"Наш обов’язок – допомогти їм стати у стрій". Лікар зі Слов’янська у Кропивницькому лікує поранених військових

"Наш обов’язок – допомогти їм стати у стрій". Лікар зі Слов’янська у Кропивницькому лікує поранених військових

Ексклюзивно
"Наш обов’язок – допомогти їм стати у стрій". Лікар зі Слов’янська у Кропивницькому лікує поранених військових
Військовий лікар Костянтин Тарамали на прийомі у реабілітолога Валерія Сокрута. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому відновитись військовим після поранень допомагає доктор медичних наук Валерій Сокрут, який рік тому переїхав з міста Слов’янськ Донецької області. Раніше лікар реабілітовував після травм гравців донецьких футбольних команд, нині – викладає у релокованому Донецькому медичному університеті та лікує українських військових.

Зі слів Валерія Сокрута, до початку війни з Росією у 2014 році працював у Донецьку, очолював кафедру реабілітаційної і спортивної медицини медичного університету: "Ми були кураторами футбольних команд "Металург" і "Шахтар", працівники нашої кафедри були лікарями у цих командах".

Лікар розповів, що через війну з Донецька переїхав у Краматорськ, потім – у Слов’янськ. Рік тому евакуювався у Кропивницький. Працює завідувачем кафедри фізіотерапії Донецького національного медуніверситету. Щодня після пар допомагає військовим у кабінеті реабілітаційної медицини, який відкрив два місяці тому. З його слів, розробив для поранених реабілітаційні програми: "Є перелік програм. Є точні програми, коли робиться лімфодренаж тільки стегна – це коли поранення, наприклад, колінного суглобу, гомілки. Є програми для того, щоб, наприклад, відновити ноги після тривалого перебування за кермом – лікування так званих "ватних" ніг, виведення зайвої рідини".

Військовий лікар Костянтин Тарамали лікується після поранення, яке отримав у січні. На фронт, за його словами, пішов 17 березня 2022 року зі Слов’янська: "Бував на "нулі" – виносив наших поранених, був начмедом полку Нацгвардії. Отримав мінно-вибухову травму, струс головного мозку та осколкове поранення обох передпліч. Нині – на реабілітації. Основні скарги – біль у попереку та хребті, бо мав велике навантаження – поранені, амуніція, бронежилет".

Костянтин Тарамали – десятий пацієнт Валерія Сокрута. Лікування лікар розпочав з процедур на апараті магнітотерапії: "Цей метод знімає набряки. Європейські стандарти, щоб лікувати корінцевий синдром і біль у спині".

Наступна процедура – витягування хребта, показав реабілітолог: "Можна обійтися без хірургічних втручань. Можна витягувати відділ попереку, можна витягувати шию, коли є симптоми, відділ грудей. Тобто установка універсальна".

Внаслідок пережитих подій у військових може виникнути посттравматичний синдром – психічний розлад. Лікувати його важливо так само, як і травми після поранення, розповів Валерій Сокрут: "Наш обов’язок – допомогти військовослужбовцям стати у стрій".

Костянтин Тарамали сказав, що після відновлення знову поїде на фронт. За прогнозами лікаря, йому потрібен щонайменше місяць реабілітації.

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок