Найбільша техногенна катастрофа Європи за десятиріччя: Кулеба про підрив Каховської ГЕС росіянами

Найбільша техногенна катастрофа Європи за десятиріччя: Кулеба про підрив Каховської ГЕС росіянами

Найбільша техногенна катастрофа Європи за десятиріччя: Кулеба про підрив Каховської ГЕС росіянами
. Глава МЗС України Дмитро Кулеба. Фото: МЗС

Підірвавши греблю Каховської гідроелектростанції, Росія спровокувала найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиріччя.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своєму Twitter.

"Росія зруйнувала Каховську дамбу, спричинивши, ймовірно, найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття та поставивши під загрозу тисячі мирних жителів", — зазначив він.

Міністр назвав дії Росії "жахливим воєнним злочином".

"Єдиний спосіб зупинити Росію, найбільшого терориста 21 століття, це вигнати її з України", — підсумував Дмитро Кулеба.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС росіянами

Російські війська підірвали Каховську гідроелектростанцію в Херсонській області. Машинна зала ГЕС повністю зруйнована, електростанція не підлягає відновленню, повідомили в енергетичній компанії "Укргідроенерго".

Близько 80 населеним пунктам, у тому числі Херсону, загрожує підтоплення, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що у критичній зоні затоплення на правобережжі Херсонщини перебувають близько 16 тисяч людей.

Держприкордонслужба поширила відеозапис, який свідчить про те, що майже вся ГЕС перебуває під водою.

Президент Володимир Зеленський назвав дії російських військ із підриву Каховської гідроелектростанції черговим актом тероризму. Через інцидент він скликав термінове засідання Ради національної безпеки і оборони.

Неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС, заявили в Укргідроенерго. У ДП НАЕК "Енергоатом України" зазначили, що поки що ситуація лишається контрольованою. Енергетики пояснили, що вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС.

Водночас Міжнародне агентство з ядерної енергії заявило, що безпосередня небезпека для Запорізької АЕС наразі відсутня.

На початок