантуванні безпеки, працюватимуть разом з армією та іншими службами, що відповідають за безпеку", — зауважив він.

В Сумах внаслідок атаки росіян загинула 1 людина

"Унаслідок російського удару БПЛА, в п’ятиповерховому житловому будинку загинула 1 особа", — повідомив у Telegram голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Україна внесла британську Unilever до переліку міжнародних спонсорів війни

Як повідомляє Національне агентство із запобігання корупції, британську корпорацію Unilever було внесено до переліку міжнародних спонсорів війни. Корпорація й досі працює в Росії, сплачує значні податки до російського держбюджету, тим самим підтримує економіку агресора і робить свій внесок у продовження війни.

У Росії в Unilever працюють понад 3000 співробітників. У 2022 році на частку російського бізнесу припало 1,4% обороту Unilever і 2% її чистого прибутку, який у 2022 році зріс на 24,9%, порівнюючи з 2021-м, і склав 8,03 млрд євро. Виторг компанії зріс до 60,1 млрд євро (+14,5%). Продажі Unilever виросли у всіх категоріях, найбільше продажі косметики (+20,8%).

Москва поспішає набирати поліцейських на ТОТ для проведення "виборів" у вересні

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Кремль поспішно пришвидшує комплектування вакантних посад у структурних підрозділах окупаційних органів внутрішніх справ на тимчасово окупованих територіях України. Зокрема, у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях. Причина такого поспіху — необхідність забезпечити поліцейським супроводом проведення так званих виборів на тимчасово окупованих територіях в межах «Єдиного дня голосування» у вересні", — йдеться у повідомленні.

У Чорному морі РФ тримає 9 кораблів, серед яких 2 носія ракет "Калібр"

Як повідомляють ВМС ЗСУ, у Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 9 ворожих кораблі серед яких 2 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп 16 ракет.

"В Азовському морі – 1 ворожий корабель; у Середземному морі на бойовому чергуванні знаходиться до 8 ворожих кораблів, серед яких 1 носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп до 16 ракет", — йдеться у повідомленні.

Нацкомісія скасувала підвищення тарифів на водопостачання

Про це повідомляється на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Під час позачергового засідання НКРЕКП скасувала рішення від 29 червня 2023 року щодо коригування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Згідно з цим рішенням тарифи на послуги 34 водоканалів з 1 липня 2023 року мали зрости в середньому на 32%.

"Регулятор розпочинає консультації з Кабінетом Міністрів України та всіма зацікавленими сторонами задля напрацювання справедливого соціального рішення, яке зможе забезпечити додаткові фінансові ресурси з Державного бюджету або інші компенсаторні механізми для покриття витрат водоканалів", — йдеться в повідомленні.

На Бердянському напрямку морпіхи збили російський гелікоптер "Алігатор"

Про це повідомляється на сторінці Facebook 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.

"На Бердянському напрямку протитанкісти бригади з ПТРК Джавелін спалили дороговартісний російський ударний гелікоптер ка-52, відомий як "Алігатор", — ідеться у повідомленні.

У Росії оголосили в розшук ексголову СБУ Василя Грицака

Про це пишуть російські ЗМІ з посиланням на базу розшуку ФСБ РФ.

У картці йдеться, що Грицака "розшукують за статтею КК". Він очолював СБУ з липня 2015-го до кінця травня 2019 року.

До Росії було виведено близко 700 тисяч українських дітей — Карасін

До Росії було перевезено близько 700 000 українських дітей в рамках програми захисту дітей-сиріт та дітей, покинутих під час бойових дій, заявив голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ РФ Григорій Карасін.

Ця цифра більш ніж у 35 разів перевищує українські оцінки кількості дітей, насильно вивезених з рідних домівок і вивезених до Росії.

У своєму повідомленні в Telegram російський депутат Григорій Карасін заявив, що діти "шукали притулку" в Росії.

"Багато хто з батьками, а діти з дитячих будинків - з вихователями", — написав Карасін.

Представники опозиції в Грузії під час спроби заколоту ПВК "Вагнер»" планували увійти на танках до Абхазії — Кобахідзе

Про це заявив голова правлячої партії "Грузинська мрія – Демократична Грузія" Іраклій Кобахідзе.

"Ми пам'ятаємо, як колективний Національний рух (узагальнення грузинської опозиції ) вболівав за Пригожина, як присвячував йому гасла та вірші, як планував у міру успіхів Пригожина увійти на танках не лише в Абхазію та Цхінвалі, а й взяти Сочі", – написав Кобахідзе на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначає політик, опозиція не приховувала, що, якби мала відповідні можливості, "використовувала б перший шанс, щоб увійти на танках до Абхазії та Цхінвалі".

