У МОЗ розповіли, як швидко подати онлайн-скаргу на порушення антитютюнового закону

У МОЗ розповіли, як швидко подати онлайн-скаргу на порушення антитютюнового закону

У МОЗ розповіли, як швидко подати онлайн-скаргу на порушення антитютюнового закону
. Фото ілюстративне: УНІАН

Центр громадського здоров'я запустив онлайн-платформу для моніторингу порушень антитютюнового закону. З 11 липня в Україні заборонили куріння тютюнових виробів, пристроїв для нагрівання, електронних сигарет і кальянів у громадських місцях.

За допомого онлайн-сервісу nosmoking.phc.org.ua можна направити звернення щодо порушників. На сайті є можливість перейти і в чат-боти Viber чи Telegram, розповів головний фахівець з поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я Олег Дудін в ефірі "Українського радіо".

"Можна курцям зробити зауваження, при цьому пам'ятати про свою безпеку, бо курці часто бувають агресивними. Телефонувати 102 або скористатися нашим додатком", — сказав він.

Після звернення, за його словами, на порушників чекають перевірки та штрафи.

Дудін нагадав, що раніше закон зобов'язував створювати спеціально місця для куріння в усіх приміщеннях, де це було не заборонено. Відтепер, згідно закону, заборонено куріння в ресторанах, кав'ярнях, медичних, спортивних, фізкультурно-оздоровчих установах, навчальних та культурологічних закладах, готелях, гуртожитках, приміщеннях підприємств та установ, офісних та державних спорудах, зупинках громадського транспорту, вокзалах, станціях та аеропортах, дитячих майданчиках, місцях загального користування житлових будинків, ліфтах тощо.

"Тобто зараз заборонено курити в принципі в усіх приміщеннях, крім приватних квартир і домівок. В аеропортах поки що можна відводити місця під куріння. Всі інші місця від куріння залишаються вільними від куріння", — пояснив представник МОЗ.

За порушення стягується штраф: від 51 грн до 170 грн, за повторне порушення: до 340 грн. У ресторані штраф становитиме 3 тис. грн, за друге порушення — 15 тис. грн.

"Цей закон було зроблено не для того, щоб заборонити, покарати та штрафувати курців. А тому, що офіційно в Україні від активного куріння щороку гине 85 тисяч людей, і 13 тисяч від пасивного. В нас є міжнародне зобов'язання захищати людей від тютюнового диму", — зазначив Олег Дудін.

Читайте також

Менше диму в приміщеннях. В Україні забороняють курилки, кальяни і пристрої для нагрівання тютюну

Як каратимуть порушників оновленого антитютюнового закону — розповіли у Держпродспоживслужбі

На початок