ЄСПЛ відхилив скаргу Саакашвілі проти України щодо позбавлення його громадянства

ЄСПЛ відхилив скаргу Саакашвілі проти України щодо позбавлення його громадянства

Експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі
. Експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі в аеропорту Борисполя в Україні, 29 травня 2019 року, фото: AP

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відхилив як неприйнятну скаргу колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі проти України, де він просив визнати порушення його прав через позбавлення українського громадянства й висилку.

Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ, яке опубліковано на сайті суду.

"У своєму рішенні у справі "Саакашвілі проти України" (заява № 8113/18) ЄСПЛ одноголосно визнав заяву неприйнятною. Рішення є остаточним", — йдеться у рішенні ЄСПЛ.

Справа стосувалася колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі, який у 2015 році отримав громадянство України та брав активну участь в українській політиці.

Саакашвілі заявляв про різні порушення своїх прав у 2017 році, коли його позбавили українського громадянства, а також у 2018 році, коли проти нього порушили кримінальну справу, арештували та вислали з України.

Зазначається, що Саакашвілі посилався на статті 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження), 5§1 (право на свободу та особисту недоторканність), 6§2 (презумпція невинуватості), 8 (право на повагу до приватного життя і житла), 11 (свобода зібрання), 13 (право про ефективний засіб правового захисту) та 18 (обмеження щодо використання обмежень прав) Європейської конвенції з прав людини.

Також зазначається, що після того, як колишньому президенту Грузії повернули українське громадянство і він продовжив свою діяльність у травні 2019 року, він міг подати свої скарги в Україні.

"У травні 2019 року новообраний президент України повернув Саакашвілі українське громадянство, той згодом повернувся в Україну, відновив свою політичну діяльність і нічого не заважало йому подати свої скарги в Україні", — йдеться у рішенні суду.

За відсутності будь-яких пояснень з його боку, ЄСПЛ вирішив, що він не дотримався зобов'язання, передбаченого Європейською конвенцією, спочатку використати всі засоби правового захисту на національному рівні, перш ніж звертатися до суду. Таким чином, всі його скарги, крім однієї, були відхилені через "не вичерпання національних засобів правового захисту.

Водночас у рішенні суду не вказується, яка зі скарг Міхеіла Саакашвілі є обґрунтованою.

Наразі Міхеіл Саакашвілі перебуває у грузинській в'язниці з моменту прибуття до Грузії перед місцевими виборами у 2021 році.

Що відомо про арешт та стан здоров'я Саакашвілі

1 жовтня 2021 року вперше за вісім років колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі прибув з України до Грузії. Своє рішення політик пояснив тим, що "хоче захищати волевиявлення громадян" на місцевих виборах в країні. Увечері того ж дня його затримали й доправили до в'язниці у місті Руставі. Після цього політик оголосив голодування і назвав себе "політичним в'язнем". Проти Саакашвілі відкрили справу про незаконний перетин грузинського кордону.

6 листопада Служба держбезпеки Грузії звинуватила Саакашвілі у тому, що він начебто координує з в'язниці дії, спрямовані на насильницьке повалення влади. У ніч проти 20 листопада Саакашвілі доправили у військовий шпиталь у місті Горі. Після цього політик погодився припинити голодування, яке тривало 50 днів, та почав харчуватися за спеціальною схемою.

21 лютого 2022 року Саакашвілі вдруге оголосив про безстрокове голодування на знак протесту проти дій грузинської влади, які, за його словами, не надають йому належної медичної допомоги.

На початку травня 2022 року лікарі й родина Саакашвілі заявили про катастрофічний стан здоров'я Саакашвілі і вимагали від грузинської влади відправити його н7а лікування за кордон.

12 травня торік колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі перевели зі слідчого ізолятора в місті Руставі до цивільної клініки "Вівамед".

Адвокат Саакашвілі Шалва Хачапурідзе повідомив, що лікарі підозрюють у колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі туберкульоз та деменцію. Загалом ув’язненого політика перевіряють на 34 захворювання.

19 листопада 2022 року мати Саакашвілі заявила, що в організмі її сина виявили підвищений вміст важких металів: ртуті, барію, талію. Пенітенціарна служба Грузії спростувала цю заяву.

6 лютого 2023 року Тбіліський міський суд не задовольнив клопотання адвокатів і не звільнив колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі від покарання та не відтермінував його. Саакашвілі назвав рішення суду смертним вироком. З клопотанням про відстрочку чи звільнення від покарання колишнього президента Грузії до суду звернулися адвокати Саакашвілі. Це клопотання суддя Георгій Аревадзе розглядав близько двох місяців.

15 лютого Європарламент ухвалив резолюцію, якою закликав Грузію помилувати та звільнити експрезидента Михеїла Саакашвілі. Текст резолюції ухвалили 577 голосами "за", 33 "проти" та 26 "утрималися".

На початок