Глава партії наголосив, що у разі відкриття в Грузії "другого фронту", воювати довелося б також з абхазами та осетинами.

Рівень води в нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС нижчий за норму на понад 2 метри

У Запорізькій області рівень води в нижньому б’єфі Дніпровського ГЕС — 12 м 14 см ( минулої доби — 12 м 26 см) та є нижчим за норму на 2 м 36 см. Про це повідомили в Запорізькій ОВА.

Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС в межах норми.

"Питна вода подається в штатному режимі без перебоїв. Дослідження якості питної води відхилень від нормативів не мають", — зазначили в адміністрації.

В акваторії Каховського водосховища на інших ділянках Дніпра мору риби не зафіксовано.

Українців закликали повідомляти про випадки негідної поведінки працівників військкоматів

"У засобах масової інформації та соціальних мережах поширена інформація про окремі випадки негідної поведінки військовослужбовців зі складу Територіальних центрів комплектування (ТЦК) по відношенню до громадян України. У межах перевірки роботи Територіальних центрів комплектування в усіх регіонах України готові реагувати на кожний подібний інцидент" — заявив перший заступник міністра оборони Олексій Павлюк.

Він закликав громадян, які стикалися з проблемами у взаємодії з уповноваженими особами ТЦК та СП, надсилати відомості щодо таких випадків за контактами:

В Ужгороді працівник військкомату побив дружину військовослужбовця: розпочато перевірку

У місті Ужгород 25 червня працівник центру комплектування побив дружину військовослужбовця.

Як Суспільному розповіла потерпіла Тетяна Новак, інцидент стався 25 червня близько 15:20 в Ужгороді на зупинці у мікрорайоні "Шахта". Жінка, разом зі своїм чоловіком, зайшли у місцевий магазин. Там, на касі, до них причепився місцевий житель, який був у стані алкогольного сп'яніння. Після того, як подружжя вийшло з магазину, підозрюваний пішов за ними, підбіг до неї й вдарив в щелепу. Згодом чоловік наніс ще один удар кулаком в ліву скроню, й втік з місця події.

За словами жінки, в той же день вона написала заяву в поліцію

За словами речниці Нацполіції Ганни Дан, підозрюваним у справі є 55-річний співробітник територіального центру комплектування, він перебував у стані алкогольного сп’яніння. В поліції готують матеріали для повідомлення йому про підозру.

Ексочільник Кримського управління СБУ постане перед судом

Як повідомляє пресцентр СБУ, Служба безпеки та Державне бюро розслідувань передали до суду обвинувальний акт щодо державної зради та інших злочинів колишнього очільника Головного управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча, який, за версією слідства, діяв на користь країни-агресора.

На підставі зібраних доказів він обвинувачується за 5 статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 3 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 5 ст. 407 (самовільне залишення військової частини або місця служби);
  • ч. 4 ст. 410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Кулініча було затримано у результаті спецоперації СБУ та ДБР у липні 2022 року. Відтоді фігурант перебуває під вартою.

Десятки Leopard приїхали до України, щоб показати, на що вони здатні — Резніков

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що десятки танків Leopard були привезені України.

"Леопард — горда і сильна тварина. Він любить свободу, чесну боротьбу та смачну їжу. Десятки леопардів приїхали в Україну, щоб показати, на що вони здатні. І їхній час ще прийде! Дякуємо міністру Борису Пісторіусу", — написав Резніков у Twitter.

Через негоду є відключення споживачів у Київській та Чернігівській областях — "Укренерго"

Як повідомляє НЕК "Укренерго", все ще триває ремонтна кампанія на теплових і гідроелектростанціях, деяких атомних енергоблоках. Тому обсяг доступних потужностей в енергосистемі для виробництва електроенергії обмежений, особливо у вечірні години, коли споживання найбільше.

Через негоду є відключення споживачів у Київській та Чернігівській областях. Триває відновлення живлення.

Внаслідок російських обстрілів є пошкодження мереж у Донецькій, Дніпропетровській, Харківській та Херсонській областях. На Донеччині знеструмлена одна з шахт.

Відновлення живлення бригадами обленерго відбувається за умови безпекової ситуації. Внаслідок підтоплення залишаються відключеними близько 13 тис. споживачів у Херсоні.

