Перший рейс з РФ приземлився у Тбілісі. Що відомо про протести в Грузії після відновлення авіасполучення між країнами

Перший рейс з РФ приземлився у Тбілісі. Що відомо про протести в Грузії після відновлення авіасполучення між країнами

Протести проти приземлення російського літака в аеропорту Тбілісі, 19 травня 2023 рік
. Протести проти приземлення російського літака в аеропорту Тбілісі, 19 травня 2023 рік. Фото: Twitter/Helen Khoshtaria

19 травня у міжнародному аеропорту Тбілісі приземлився перший після чотирирічної перерви прямий рейс з Москви. Відтак, російська авіакомпанія "Азимут" планує літати до грузинської столиці й назад сім разів на тиждень, а з 20 травня літатиме ще і грузинська авіакомпанія Georgian Airlines. На тлі відновлення авіасполучення між Росією та Грузією в аеропорту та біля нього розпочалися акції протести.

Російський борт вилетів з аеропорту "Внуково" і приземлися у столиці Грузії о 13:17 за місцевим часом. Це перший рейс із Москви після зняття обмежень на прямі перельоти між двома країнами. Активісти вийшли на протести проти відновлення авіасполучення, повідомляє грузинське видання Formula.

Видання "Ехо Кавказу" уточнює, що першим рейсом з Москви до Тбілісі прибула делегація громадських діячів та прокремлівських політиків.

Серед них – голова громадської організації "Солідарність заради миру" Мераб Чікашвілі, член організації Михайло Жгенті, директор грузино-російського громадського центру ім. Примакова Дмитро Лорткіпанідзе, член "Соціалістичного руху Грузії" Темур Піпія, керівник Центру грузинсько-російської дружби Валерій Кварацхелія, ексдепутат парламенту Грузії Темур Маісурадзе та бізнесмен Мамука Піпія.

"Від мого імені, від імені моєї організації та більшості громадян Грузії хочу подякувати президенту РФ Володимиру Путіну за підпис указу та задоволення нашого прохання. Це було прохання народу, і всі ми добре знаємо, що означає цей підпис", – сказав журналістам Чікашвілі.

Водночас в аеропорту відбулася акція протесту грузинської опозиції та інших противників відновлення прямих авіасполучення з Росією. В аеропорту мобілізовано поліцію.

Протестувальники зустріли літак із транспарантами, прапорами Грузії, Євросоюзу та України.

За даними "Ехо Кавказу" в аеропорту відбулися сутички між поліцейськими та протестувальниками й правоохоронці вже затримали кількох опозиційних активістів.

"Попри спротив грузинського народу, Росія приземлилася своїм небажаним літаком у Тбілісі", — написала у Twitter президентка Грузії Саломе Зурабішвілі.

Грузинська журналістка Маріам Нікурадзе у коментарі Суспільному сказала, що люди вийшли на протест, тому що не їм подобається рішення про відновлення польотів.

"Взагалі це більш сприятливий для курс для Росії, який грузинський уряд йде протягом понад рік", — сказала Нікурадзе.

За її словами, дуже багато людей принесли із собою українські прапори, а також можна було почути гімн України.

"Це тривало кілька годин. Протестувальників не підпускали ближче до людей, які прилетіли з Москви, але я впевнена, що шум і звуки від протестів досить добре доносилися до виходу з аеропорту", — розповіла Маріам Нікурадзе.

Журналістка вважає, що влада Грузії може скасувати рішення про відновлення авіасполучення з РФ.

"Я думаю, що така можливість існує, тому що у нас були досить великі протести у березні, коли уряд Грузії розглядав законопроєкт про іноагентів. І я думаю, що протести були однією з головних причин, чому влада відкликала цей законопроект, тому що, на жаль, протягом останнього року уряд Грузії не зважає на заяви про занепокоєння наших західних партнерів", — сказала Маріам Нікурадзе і додала, що нова акція протесту у Тбілісі проти відновлення авіасполучення з РФ запланована на 20.00 за місцевим часом 19 травня.

За словами організаторки акції, лідерки партії "Дроа" Елене Хоштарії, зранку на протесті в аеропорту Тбілісі було кілька сотень людей. Але під час сутичок із поліцією кілька учасників акції заарештували.

"Шестеро людей було заарештовано просто ні за що. Дуже схоже як в Росії. Коли ти стоїш протестуєш, а поліція просто підходить і забирає тебе. Тож це було ні за що. Їм інкримінували якесь адміністративне правопорушення. Це буде арешт на кілька днів або штраф. Вони заарештовували, бо боялися протесту увечері. Двоє з них були з моєї партії, їх вже арештовували 10 чи 15 разів", — сказала Елене Хоштарія у коментарі Суспільному.

Що відомо про скасування РФ візового режиму і відновлення авіасполучення

Президент РФ Володимир Путін видав указ, яким скасував візовий режим для громадян Грузії. Також Путін зняв заборону для російських авіакомпаній на польоти до Грузії.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала неприйнятним скасування візового режиму з боку Росії й заявила, що вимагає проведення засідання Ради безпеки з цього приводу. Вона зауважила, що скасування Росією візового режиму та відновлення прямого авіасполучення — це провокація, яка спричинить бурхливу реакцію громадськості.

Ввечері 10 травня у Тбілісі біля будівлі Міністерства закордонних справ Грузії розпочалась акція протесту проти поновлення прямого авіасполучення з Росією.

Заступниця міністра економіки Грузії Маріам Кврівішвілі заявила, що Грузія дозволить прямі рейси російським авіакомпаніям, які не перебувають під санкціями.

Водночас Сполучені Штати попередили Тбілісі про запровадження санкцій у разі відновлення прямого авіасполучення між Росією та Грузією.

МЗС України назвало рішення президента РФ Володимира Путіна щодо скасування російських віз для грузинських громадян та відновлення прямого авіасполучення політичною компенсацією за відмову чинної грузинської влади запровадити санкції проти РФ через вторгнення в Україну.

15 травня декілька авіакомпаній звернулися до Агенства цивільної авіації Грузії за дозволом розпочати регулярні польоти до Росії.

З 8 липня 2019 року Путін своїм указом заборонив літати в Грузію російським авіакомпаніям. Туроператорам і агентам рекомендували не продавати путівки в цю країну. Тоді ж набуло чинності рішення Мінтрансу РФ про припинення польотів грузинських авіакомпаній до Росії.

На початок