"Росіяни селекційний матеріал знищили, що виросло вкрали". Керівник Кіровоградського інституту – про збереження насіння

"Росіяни селекційний матеріал знищили, що виросло вкрали". Керівник Кіровоградського інституту – про збереження насіння

"Росіяни селекційний матеріал знищили, що виросло вкрали". Керівник Кіровоградського інституту – про збереження насіння
. Фото: Telegram-канал Андрія Райковича

В Кіровоградській області допомагають зберегти селекційне насіння, яке вирощували українські генетики на окупованих росіянами територіях. "Це унікальний збережений генетичний ресурс для аграрної науки України, особливо півдня", – розповів в етері Українського Радіо Кропивницький директор Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України Ігор Семеняка. Інститут розташований у селі Созонівка Кіровоградської області.

Після повномасштабного вторгнення РФ на територію України науково-дослідні інститути, які вирощували насіння для сільського господарства, зазнали руйнування та грабунку. Зокрема це Інститут рослинництва імені Юр’єва у Харкові, Донецька дослідна станція, Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства, Інститут зрошуваного землеробства у Херсоні, розповів Ігор Семеняка.

Про інститут у Херсоні говорить: "Було три навали росіян, і фактично вони знищили селекційний, насіннєвий матеріал. А продукцію, яка виросла в полі, просто вкрали".

У Кіровоградському інституті два рази на рік влаштовують День поля, щоб представити сільгоспвиробникам результати роботи селекціонерів. "У червні – це рання група зернових колосових культур: пшениця озима, ячмінь озимий, ячмінь ярий. Крім того, у цьому році ми доповнили коріандром. Про пізні культури ми будемо говорити на Дні поля у вересні", – розповів керівник інституту.

День поля 23 червня 2023 року у Созонівці Кіровоградської області
День поля 23 червня 2023 року у Созонівці Кіровоградської області. Фото: Telegram-канал Андрія Райковича

23 червня на Дні поля була присутня докторка наук, селекціонерка з Херсону Тетяна Марченко, яка змогла представити товаровиробникам Кіровоградської області, Дніпропетровської, Миколаївської, Черкаської сорти, які вдалося зберегти та відтворити у Кіровоградському інституті. Зразки, які вдалось зберегти у Херсоні, також є у Банку генетичних ресурсів Національної академії.

"Минулого року ми також допомогли Донецькій дослідній станції врятувати генетичний банк ярого ячменю, – каже Ігор Семеняка. – Вони навіть під обстрілами проводили дослідження, але був ризик захоплення дослідних ділянок".

Колеги з Донецької станції розділили насіннєвий матеріал: одну половину переслали у Кіровоградській інститут, а з іншою у себе проводили дослідження. "Ми спільно провели дослідження і в цьому році показали аграріям, що може запропонувати Донецька дослідна станція".

Ігор Семеняка каже, роботу науковців переривати навіть під час війни не бажано: "Ми бачимо потреби наших колег-науковців, аграріїв і протягуємо їм руку допомоги. Це потім сторицею віддасться в тому, що ми зможемо надалі краще розвиватися, маючи більший спектр збереженого генетичного матеріалу".

На Дні поля у Созонівці цьогоріч представляли свої розробки понад 200 учасників. Серед них були 10 науково-дослідних установ НААН України. Відвідувачі замовляють дослідження, демонструють свої досягнення у засобах механізації, посівній техніці, обробітку ґрунту.

На полігоні представили 114 сортів озимої пшениці, 14 сортів озимого ячменю, 48 сортів ярого, 20 видів пшениці твердих сортів і сорт коріандру – єдиний в Україні, який використовують для харчової та парфумерної промисловості.

На початок