Також 3 липня Україна здійснює комерційний обмін електроенергією з ЄС: "Сьогодні з 3:00 до 23:00 здійснюється імпорт електроенергії зі Словаччини потужністю від 20 до 130 МВт (максимум о 20:00), а також з Молдови – 1 МВт з 20:00 до 21:00. Експорт відсутній".

Російська атака: у центрі Сум пошкоджено житловий будинок

Внаслідок російської атаки у центрі Сум пошкоджений житловий будинок, передають кореспонденти Суспільного.

В області триває повітряна тривога, в ОВА закликали не залишати укриттів до відбою.

У місті по вул. Петропавлівська перекрито рух транспорту, повідомили в КП "Електроавтотранс".

Україна розкритикувала ідею ООН запропонувати російським банкам лазівку в санкціях

Посолка з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Ольга Трофімцева розкритикувала повідомлення про те, що ООН планує запропонувати російському банку лазівку, яка б дозволила йому підключитися до світової фінансової мережі. Вона заявила, що "йти на поступки шантажисту означає заохочувати його до подальшого шантажу".

"Це відома аксіома: Шантажист не зупиняється, якщо ви виконуєте його вимоги. Він просто придумує нові приводи для шантажу", — написала дипломатка.

Раніше Financial Times повідомляла, що ООН розглядає можливість запропонувати Російському сільськогосподарському банку відкрити дочірню компанію, яка могла б приєднатися до SWIFT, світової системи фінансових повідомлень, тому що це, начебто, допоможе врятувати чорноморську зернову угоду.

У Вінниці затримали прихильницю "руського міру"

До трьох років позбавлення волі загрожує 49-річній мешканці Луганщини, яка у Вінниці прославляла "руський мір". Про це повідомляють на Facebook-сторінці обласного управління СБУ.

Жінка — викладачка культури і мистецтв, з початку повномасштабного вторгнення переїхала у Вінницю з Луганщини. Вона відкрито підтримувала російське вторгнення та звинувачувала Збройні Сили України в обстрілах мирного населення у Донецькій та Луганській областях. Спілкуючись із родичами та знайомими, переселенка регулярно поширювала кремлівську пропаганду, виправдовувала збройну агресію РФ та героїзувала російських військових.

Також жінка цитувала Кадирова і захоплювалася його "військовим талантом", запевняла, що у Луганській області у складі ЗСУ воюють "тисячі нацистів і неонацистів", а "Україна взагалі має бути знищена як держава".

Лінгвістична експертиза, яку ініціювали слідчі, підтвердила те, що мешканка Луганщини підтримувала РФ. Жінці оголосили про підозру за ч. 1 ст. 436-2 КК України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

ЗСУ з боями просуваються на Бердянському та Мелітопольському напрямках. 495 день війни. Онлайн
Повідомлення про підозру прихильниці "руського міру". Фото: Управління СБУ у Вінницькій області

ПА ОБСЄ підтримала створення спецтрибуналу щодо злочинів Росії

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" повідомив народний депутат від фракції партії "Голос", член постійної делегації України у Парламентській Асамблеї ОБСЄ Ярослав Юрчишин.

"Зараз готується підсумкова резолюція, яка буде складатися з того, що напрацюють комітети: політичний, економічний, з прав людини та інші. З того, що вдалося вже досягнути українській делегації за підтримки наших колег з країн Балтії, США, Британії, це те, що буде запроваджено в обіг і визначено, що рашисти зробили на Каховський ГЕС, як екоцид", — розповів нардеп.

Він пояснив, що це означає порушення не лише правил ведення війни й Женевських конвенцій, але й порушення будь-яких міжнародних угод у сфері захисту довкілля. Окрім того, делегати наголошують на необхідності дотримуватися стандартів поводження з атомною енергетикою на тлі загрози теракту на Запорізькій атомній електростанції.

У Сумах працює ППО

Про це повідомив міський голова Сум Олександр Лисенко.

Сумська, Запорізька, Дніпропетровські області — повітряна тривога!

Українцям за кордоном українцям за кордоном спростили доступ до послуг РАЦС

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

"В умовах воєнного стану українцям за кордоном спрощено доступ до державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС). Закордонні дипломатичні установи, визначені МЗС, отримали додаткові повноваження у сфері ДРАЦС", — передає пресслужба міністерства.

