"Вплив тютюнової індустрії": Рада не змогла заборонити викладку сигарет на вітринах

"Вплив тютюнової індустрії": Рада не змогла заборонити викладку сигарет на вітринах

Важливо
сигаретні викладки законопроєкт Верховна Рада
Фото ілюстративне. Суспільне Суми

Сигаретні викладки в магазинах та кіосках є рекламою, стимулюють до купівлі сигарет та особливо вливають на підлітків, кажуть автори поправки до законопроєкту, що мала заборонити ці викладки. Проти поправки виступило декілька бізнес-асоціацій. 30 травня депутати мали за неї голосувати, проте поправка не набрала достатню кількість голосів. Чому їх не вистачило та що це за поправка — розповідає Суспільне.

Що це за поправка

Поправка 174 до законопроєкту про внесення змін до Закону України "Про рекламу". В ній йдеться про заборону будь-яких зображень та видимості тютюнових виробів у місцях продажу.

Рекламу сигарет в Україні обмежували з початку 2000-х, у 2012 році з’явився закон, що заборонив рекламу тютюнових виробів, але не сигаретні викладки, які, зі слів авторів поправки, теж вважаються рекламними проявами.

"Україна давно ратифікувала міжнародну конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка передбачає також і те, що до реклами прирівнюються будь-які викладки тютюнових виробів. На жаль, попри те, що Україна взяла на себе міжнародні зобов’язання, це не поширилося на тютюнові викладки. Змінами до закону ми намагалися остаточно їх прирівняти до реклами", — говорить один з авторів поправки, Володимир В’ятрович, нардеп від "Європейської солідарності".

Акція біля ВР із закликом посилення антитютюнового законодавства, 18 листопада 2021 року
Акція біля ВР із закликом посилення антитютюнового законодавства, 18 листопада 2021 року. Фото: УНІАН

Які аргументи авторів поправки

Сигаретні викладки зорієнтовані в першу чергу на людей, які не курять.

"Ідеться про дітей та підлітків — цьому впливу піддаються близько 60% з них", — говорить В’ятрович.

"Попри те, що реклама тютюнових виробів заборонена, тютюнова індустрія використовувала таку маніпуляцію, як рекламна викладка тютюнових виробів у точках продажу. Це коли тютюнові вироби мають спеціальне оформлення. Розміщуються на рівні дитячих очей — наприклад, до одного метра, поряд з солодощами, іграшками. Дитина спочатку дивиться на них, а потім на пачку, яку їй чомусь не продають, але з часом інтерес тільки зростає", — говорить Дмитро Купира, директор ГО "Життя".

Його організація понад 10 років працює над просуванням законодавчих змін на захист антитютюнового законодавства. Один з напрямків її роботи — впровадження в українське законодавство регулювань рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну. На основі принципів цієї конвенції розроблялася і поправка 174, каже Купира.

"У дітей, які спостерігають викладку тютюнових виробів у точках продажу, ризик почати курити на 64% вищий, ніж у тих, хто таку викладку не бачить. Дослідження ВООЗ: 63% українських дітей у віці 13-15 років говорили, що бачать рекламу тютюнових виробів у точках продажу. Вони її бачать і мають ризик почати курити. Наслідки не найвеселіші. В Україні 20% дітей у віці 13-15 років курять електронні сигарети. І 15% дітей курять тютюнові вироби. До 50% споживачів помруть від хвороб викликаних вживанням тютюну", — пояснює Купира.

"Така норма (заборона сигаретних викладок — ред) діє в дуже багатьох країнах — у Великобританії, Ірландії, Новій Зеландії, Австралії, Сінгапурі", — каже В’ятрович.

Що кажуть ті хто проти поправки

Проти поправки 174 виступили декілька асоціацій, зокрема, Європейська Бізнес Асоціація, Асоціація рітейлерів України, асоціація "Спеціалізована торгівля". Їхні аргументи — законодавство ЄС не забороняє видиме розміщення тютюнових виробів в місцях продажу, і така заборона негативно вплине на заробіток компаній, що займаються цим бізнесом.

"За останні дні до нас звернулись та особисто підписали звернення СОТНІ ФОПів та підприємців, з метою, щоб наша Асоціація звернула Вашу увагу, що така заборона негативно позначиться на діяльності десятків тисяч підприємців України і призведе до значних збитків, скорочення робочих місць, а також перерозподілу ринку в бік великих мереж. Окрім того, ми хочемо зазначити, що вводити таку тотальну заборону викладки, під час війни є не тільки недоречно, але й протизаконно, оскільки сприятиме зростанню нелегального ринку, а зовсім не зменшенню куріння", — йдеться у заяві асоціації "Спеціалізована торгівля", яку вона направила голові ВР Руслану Стефанчуку та головам фракцій і профільних комітетів.

Народний депутат від "Слуги народу" Мар’ян Заблоцький проти внесення поправки. Каже, вона не стосується предмета реклами, а є "перекладанням державної політики стосовно паління сигарет на плечі торгівців": "Пропонується заборонити викладку сигарет. Я пропоную вирішити це в іншому законопроєкті. Не хочу зараз накладати на наших підприємців, які мають й інші проблеми, додаткові витрати з переоформленням всіх торгових точок. Зараз не час це робити. Наскільки я знаю, є принципова політична домовленість зробити це принаймні з перехідними адекватними періодами, а не з сьогодні на завтра. Взагалі правильно такі питання вирішувати з повною процедурою обговорення".

Чому не проголосували за поправку

Поправку 174 підтримав профільний комітет, говорить В’ятрович, проте голосів депутатів "за" не вистачило.

"Мій колега — депутат Мар’ян Заблоцький, поставив цю поправку на підтвердження. Ми мали набрати 226 голосів. Цього не сталося", — говорить депутат та додає, що поправка набрала 152 голоси.

Відсутність достатньої кількості голосів В’ятрович пояснює "тютюновими лобістами" та "інформаційним рейвахом": "Судячи з інформаційної кампанії, яка розвивалася протягом останніх днів, очевидно, що справді розходиться це питання для тютюнових компаній. Тому вони включили дуже потужно свій вплив на парламент і, на жаль, в ньому не знайшлося потрібних 226 голосів, щоб захистити молоде покоління українців від шкідливого впливу реклами тютюну".

"Я — як свого часу громадський активіст, а тепер народний депутат буду продовжувати роботу по боротьбі з тютюнопалінням. Будемо шукати можливостей для того, щоб такі норми імплементувати через інші закони", — говорить В’ятрович.

***

Результати всеукраїнського опитування ВООЗ та КМІС, яке презентували 30 травня 2023, свідчать, що в Україні курять 27,4%, 23% роблять це щоденно, 40,2% заявили, що почали курити більше з початком повномасштабного вторгнення, середній вік першої спроби куріння становить 17 років, а щоденними курцями в середньому стають у 19 років.

На початок