"Перед 9 числом треба було показати, що вони щось знов зруйнували" — Зеленський про збільшення повітряних атак РФ

"Перед 9 числом треба було показати, що вони щось знов зруйнували" — Зеленський про збільшення повітряних атак РФ

Президент Володимир Зеленський
. Президент України Володимир Зеленський. Фото: пресслужба президента

Збільшення інтенсивності російських атак крилатими ракетами та ударними дронами території України і, зокрема, столиці пов’язане зі спробами військово-політичного керівництва РФ продемонструвати росіянам перед 9 травня, що “вони щось знов зруйнували”.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський на спільній з президенткою Єврокомісії пресконференції у Києві 9 травня у відповідь на запитання Суспільного.

“Тут треба щось РФ, військово-політичному керівництву, як то кажуть, "продавати" своєму суспільству, тому що перемог ніяких немає. Ненажерливе суспільство воно там є. І ми бачимо, як вони підтримують ті чи інші радикальні дії або кількість смертей, вони завжди радіють цьому”, — сказав Зеленський.

Він пояснив, що Бахмут “продати” не вийшло, тому що не вийшло захопити. За словами Зеленського, у росіян це була остання справді важлива операція до 9 травня — встигнути це зробити.

“І хоч, на жаль, не існує такого вже там цілого міста, все зруйновано абсолютно, тим не менш Росія так “любить” Донбас, що там ніколи не була. І тим не менш вони можуть інформаційно продавати це як ту чи іншу перемогу, захоплення або руйнацію того чи іншого міста. Їм не вдалося, перед 9 числом треба було показати, що вони щось знов зруйнували. Але 9 у них не вийшло”, — сказав президент.

У ніч проти 9 травня у Києві та області через ракетну загрозу лунала повітряна тривога, під час якої було чути вибухи. Голова КМВА Сергій Попко повідомив, що в повітряному просторі навколо Києва сили ППО виявили та знищили близько 15 російських ракет, влучань немає. У Голосіївському районі столиці уламок збитої ракети впав на приватне подвірʼя. У Шевченківському районі виявлені уламки на проїзній частині. Інформації про травмованих немає.

У Командуванні Повітряних сил повідомили, що Росія атакувала Україну крилатими ракетами "Калібр" та Х-101/Х-555. Загалом за дві хвилі обстрілу російські війська здійснили пуски 25 крилатих ракет Калібр та Х-101/Х-555. 23 із них знищили сили ППО.

На початок