Зокрема мова йде про видачу дублікатів свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та дублікатів витягів з Держреєстру актів цивільного стану. Повний перелік послуг та дипустанов, які відтепер уповноважені їх надавати, можна прочитати тут.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

Як повідомляють обласні військові адміністрації у ранковому зведенні, на Хмельниччині вранці 3 липня під час повітряної тривоги на території Хмельниччини силами протиповітряної оборони знищені ударні БПЛА типу "Шахед". За попередніми даними, постраждалих та руйнувань немає.

Кіровоградщина вночі була атакована російськими дронами "Shahed-136/131". Працювала ППО. Постраждалих та руйнувань цивільної інфраструктури немає. Дані щодо наслідків атаки уточнюються.

На Чернігівщині за добу — 3 обстріли. Корюківський та Новгород-Сіверський район обстріляли із мінометів. Минулося без жертв та руйнувань.

На Сумщині вночі та вранці російські війська здійснили 5 обстрілів. Зафіксовано 12 вибухів. Обстрілів зазнали Хотінська, Середино-Будська, Білопільська, Есманська громади. Минулося без наслідків.

У Запорізькій області окупанти здійснили 75 обстрілів 20 міст і сіл Запорізької області. Наразі зафіксовано 33 повідомлення про руйнування. Також вночі РФ тричі вдарила ракетами по Кушугумській громаді. Снаряди поцілили у приватний сектор та поруч з розважальним комплексом. Є руйнування, але люди вціліли.

При цьому окупанти завдали ударів авіацією по Оріхову, з БПЛА атакували Малинівку, 6 ударів РСЗВ по Левадному та Новодарівці, 64 артилерійських ударів прийшлося по Таврійському, Гуляйполю, Оріхову, Залізничному, Левадному, П'ятихатках, Приморському, Кам'янському. Троє жителів прифронтових населених пунктів отримали поранення: 40-річний чоловік у Таврійському, 80-річна жінка у Преображенці та 46-річний чоловік в Оріхові.

На Дніпропетровщині вночі Сили оборони з ПвК "Схід" збили над областю безпілотник "Шадед-136". Пізно ввечері 2 липня під російський артилерійський вогонь потрапили Марганець та Нікополь. Постраждала 86-річна жінка: мінно-вибухова травма та осколкове поранення. У місті Нікополь пошкоджені 9 приватних будинків, 7 господарських споруд, авто. Понівечені газогін, лінія електропередач.

На Харківщині на Слобожанському напрямку РФ зберігає військову присутність. Окупанти завдали авіаційного удару в районі Плетенівки Чугуївського району. Здійснили мінометні та артилерійські обстріли Козачої Лопані Харкіського району та Вовчанська Чугуївського району. На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Масютівка, Кислівка і Берестове.

На Луганщині протягом доби зафіксовані потужні удари з повітря по Діброві, Білогорівці, Новолюбівці. Під щоденними обстрілами перебуває Невське. "Ворог активізувався поблизу Новоселівського. Не припиняє спроб просунутися в районах Білогорівки та Серебрянського лісництва", — йдеться у повідомленні.

Загалом за добу окупанти здійснили 113 обстрілів, випустивши 519 снарядів.

На Донеччині минулої доби росіяни обстріляли населені пункти Курахове, Торецьк, Авдіївка, Костянтинівка, Покровськ, с. Новий Комар, Краматорськ, с. Білокузминівка, с. Благодатне. Пошкоджено 18 житлових будинків, резервуар для азоту, обладнання шахти "Торецька", 2 гаражі, будівлю хлібзаводу, будівлю зерносховища. Загалом на Донеччині за добу: 2 загиблих, 3 поранених.

На Миколаївщині вночі сили ППО повітряного командування "Південь" знищили два ударних БПЛА "Shahed-136/131", а протягом 2 липня — один ударний БПЛА "Ланцет".

На Херсонщині за добу зафіксовано 85 обстрілів — окупанти випустили 490 снарядів, з них по м. Херсон — 9 обстрілів (35 снарядів). "Рашисти поцілили у райони 28 населених пунктів області; будівлі ферми (с.Садове); будівлю аптеки (м.Херсон); площу ім. Дубинди (м.Херсон). Всього через російську агресію 6 людей дістали поранення (з них - 1 дитина)", — йдеться у повідомленні.

Також у Посад-Покровському під час польових робіт на російській вибухівці підірвався тракторист. Через детонацію вибухонебезпечного предмета 48-річний чоловік отримав контузію, поранення. Лікарі надали постраждалому першу медичну допомогу.

