На Кіровоградщині підліток звернувся до Центру надання правової допомоги через психологічне насильство батька

На Кіровоградщині підліток звернувся до Центру надання правової допомоги через психологічне насильство батька

На Кіровоградщині підліток звернувся до Центру надання правової допомоги через психологічне насильство батька
. Фото: Ілюстративне. Коллаж Суспільне Кропивницький

За правовою допомогою безоплатно можуть звернутись діти, розповіла в етері Українського Радіо Кропивницького головна фахівчиня Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях Олена Роміцина. З 2015 року по березень 2023 року понад 450 дітей в області отримали таку допомогу. Зокрема, до Центру звернувся підліток з проханням захистити від психологічного насильства батька, а за зверненням мами вдалося змінити рішення лікарської комісії стосовно дівчинки з інвалідністю. Дитина мала першу групу, проте комісія призначила другу.

Безоплатна правова допомога — правова допомога, яку надають людині, яка її потребує, але не хоче чи не може її оплатити. Допомога фінансується коштом державного, місцевого бюджетів, або з інших джерел.

До кропивницького центру з надання безоплатної правової допомоги звернувся 13-річний хлопець. Його батько, попри рішення суду про встановлення графіку побачень з дитиною та ігноруючи думку дитини, вчиняв щодо нього психологічне насильство.

Адвокатка хлопця Анастасія Шепеленко говорить, за висновками психологів, зустрічі дитини з його батьком психологічно травмували дитину, це треба було довести у суді.

"Судом першої інстанції було відмовлено у видачі обмежувального припису, натомість апеляційний суд, задовольнив заяву неповнолітнього хлопця. Батькові хлопця суд заборонив строком на шість місяців наближатися на відстань 100 метрів до місця проживання, навчання та місць відвідування дитини".

Юристка світловодського бюро правової допомоги Алла Мирошник розповіла, в досудовому порядку вдалося змінити рішення лікарської комісії стосовно дитини з інвалідністю. Дівчинка мала I групу інвалідності, проте комісія під час повторного огляду призначила їй II. Мама дівчинки звернулася до бюро правової допомоги у лютому 2023 року.

"Дівчинка має вади опорно-рухового апарату, користується візком, а при II групі інвалідності хворі не користуються візками. При цьому стан дівчини не покращився, вона не може без візка. До того ж вона не може обходитися без стороннього догляду. За нею доглядає мама. Жінка була обурена рішенням комісії й вирішила звернутися до суду".

Алла Мирошник сказала, переш ніж звертатися до суду юристи дивляться чи можна врегулювати спір в досудовому порядку. Назвала переваги: "Перше — послуги бюро безкоштовні, а сплата судового збору 1200 гривень. Друге — заяви та скарги органами місцевого самоврядування розглядаються від 10 до 45 днів, це набагато швидше, в порівнянні з судом — це від одного до двох місяців, якщо не складна справа".

У бюро безоплатної допомоги жінці допомогли підготувати скаргу, її відправили поштою. Жінка отримала відповідь з вирішеним питанням через вісім днів.

Як отримати безоплатну правову допомогу в умовах воєнного стану

  1. У Кіровоградській області працюють 16 бюро правової допомоги та три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кропивницькому, Голованівську та Олександрії.
  2. Можна звернутися у контакт-центр за номером телефона 0 800 213 103, там надають консультації та роз’яснення.
  3. Через кабінет клієнта на офіційному сайті системи безоплатної правової допомоги. Інформацію можна знайти на довідковій платформі wiki.legalaid.

Звернутися до бюро безоплатної допомоги можна не залежно від місця проживання. Вони працюють на всій території України, за винятком територій де нині тривають бойові дії.

Які види правої допомоги можуть отримати діти

Консультації, захист у кримінальному проваджені та від обвинувачення шляхом залучення адвоката, здійснення представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, а також складання документів процесуального характеру.

Отримання первинної та вторинної допомоги здійснюється через законного представника дитини. Це батьки, опікуни, піклувальники чи усиновлювачі.

Як система безоплатної правової допомоги може допомогти дитині

Юристи можуть проконсультувати, роз'яснити які є державні гарантії та пільги для дітей у тому числі дітей з інвалідністю та як їх отримати.

Надають праву допомогу на оскарження дій чи бездіяльності органів влади, стягнення аліментів на утримання дитини, встановлення факту народження дитини, стягнення додаткових витрат на утримання дитини у зв’язку з лікуванням, встановлення батьківства, позбавлення батьківських прав, встановлення опіки та піклування над неповнолітніми дітьми, визначення місця проживання дитини з одним з батьків.

Що відомо

У 2022 році в Україні за безоплатною правовою допомогою звернулися понад 2400 дітей. 520 з них – за правовою консультацією, 1890 – потребували правової допомоги, сказала Олена Роміцина.

Читайте також

  • Гратися, розвиватися і отримувати психоемоційну підтримку. У Кропивницькому відкрили простір "СпівДія заради дітей"
  • Проєкти для молоді: ініціативи Словʼянського культурного центру на Кіровоградщині
  • У Кропивницькому триває реєстрація у перші класи. Скільки відкриють

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок