У Кропивницькому дев’ятикласники обирають профілі для навчання в 10-11 класах

У Кропивницькому дев’ятикласники обирають профілі для навчання в 10-11 класах

У Кропивницькому дев’ятикласники обирають профілі для навчання в 10-11 класах
Викладачка кропивницького ліцею "Науковий" Анна Новікова на профорієнтаційному заході для дев'ятикласників . Фото: Суспільне Кропивницький

Кропивницькі дев’ятикласники обирають профілі для подальшого навчання в 10-11 класах. 16 червня вони отримають свідоцтва про здобуття базової середньої освіти і зможуть подавати документи до профільних класів, розповіла начальниця міського управління освіти Лариса Костенко. Суспільне дізнавалось, серед чого і що обирають школярі.

Профільні класи набирають 16 з 38 кропивницьких шкіл. Це понад пів сотні десятих класів, сказала керівниця управління освіти: "Це суспільно-гуманітарний напрямок, природничо-математичний, військовий, художньо-естетичний, технологічний (STEM) напрямок".

Зі слів Лариси Костенко, обрати профільний клас учні можуть онлайн на сайті управління освіти. Зробити це треба до 31 серпня.

Ліцей "Науковий"

Цьогоріч у ліцеї планують набрати десять профільних класів. Це понад триста учнів, розповіла директорка Наталія Чередніченко: "Відбувається поглиблене вивчення певного кола предметів, які потім будуть основою для складання Національного мультитесту чи зовнішнього незалежного оцінювання, а потім вибору майбутньої професії. Тому згідно закону про освіту та про середню освіту, старша ланка обов’язково має бути профільна, і для цього створюються різноманітні профілі, щоб дитина максимально обрала саме той напрямок і саме той набір предметів, який дозволить їй максимально реалізуватися".

Зі слів Наталії Чередніченко, 90% випускників профільних класів при вступі до закладів вищої освіти обирають той самий профіль, що і в ліцеї.

За інформацією викладачки ліцею Анни Новікової, дев’ятикласники, які навчатимуться у них, можуть обрати з-поміж фізико-математичного профілю, профілю іноземної філології, української філології, біолого-хімічного, профілю правознавства та мистецького профілю. Щоб допомогти учням з вибором, для них, сказала, влаштовують профорієнтаційні заходи та тестування: "Використовуємо різні психологічні тестування, визначаємо типи інтелекту. Тому що потрібно знати, як ти мислиш, як ти сприймаєш інформацію – перед тим, як ти будеш це використовувати в професійній діяльності".

Дев’ятикласник Сергій Чередніченко сказав, що планує обрати фізико-математичний клас: "Цей профіль дає вибір великої кількості університетів, допоможе мені обрати бажану професію і мати фінансово незалежне майбутнє".

Дев’ятикласниця Софія Протасова змінила свою думку щодо вибору профілю протягом навчального року: "Коли вступила до дев’ятого класу, думала, що хочу піти на правовий факультет. Та наприкінці року передумала і вирішила йти на іноземну філологію".

Читайте також

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок