"Прибрали бандеролі, печатки, папірці" — гендиректор Укрпошти про нові послуги та роботу на звільнених територіях

"Прибрали бандеролі, печатки, папірці" — гендиректор Укрпошти про нові послуги та роботу на звільнених територіях

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський
. Генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський, фото: Суспільне Суми

"Укрпошта" планує надавати у відділеннях банківські послуги й очікує на дозвіл регуляторних органів, каже генеральний директор компанії Ігор Смілянський. Про новий закон "Про поштовий зв’язок", роботу на деокупованих територіях, супутніх послугах та нових марках на воєнну тематику — Смілянський розповів в інтерв’ю Українському Радіо.

Як за час війни змінилася робота "Укрпошти"?

Наша робота змінюється щодня. Приміром, позавчора ми були змушені за дві години організувати виплати вимушеним переселенцям із Херсонської області. І вже за дві години люди, які приїхали в Миколаїв, прямо на вокзалі змогли їх отримати.

Наші найбільші ризики — ми працюємо аж до лінії фронту. Нам потрібно виводити людей на роботу, тому людський фактор є найважчим. Як і наші колеги з інфраструктури, ми теж втрачали працівників, але продовжуємо забезпечувати роботу по всій території України. Зараз готуємося працювати на звільнених територіях.

Якого досвіду набула "Укрпошта" щодо роботи в кризових ситуаціях?

Я порівнюю роботу в кризових ситуаціях з організмом людини. Реанімувати людину значно важче, ніж підтримувати в робочому стані. Тому ми не повинні зупинятися. Я часто буваю з нашими працівниками на лінії фронту. Бачу, що їм дуже важливо відчувати себе потрібними. Я не примушую їх виходити на роботу, іноді навпаки, утримую. Але вони кажуть: "На нас чекають люди".

Як ви організували роботу в окупованих містах?

Кожне місто мало свою історію. Наприклад, в окупованому Херсоні ми ще два місяці виплачували пенсії. Домовлялися з місцевими бізнесменами, вони нам здавали готівку, ми за них сплачували рахунки на неокупованій території України, а готівкою виплачували людям пенсії. Росіяни не могли зрозуміти, де в окупованому Херсоні береться гривня.

В Маріуполі ми теж працювали, поки це було можливо, а потім забрали автівки та вивезли людей. Там у нас був великий чотириповерховий сортувальний центр, який нині знищений. У Бахмуті ми були компанією, яка працювала до останнього дня, і я сам бував там щомісяця. Дуже сподіваюся, що скоро ми туди знову повернемося.

Роботу скількох відділень на деокупованих та прифронтових територіях ви відновили і як швидко?

Йдеться про сотні відновлених відділень. Особливість роботи там в тому, що ми або повинні взяти людей на роботу, або знайти нових. Ми проводимо перевірку людей, які були на тимчасово окупованій території. Розробили стандартну схему, тож, тільки-но нам після деокупації та розмінування дозволяють заїхати, ми починаємо працювати в пересувних відділеннях. Послуги надаються вже на наступний день бригадами, які приїжджають з інших регіонів.

Сьогодні ми закуповуємо відділення-контейнери. Я щойно повернувся з Луганщини й розумію, що, на жаль, на нас чекає повністю знищена інфраструктура. Для цих контейнерів ми закупили Starlink і генератори, і це дасть змогу швидко поновити роботу. Ми, по суті, є першими, після ЗСУ, представниками України, яких бачать люди після звільнення. Зараз ми багато інвестуємо в нові роботизовані сортувальні лінії, і вони суттєво пришвидшать доставки посилок. А ціни ми будемо залишати такими ж, які вони є зараз. Думаю, до кінця вересня люди реально відчують суттєві зміни.

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський на погашенні марки "Херсон — це Україна!" 9 грудня 2022 року
Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський на погашенні марки "Херсон - це Україна!", 9 грудня 2022 року ФОТО: Наталя Верлата/Суспільне Херсон

Що робити, якщо адресат перебуває на окупованій території?

Є унікальні історії. Наприклад, посилку відправили з Нової Каховки й вона залишалася в окупованому Херсоні. А після звільнення ми її доставили адресату в Чернівці. Тепер для людини це раритет, нині він стоїть в рамці.

На окупованій території ми не приймаємо посилки, бо не маємо можливості їх доставляти. Але тільки-но вони звільняються, наші відділення одразу приймають пересилання.

25 травня 2023 року набув чинності Закон України "Про поштовий зв’язок". Що він змінив у роботі поштових операторів?

Це перший оновлений закон за 20 років. Насамперед він прибирає радянщину. Ми прибрали бандеролі, сургучні печатки, перев'язки, папірці. Також цей закон дає можливість осучаснити поштовий зв'язок і надавати нові послуги, які раніше не були прописані в законі. Закон дає можливість використовувати електронну марку, яку можна буде роздрукувати на своєму комп'ютері й не йти у відділення. Закон прибирає зайву дерегуляцію, адже донедавна було 200 сторінок правил, як і що потрібно запаковувати. Тому мені приємно, що ми всього цього змогли нарешті позбутися.

Чи плануєте ви надавати супутні послуги у відділеннях?

Ми думаємо про це насамперед на деокупованих територіях, де не вистачає ліків і аптек. Ми запустили пілотний проєкт у Харківській області й приймаємо замовлення на ліки. Протягом року всі наші відділення обладнаємо терміналами, також розширимо перелік товарів, які можна буде замовляти. В невеликих селах на деокупованих територіях відкриття магазина чи аптеки не окупається, тому ми продумуємо, як це організувати у відділеннях.

На якому етапі нині проєкт виведення "Укрпошти" на банківський ринок?

Банки й банкомати існують сьогодні в 4% населених пунктів. На територіях, де немає світла і зв'язку, ви не розрахуєтеся карткою. А "Укрпошта" там є, тому це питання нагальне. Ми розуміємо, що банки не прийдуть у села, де 300 мешканців. Тож я сподіваюся, скоро регуляторні органи дадуть згоду на відкриття нами банківських послуг.

Які плани щодо випуску нових марок на воєнну тематику?

Ми зробили вже 20 випусків, цим підняли планку і тепер до кожного випуску готуємося ретельно. Наприкінці червня на наших шанувальників чекає дуже крутий сюрприз.

На початок