Заради продовження "зернової угоди" ЄС може надати Россільгоспбанку доступ до SWIFT

У Євросоюзі розглядають можливість дозволити підсанкційному Россільгоспбанку створити дочірню компанію, яка могла б підключитися до міжнародної системи обміну платежами SWIFT. Це виставлена Росією умова продовження "зернової угоди".

Про це пише Financial Times з посиланням на п'ять джерел, знайомих з перебігом обговорення.

План, запропонований Росією, передбачає, що "дочка", створена Россільгоспбанком, зможе обробляти платежі, пов'язані з експортом зерна. Це стане поступкою Москві з метою продовження "зернової угоди", термін якої спливає 18 липня, зазначає газета.

Ідею створення "дочки" Россільгоспбанку, яку підключать до SWIFT, і проводитимуть через неї розрахунки за експорт зерна розробили під час переговорів за участю представників ООН.

У Сумах чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Російського командира та трьох його підлеглих судитимуть за організацію катівні у Херсоні

Прокурори Херсонської обласної та Херсонської окружної прокуратур скерували до суду обвинувальний акт стосовно заступника начальника управління Росгвардії по Ростовській області, полковника поліції та ще трьох військовослужбовців РФ за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Посадовець Росгвардії з березня 2022 року керував військовослужбовцями РФ у тимчасово окупованому Херсоні. У захопленій будівлі місцевого ізолятора тимчасового тримання він спільно з іншими військовослужбовцями керівного складу зс та силових структур РФ організував одну з катівень.

"Наразі встановлено понад двісті осіб, які утримувались у цій будівлі та щодня піддавались різним формам тортур. Щонайменше до 17 чоловіків застосовувались інші види сексуального насильства — тортури статевих органів електрострумом", — йдеться у повідомленні.

ФСБ заявила про "припинення спроби замаху" на главу анексованого Криму Аксьонова

У повідомленні Центру громадських зв'язків ФСБ, яке цитують російські агентства, зокрема "Інтерфакс", ідеться про те, що замах готував громадянин Росії, 1988 року народження, "якого завербували співробітники СБУ". Він нібито пройшов на території України "курс навчання розвідувально-підривної діяльності, зокрема — навчання мінно-вибухової справи".

У червні 2023 року, ідеться в поширеному ФСБ повідомленні, "агент іноземної спецслужби" прибув до Криму і почав підготовку до теракту і планував підірвати автомобіль Аксьонова.

"Однак довести злочинний намір до кінця підривник не встиг, оскільки під час вилучення зі схованки вибухового пристрою його було затримано", — заявили у ФСБ.

Вночі армія РФ завдала три ракетні удари по Кушугумській громаді Запорізької області

Вночі армія РФ завдала три ракетні удари по Кушугумській громаді Запорізької області. Снаряди поцілили у приватний сектор та поруч з розважальним комплексом, зафіксовані руйнування. Загиблих та поранених немає, повідомили в Запорізькій ОВА.

Голова Кушугумської громади Володимир Сосуновський на сторінці Facebook зазначив, що росіяни обстріляли з С-300 селище Кушугум та Малокатеринівку.

"Багато пошкоджень житлового сектору, знесені дахи, вибиті вікна та двері. Будемо разом вирішувати цю проблему".

Як потрапити в укриття у закладах освіти Києва. Пояснює КМДА

Як повідомляє КМДА, наразі в закладах освіти столиці працює майже 900 захисних споруд, які окремо утримуються та обліковуються. Жодне укриття в закладах освіти не визначене непридатним, вони використовуються за призначенням.

"Щоб потрапити в укриття або пункт незламності, необхідно мати при собі документи, які посвідчують особу. Додатково всі заклади освіти столиці облаштовані достатньою кількістю камер спостереження та "тривожною кнопкою", а три чверті закладів фізично охороняє Муніципальна охорона", — йдеться у повідомленні.

У Гаазі відкрився Міжнародний центр дослідження війни в Україні

У Гаазі відкривається Міжнародний центр з переслідування злочинів агресії через вторгнення Росії в Україну, повідомляє Deutsche Welle.

Відкриття спеціального офісу стане першим кроком до можливого трибуналу для керівництва Москви. У складі центру працюватимуть прокурори з Києва, ЄС, США та Міжнародного кримінального суду (ICC). Серед офіційних осіб — генеральний прокурор України Андрій Костін, прокурор МКС Карім Хан, помічник генерального прокурора США Кеннет Політ і комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Очікується, що центр збиратиме докази і готуватиме звинувачення проти кремлівських чиновників. Євроюст вже відкрив центральну базу даних для доказів воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду.

