У Грузії пенітенціарна служба спростувала заяву адвоката про отруєння Саакашвілі

У Грузії пенітенціарна служба спростувала заяву адвоката про отруєння Саакашвілі

У Грузії пенітенціарна служба спростувала заяву адвоката про отруєння Саакашвілі
. Міхеїл Саакашвілі.Фото: Associated Press

Пенітенціарна служба Грузії спростувала заяву адвоката про отруєння ув’язненого експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Про це передають “Новости — Грузия” з посиланням на заяву служби з виконання покарань.

“Засуджений Саакашвілі перебуває під медичним наглядом у лікарні, вживаються відповідні медичні заходи. Щоб уникнути дезінформації, закликаємо всіх утримуватися від поширення неперевіреної та необґрунтованої інформації”, — йдеться у заяві.

Відомство наголошує, що ніхто не надав жодних офіційних документів, що доводять твердження про отруєння Саакашвілі.

Про те, що здоров'я Саакашвілі погіршилося через отруєння, напередодні заявив його адвокат Валерій Гелбахіані. За його словами, закордонна експертиза підтвердила наявність у його організмі отруйних речовин. Адвокат пообіцяв оприлюднити подробиці на початку наступного тижня.

Мати Саакашвілі, Гіулі Аласанія, стверджує, що у його організмі виявлено підвищений вміст важких металів: ртуті, барію, талію. Батько експрезидента Ніколоз Саакашвілі днями закликав прихильників його сина вийти на акцію 20 листопада в Тбілісі з вимогою переведення експрезидента на лікування за кордон.

Що відомо

  • 1 жовтня 2021 року вперше за вісім років колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі прибув з України до Грузії. Своє рішення політик пояснив тим, що "хоче захищати волевиявлення громадян" на місцевих виборах в країні. Увечері того ж дня його затримали і доправили до в'язниці у місті Руставі. Після цього політик оголосив голодування і назвав себе "політичним в'язнем". Проти Саакашвілі відкрили справу про незаконний перетин грузинського кордону.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна повертатиме Саакашвілі, адже він має українське громадянство. При цьому Зеленський розповів, що був здивований тим, що Саакашвілі поїхав до Грузії, адже в Україні він очолює Виконавчий комітет реформ при Офісі президента. Водночас МЗС Грузії заявило, що Грузія не проводила переговорів з Україною щодо екстрадиції Саакашвілі.
  • 6 листопада Служба державної безпеки (СДБ) Грузії звинуватила Міхеїла Саакашвілі у тому, що він начебто координує з в'язниці дії, спрямовані на насильницьке повалення влади. У ніч проти 20 листопада Саакашвілі доправили у військовий шпиталь у місті Горі. Після цього політик погодився припинити голодування, яке тривало 50 днів, та почав харчуватися за спеціальною схемою.
  • Міхеіл Саакашвілі 21 лютого вдруге оголосив про безстрокове голодування на знак протесту проти дій грузинської влади, які, за його словами, не надають йому належної медичної допомоги.
  • Місцеві вибори у Грузії завершилися поразкою "Єдиного національного руху" Саакашвілі. Його партія виграла лише в одному муніципалітеті з 15.
  • На початку травня 2022 року лікарі і родина Саакашвілі заявили про катастрофічний стан здоров'я Саакашвілі і вимагали від грузинської влади відправити його н7а лікування за кордон.
  • 12 травня колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі перевели зі слідчого ізолятора в місті Руставі до цивільної клініки "Вівамед".

Читайте також

У Саакашвілі може бути туберкульоз та деменція — адвокат

Мати Саакашвілі заявила, що в організмі її сина знайшли ртуть

На початок