Україна підписала угоду про механізм цивільного захисту — голова МВС

Україна підписала угоду про механізм цивільного захисту — голова МВС

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко
. Фото: УНІАН

Україна підписала з Євросоюзом угоду про Механізм цивільного захисту. Ця угода розроблялась останні півроку. Вона стосується формування спільного безпекового середовища.

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко під час виступу на Міжнародному саміті міст і регіонівПлатформа для поглиблення партнерства, взаємодії та співпраці на рівні українських та іноземних муніципалітетів, передає кореспондентка Суспільного.

"Цей договір відкриває для України двері у велику сім'ю Європейського Союзу. Це робить нас повноцінними учасниками системи міжнародної координаційної допомоги й реакції на будь-які наслідки надзвичайних подій. Як в країнах Євросоюзу, так і в нашій державі", — сказав Ігор Клименко.

Міністр також озвучив деякі дані. Зокрема, за його словами рятувальники за час повномасштабної війни Росії проти України врятували 4 тисячі українців, а також дістали з під завалів понад тисячу загиблих.

"З під завалів дістали 1700 громадян, які загинули під час російських атак. Рятувальники ліквідували 15 тисяч пожеж, які сталися через обстріли росіян", — сказав Ігор Клименко.

Клименко додав, що було обговорено питання гуманітарного розмінування територій України.

Механізм цивільного захисту Європейського Союзу — найбільша у світі система надання міжнародної координованої оперативної допомоги при надзвичайних ситуаціях. Вона включає різноманітні ресурси та форми допомоги від 28 країн-членів та низки країн- кандидатів на вступ у ЄС.Приєднання до МЦЗ ЄС дасть змогу Україніі повноцінно використовувати всі інструменти та програми Євросоюзу для розвитку національної системи цивільного захисту та залучення допомоги.

Від початку повномасштабної війни у межах Механізму цивільного захисту Україна отримала понад 70 тисяч тонн допомоги від країн ЄС. Це харчі, обладнання для розмінування та спецтехніка.

Гуманітарне розмінування територій України

7 квітня Кабінет Міністрів України створив державну установу "Центр гуманітарного розмінування".

3 березня в ДСНС повідомляли, що третина від загальної площі України забруднена вибухонебезпечними предметами.

1 квітня начальник відділу організаційної роботи з гуманітарного розмінування ДСНС України Сергій Рева повідомляв, що в Україні необхідно розмінувати близько 470 тисяч гектарів сільськогосподарських земель на території дев'яти областей.

Для того, щоб розмінувати територію України, може знадобитись 70 років роботи. Для цього Україні необхідна допомога західних партнерів, заявила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Читайте також

Єврокомісія представить деталі нового пакету санкцій проти Росії. Які обмеження можуть запровадити

МВС створило сайт з підтвердженими даними про понад 56 тисяч загиблих військових РФ

США та партнери України розглядають можливість заборони експорту товарів до РФ

На початок