У ЄС заявили, що центр має "кінцевою метою притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за вторгнення" в Україну.

СБУ затримала чоловіка, який готував підрив залізниці на Черкащині

СБУ затримала чоловіка, який збирав інформацію про базування Сил оборони та планував підірвати залізницю під час переміщення військової техніки. Про це Суспільному повідомили пресслужбі СБУ в Черкаській області.

За даними СБУ, для виконання завдання росіян він шукав тротил.

"Також він збирав дані про маршрути переміщення військової техніки, наданої іноземними партнерами. Крім того, "зливав" росіянам локації системи протиповітряної оборони ЗСУ в регіоні. За передачу розвідданих отримував від 100 до 200 доларів на декілька банківських карток", — йдеться у повідомленні.

Чоловіка затримали "на гарячому" під час чергової спроби передачі інформації російським кураторам.

Підозрюваний — мешканець Черкас, який раніше відбував покарання за вчинення тяжкого злочину. Комунікацію з росіянами він підтримував через анонімний чат, де закріплював фото українських об’єктів з прив’язкою до місцевості та робив позначки на електронних картах. При обшуку в нього вдома виявили мобільний телефон із доказами листування, а також банківські картки, куди надходили гроші з РФ.

Йому повідомили про підозру. Суд обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави. У разі доведення вини йому загрожує покарання до 12 років тюрми.

На Хмельниччині сили ППО знищили "Шахеди" — ОВА

3 липня, під час повітряної тривоги, яка була оголошена в області о 03:42 й тривала до 04:50 було чутно вибухи. На Хмельниччині сили протиповітряної оборони збили БпЛА типу "Шахед".

Про це повідомили в Хмельницькій обласній військовій адміністрації.

Як написали в ОВА, за попередніми даними, травмованих та руйнувань, внаслідок зниження "Шахедів", немає.

Кіровоградщину вночі російські військові атакували дронами

Вночі 3 липня Кіровоградську область російські військові атакували дронами "Shahed-136/131". Про це у своєму Телеграм-каналі написав начальник обласної військової адміністрації Андрій Райкович. З його слів, працювала протиповітряна оборона, травмованих, загиблих та руйнувань цивільної інфраструктури немає.

Повітряна тривога на території Кіровоградщини тривала з 1:14 до 3:35. Про роботу ППО на території регіону Повітряні сили повідомили о 2:19.

За інформацією з офіційної сторінки Повітряних сил ЗСУ, вночі 3 липня російські війська атакували територію України іранськими ударними дронами "Shahed-136/131" з південно-східного напрямку. Зафіксували пуски 17 дронів: "У південних, східних та центральних областях працювала протиповітряна оборона. Силами та засобами Повітряних Сил у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України знищено 13 ударних БпЛА "Shahed-136/131". Решта – не досягли своїх цілей. Попередньо без втрат".

Підрив Каховської ГЕС може спричинити спалахи епідемій на лівобережжі Херсонщини — ЦНС

Через руйнацію російськими військами Каховської греблі були затоплені місця поховань. Це може призвести до епідемій на тимчасово окупованому лівому березі Херсонської області. Про це на сайті повідомив Центр національного спротиву.

"На території, що була підтоплена внаслідок руйнування Каховської ГЕС, розташовані 12 цвинтарів, скотомогильник та біотермічна яма для утилізації трупів сільськогосподарських тварин. Відповідні дані циркулюють у внутрішніх документах окупаційної влади Херсонщини, які є у розпорядженні Центру нацспротиву", йдеться в повідомленні.

У Центрі зазначають, що підтоплення таких об’єктів може спричинити епідемії на тимчасово окупованих територіях Херсонської області.

Через російське вторгнення чверть українців залишили свої домівки — британська розвідка

Після російського повномасштабного вторгнення близько чверті українців були змушені залишити свої домівки та виїхати за кордон або переїхати до інших населених пунктів у межах України. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

Як зазначають в міністерстві, 29 червня 2023 року українська влада повідомила, що згідно із законодавством про надзвичайний стан із зони бойових дій у підконтрольних Україні районах Донецької, Харківської та Херсонської областей із липня 2022 року було евакуйовано 139 тисяч громадян.

"Це — лише одна частина поточної ширшої кризи переміщення в Україні. За оцінками ООН, 6,3 мільйона українців залишаються біженцями та понад 5 мільйонів внутрішньо переміщеними особами", — йдеться у повідомленні.

Із довоєнним населенням у 44 мільйони чверть українців залишаються змушеними залишити свої домівки внаслідок вторгнення Росії, зазначають у британському оборонному відомстві.

