"Намагаємось не розпитувати, щоб не нагадувати про пережите". Боєць з Кіровоградщини повернувся додому з полону

"Намагаємось не розпитувати, щоб не нагадувати про пережите". Боєць з Кіровоградщини повернувся додому з полону

"Намагаємось не розпитувати, щоб не нагадувати про пережите". Боєць з Кіровоградщини повернувся додому з полону
. Звільнений з російського полону житель Соколівського Ігор Скорокопуд. Фото: Соколівської громади

На Великдень, під час обміну військовополоненими, додому повернулися 130 українських воїнів. Серед них був і житель села Соколівське Кропивницького району Ігор Скорокопуд. Нині 51-річний захисник перебуває у відпустці та відновлюється після полону, розповіла сестра його дружини Олени — Оксана Покатенко. Сам військовий нині говорити про полон не готовий.

Україна до Великодня повернула з Росії військовополонених, які потрапили в полон на Бахмутському, Соледарському, Запорізькому та Херсонському напрямках. Під час обміну звільнили шістьох бійців з Кіровоградської області.

Зв'язок з бійцем зник у січні

Зі слів Оксани Покатенко, вдома на захисника чекали дружина, син та донька, мама, родичі. Про пережите рідні намагаються не розпитувати, наповнюють його позитивними емоціями, теплом і турботою.

У лютому минулого року Ігор отримав повістку і пішов у лави ЗСУ. Потрапив у групу інженерного забезпечення 57-ї бригади. Розповідав, що направляли їх на різні напрямки, у тому числі бували й на "нулі". У січні 2023 року Ігор Сорокопуд разом із побратимами потрапив у російський полон в районі міста Бахмут Донецької області.

Зв’язок з чоловіком зник 22 січня. Родина відразу почала його шукати. Зверталися у поліцію, військкомат, військову частину, СБУ. Тоді ніхто не знав, що він у полоні і не міг сказати, що з ним сталося.

"Згодом із військкомату привезли сповіщення, що він вважається безвісти зниклим. Пізніше ми отримали протокол, за яких обставин він зник. Але надія, що він живий, була завжди, – ділиться спогадами жінка. – Уже коли Ігор повернувся, ми дізналися як усе сталося. За його розповідями, біля Бахмута був бій і група бійців їхнього підрозділу без наказу командування не залишила зайняту позицію. Хлопці до останнього патрона прикривали своїх побратимів. Там були воїни з різних підрозділів, з Ігоревого було троє. То вони так увесь час у полоні разом і пробули".

"Вітаємо, ваш чоловік повернувся на територію України"

Куди відвезли полонених, на яку відстань і на яку територію, вони не знають, бо їм одразу усім зав’язали очі. Зі слів Олени, Ігор Сорокопуд припускає, що тримали їх на території самопроголошених "ДНР" чи "ЛНР".

"Тримали їх у підвалі, там було дуже багато наших хлопців. Один раз на добу давали один сухпайок на двох. Ні помитися, ні перевдягтися можливості не було. Увесь час аж до звільнення вони були в тому ж одязі, в якому йшли у бій. У тому підвалі хлопці пробули три місяці, аж поки їх не обміняли. Це сталося на Великдень. Його дружині Олені зателефонували з невідомого номера і сказали: "Це Служба безпеки України". А потім запитали: "Ви нікого не чекаєте додому?" Сестра каже: "Чекаємо". "Вітаємо, Ігор Іванович вже на території нашої держави, він повернувся з полону і пізніше вам зателефонує"".

Через кілька годин Ігор подзвонив дружині. Сказав, що живий-здоровий і просив більше нічого не запитували. З надією на побачення до Ігоря одразу поїхала дружина, але воно було дуже коротким.

"Спілкувалися лише телефоном, але й від того були неймовірно щасливі, бо могли почути одне одного і розуміли, що рідний чоловік, батько і син уже дома. Після лікарні певний час він ще перебував у військовій частині і лише нещодавно йому дали відпустку для відновлення після полону".

Зі слів жінки, рідні намагаються його ні про що не розпитувати, аби не нагадувати про пережите. Ігор також нічого не розповідає про полон. Лише якось обмовився про ставлення до наших хлопців однією фразою — "Не знущалися".

"Коли Ігор приїхав додому, були і сльози, і радість. Всі раділи: і дружина, і діти, і старенька мама. Перебування у полоні дуже погано позначилося на його здоров’ї, але психологічно він не зламався. Після відпустки знову повернеться у свій підрозділ, бо розуміє, що іншого вибору, крім перемоги, для українців немає".

Читайте також

  • У Дмитрівці на Кіровоградщині висадили алею з вишень у пам’ять про загиблих на війні з РФ земляків
  • У Кропивницькому попрощалися з 30-річним сапером Віталієм Дубіною і 58-річним гранатометником Олексієм Папушею
  • Укрпошта підготувала марку "Гвардія наступу". Коли її можна буде купити на Кіровоградщині
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок