"Воно не потрібне нам через п'ять років": у Києві відбулася акція протесту рідних загиблих військовослужбовців

"Воно не потрібне нам через п'ять років": у Києві відбулася акція протесту рідних загиблих військовослужбовців

"Воно не потрібне нам через п'ять років": у Києві відбулася акція протесту рідних загиблих військовослужбовців
. Фото: Дар'я Нематіан Золбін / Суспільне

Сьогодні, 30 червня, на Майдані Незалежності у Києві відбулася акція протесту родин загиблих військовослужбовців. Люди вимагали створення Національного військового кладовища у столиці. На акцію протесту прийшли близько сотні людей, повідомила кореспондентка Суспільного.

Люди вийшли з плакатами "Військове кладовище не може чекати", " Національне військове кладовище має бути у Биківні у 2023 році" та "Влада, де український Арлінгтон?". Також на площі встановили кілька ваз для праху, як символ.

"Це символ того, що наші рідні, які загинули на війні досі не поховані. Вони стоять у скриньках вдома, або перебувають на тимчасовому зберіганні в крематорії", – розповіла організаторка акції Віра Литвиненко.

Син Нелі загинув першого квітня минулого року у Маріуполі. Він був одним з оборонців Азовсталі. Тіло сина вдалось обміняти, тож наприкінці серпня його кремували. На столичних кладовищах місця для урни не знайшли, тож поховали військового на сільському кладовищі.

"Тримати урни вдома – ненормально. Цю ситуацію потрібно вже вирішити. Якщо влада пообіцяла кладовище, то, будь ласка, виконуйте обіцянки", – каже Неля.

Якщо кладовище зведуть, то жінка планує перепоховати сина.

"Наші хлопці воювали разом. Вони (військові — ред.) до війни були родиною. Вони повинні бути всі разом", – розповідає мати загиблого військовослужбовця.

"Воно не потрібне нам через п'ять років": у Києві відбулася акція протесту рідних загиблих військовослужбовців
Учасниця акції Неля тримає у руках фото загиблого сина. Київ. 30 червня 2023р. Фото: Дар'я Нематіан Золбін /Суспільне

На акцію протесту прийшли не лише рідні загиблих військовослужбовців, а й рідні полонених та безвісти зниклих. Також прийшли батьки військових, які пішли добровольцями на початку повномасштабної війни та загинули, боронячи державу. Однак їх досі не визнали військовими.

Син Людмили Руслан пішов воювати 26 лютого 2022 року. До цього він перебував в реанімації. Спочатку воював на Київщині, згодом перевели на Запорізький напрямок. У квітні минулого року Руслан загинув. Він та його побратими й досі не мають статусу військовослужбовців.

"Наші діти теж заслуговують на честь. Де був би Київ та область, якщо не наші сини?", – каже Людмила.

Акція протесту рідних загиблих військовослужбовців на Майдані Незалежності
Людмила з прийшла на акцію з дочкою. В руках тримає фото загиблого сина. Київ. 30 червня 2023р. Фото: Дар'я Нематіан Золбін /Суспільне

Ділянку для Національного військового кладовища вже знайшли. Вона розташована у Биківні, що у Києві. Ділянка має площу приблизно 90 гектарів. Однак зведення досі не розпочалось.

Зокрема люди вимагають Президента України підписаний закон 8240. Він сколотить процедури зведення Національного військового кладовища.

Акцію організувала громадська організація родин загиблих захисників України "Серце назовні ". Також була присутня патронатна служба полку "Азов".

Що відомо про ініціативу створення Національного військового кладовища в Києві

На виконання доручення прем'єра Дениса Шмигаля 27 жовтня 2022 року Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури КМДА розробити детальний план території для розташування Національного військового меморіального кладовища в урочищі "Лиса Гора".

Екологи та активісти були проти розташування меморіалу на Лисій горі. Тогоріч у листопаді на сайті Київради було зареєстровано петицію проти створення військового кладовища на "Лисій Горі".

Київрада цю петицію не підтримала.

У січні прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив кільком міністрам і столичним посадовцям знайти нове місце для створення в Києві національного військового кладовища замість Лисої гори.

Як повідомили у мінкульті, Національне військове меморіальне кладовище можуть створити на виїзді з Києва у Биківнянському лісі на Броварському шосе. Там розташований Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили".

20 квітня Київрада відвела землю під створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні. Під будівництво буде відведена ділянка 8 гектарів комунального лісу на Броварському проспекті.

На початок