За тиждень Сили оборони звільнили понад 37 км² території — Міноборони

Українські війська продовжують контрнаступальні дії на сході та півдні України, протягом останнього тижня вдалося звільнити 9 км² території на півдні та 28,4 км² — на півдні. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"На сході тривають як наступальні, так і оборонні дії. Ми рухаємось на Бахмутському напрямку, а ворог і надалі веде наступ на Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках", — зазначила посадовиця.

За її словами, РФ намагається витіснити українські війська із займаних позицій, але отримує відсіч. Нині там тривають важкі бої.

"За минулий тиждень в результаті покращення оперативного (тактичного) положення та вирівнювання лінії фронту звільнену площу збільшено на 9 квадратних кілометрів", — зазначила Маляр.

Вона додала, що кількість російських обстрілів на сході за останній час збільшилась вдвічі: із 6457 обстрілів позаминулого тижня до 11753 — минулого.

При цьому на півдні Сили оборони України продовжують ведення  наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

"Вели наступальні дії на напрямках Новодарівка, Приютне; Новоданилівка, Роботине; Новосілка, Старомайорське, мали успіх. За минулий тиждень збільшено звільнені території на 28,4 квадратних кілометрів", — заявила Ганна Маляр.

Загалом звільнена площа на півдні складає 158,4 км², зазначила заступниця міністра оборони.

Україна провела наступальні операції на 6 ділянках фронту — ISW

За минулу добу Сили оборони провели низку наступальних операцій проти російських військ та змогли досягнути часткових успіхів. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни.

"2 липня українські війська провели контрнаступальні операції на шести ділянках фронту та досягли успіхів на деяких із цих ділянок", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, Міноборони Росії та інші російські джерела стверджували, що українські сили вели наступальні операції на Лиманському напрямку, в районі Бахмута, на ділянці Авдіївка-Донецьк, на заході Донецької області, на адміністративному кордоні між Запорізькою та Донецькою областями, а також на заході Запорізької області. При цьому офіційний представник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий повідомив 2 липня, що українські сили продовжують невстановлений наступ на флангах навколо Бахмута. Один із російський військових блогерів також заявив, що українські сили досягли певних успіхів на південний захід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).

Також на кадрах із геолокацією, опублікованих 1 липня, помітно, що українські сили просувалися на північний схід від Володимирівки (12 км на південний схід від Вугледара) на заході Донецької області. При цьому російські джерела стверджували, що українські сили продовжували контрнаступальні операції на південь та південний захід від Оріхова у західній частині Запорізької області.

Представник окупаційної адміністрації Запорізької області Володимир Рогов заявив, що українські сили просунулися до позицій російських траншів у районі с. Роботине, і що у цих окопах іде рукопашний бій.

"Деякі російські джерела продовжують описувати ці українські контрнаступальні операції як менші тактичні операції, ніж попередні українські контрнаступальні операції", — пише ISW.

В окупованій Кадіївці цілодобово працює мобільний крематорій — Лисогор

В окупованій Кадіївці на Луганщині окупанти спалюють тіла загиблих з так званої ЛНР у мобільному крематорії. Таким чином вони приховують втрати, аби не виплачувати родичам компенсації.

Про це повідомив очільник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

"Аби не виплачувати компенсацію і не надавати пільги родинами загиблих окупантів, кількість яких зростає щогодини, у так званій "ЛНР" поширюється практика використання мобільних крематоріїв", — написав він.

За добу знищено 600 окупантів — Генштаб

Протягом минулої доби Сили оборони ліквідували близько 600 російських окупантів, загальні втрати РФ у війні проти України сягають понад 230 тисяч солдатів. Про це 3 червня повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 03.07.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 230 260 (+600) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Також за добу знищено:

  • танків — 4057 (+5) од,
  • бойових броньованих машин — 7899 (+11) од,
  • артилерійських систем — 4220 (+32) од,
  • РСЗВ — 641 (+4) од,
  • засобів ППО — 391 (+1) од,
  • літаків — 315 (+0) од,
  • гелікоптерів — 309 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 3573 (+16),
  • крилатих ракет — 1264 (+3),
  • кораблів та катерів — 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 6834 (+18) од,
  • спеціальної техніки — 590 (+7).

Дані щодо втрат російської сторони уточнюються, додали в ГШ.

