Вступ до ЄС: Україна у червні чекає на позитивну проміжну оцінку Єврокомісії — Зеленський

Вступ до ЄС: Україна у червні чекає на позитивну проміжну оцінку Єврокомісії — Зеленський

Володимир Зеленський і Урсула фон дер Ляєн у Києві 9 травня 2023 року
. Володимир Зеленський і Урсула фон дер Ляєн у Києві 9 травня 2023 року. Фото: ОПУ

Україна розраховує, що у червні буде представлено позитивну проміжну оцінку Європейською комісією щодо прогресу України на шляху євроінтеграції. Про це президент України Володимир Зеленський сказав на на спільній з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн пресконференції у Києві 9 травня.

“Ми дуже на це розраховуємо”, — сказав Зеленський.

За словами фон дер Ляєн, попри повномасштабну війну Україна наполегливо, невтомно та інтенсивно працює над “сімома кроками до ЄС”. Було досягнуто значного прогресу, але роботу потрібно продовжувати, сказала президентка Єврокомісії.

“Отже, наша мета зараз — отримати усний звіт у червні. Але найважливіше — це письмовий звіт, який містить огляд прогресу за цілий рік. І це буде елемент прийняття рішень, представлений державам-членам у жовтні”, — пояснила фон дер Ляєн.

Що відомо про вступ України в Євросоюз

Європейська Рада на саміті у Брюсселі 23 червня надала Україні статус кандидата в Європейський Союз. Але Україна має провести декілька важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами та корупцією.

"Комісія рекомендує надати Україні європейську перспективу. Це, звісно, за умови, що в країні проведуть низку важливих реформ. На думку комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість жити за європейськими цінностями та стандартами", — 17 червня, після засідання Єврокомісії, на якому вирішувалося, чи рекомендувати надати Україні статус кандидата в ЄС, сказала її президентка Урсула Фон Дер Ляєн.

"Низка важливих реформ" — це сім наступних умов:

  • реформа Конституційного суду;
  • продовження судової реформи;
  • антикорупція, включно з призначенням керівника САП;
  • боротьба з відмиванням коштів;
  • втілення антиолігархічного закону;
  • узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
  • зміна законодавства про нацменшини.

На початок