Вночі сили ППО знищили 13 російських дронів — Повітряні сили

У ніч проти 3 червня російські війська атакували територію України за допомогою 17 ударних дронів, сили протиповітряної оборони знищили 13 з них. Про це повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ.

"Уночі 3 липня 2023 року російські окупаційні війська здійснили чергову атаку іранськими ударними дронами "Shahed-136/131" з південно-східного напрямку. Загалом зафіксовано пуски 17 "шахедів", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, протиповітряна оборона працювала у південних, східних та центральних областях України.

"В результаті протиповітряного бою силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України знищено 13 ударних БПЛА "Shahed-136/131". Решта – не досягли своїх цілей. Попередньо без втрат", — розповіли військові.

Також за минулу та поточну добу авіація Повітряних сил здійснила десятки літаковильотів, 15 із них — на вогневе ураження об’єктів, техніки, логістики та живої сили окупантів.

Російська армія вдарила по Нікопольському району Дніпропетровщини: поранена жінка

У ніч на 3 липня російські військові вдарили з артилерії по Нікопольському району Дніпропетровщини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, під вогнем опинилися Марганець та Нікополь.

У Нікополі поранена 86-річна жінка. У неї мінно-вибухова травма та осколкове поранення. Стан — задовільний.

У місті пошкоджені дев'ять приватних будинків, сім господарських споруд, авто, газогін та лінія електропередач. Також побита сонячна панель.

Крім того, вночі сили ППО Дніпропетровщини збили над областю безпілотник "Шахед-136".

На сході за добу відбулось 39 боїв з окупантами — Генштаб

За останню добу Сили оборони мали 30 бойових зіткнень з російськими військами на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. При цьому РФ продовжує завдавати ударів по українській території за допомогою авіації, ракет та дронів.

Про це 3 червня повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

Як зазначили військові, цієї ночі Російська Федерація знову атакувала Україну ракетами та іранськими ударними БПЛА типу “Shahed” по Україні. Інформація щодо наслідків наразі уточнюється.

При цьому протягом минулої доби російські окупанти завдали ракетного та авіаційного ударів, застосувавши 12 крилатих та зенітних керованих ракет і 8 ударних БПЛА типу "Shahed" по об’єктах цивільної інфраструктури. Протиповітряна оборона знищила 3 крилаті ракети та 8 ударних БПЛА.

"Крім того, ворог завдав 57 авіаційних ударів та здійснив близько 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, окрім зруйнованої цивільної інфраструктури, постраждали і мирні люди", — йдеться у повідомленні.

Російські збройні формування зосереджують основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, де тривають важкі бої. Протягом доби на зазначених напрямках відбулось 39 бойових зіткнень, розповіли в ГШ.

Померла письменниця Вікторія Амеліна

​У лікарні померла письменниця Вікторія Амеліна. Вона отримала важкі поранення унаслідок російського удару по Краматорську 27 червня.

Про це повідомили в українському ПЕН-клубі.

У момент удару Вікторія була в ресторані Ria Lounge в центрі міста разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників.

«Це все ще я» — військові, обличчя яких назавжди змінила війна

Суспільне Новини пробуло декілька днів з двома військовими, обличчя яких назавжди змінила війна. Ілля Пилипенко ледь не згорів у танку. Він пам’ятає розпухле обличчя, шкіру, яка висіла на руках, ногу, яка нібито кріпилась до штанів.

«Я думав лише одне: «Вибратись з танку». Я зміг вилізти, мене перенесли побратими на інший. Можна вважати, мені пощастило», — каже Ілля.

Йому ампутували ногу, оперували обличчя. Зараз він прийняв свою нову зовнішність. У цьому Іллі допомагають побратими, з такими ж сильними травмами. Разом вони реабілітуються та жартують по-чорному щодо ампутацій та шрамів, каже Ілля.

Сергій Райлян пішов до військкомату одразу з пари в університеті, аби війна не прийшла у його рідний Миколаїв. На службу він потрапив до повномасштабного вторгнення. А 24 лютого був на сході України. На війні Сергій втратив зір та ноги — машина підірвалась на протитанковій міні саме там, де сидів Сергій.

У штучній комі, під сильними препаратами, він бачив у снах дружину. Лєра увесь цей час була поруч. Від шпиталізації до госпіталізації Лєра годувала Сергія з трубочки, обіймала у критичні миті, вимагала операцій. Зараз — допомагає у реабілітації.

Історії Сергія та Іллі, життя військових у соціумі з новим обличчям, та близькі, які допомагають прийняти нову зовнішність — у матеріалі Суспільного.

На початок