Конституційний суд Франції схвалив пенсійну реформу президента Макрона

Конституційний суд Франції схвалив пенсійну реформу президента Макрона

Конституційний суд Франції схвалив пенсійну реформу президента Макрона
. У Парижі тривають протести проти підвищення пенсійного віку. Конституційна рада в цей час затвердила пенсійну реформу уряду президента Макрона, 14 квітня 2023 року, фото: AP

Конституційна радаОрган конституційного контролю Франції, фактично конституційний суд Французької республіки. Створений 4 жовтня 1958 року відповідно до Конституції П'ятої республіки. Складається з 15-ти представників Франції сьогодні 14 квітня підтвердила конституційність пенсійної реформи, яка передбачає підвищення пенсійного віку до 64 років. Раніше відповідний законопроєкт викликав хвилю протестів по всій країні.

Про це повідомляє зокрема видання Le Monde.

Зазначається, що Конституційна рада також відхилила перший запит опозиції на організацію народного референдуму щодо пенсійної реформи. Друга заявка, що була подана пізніше, розглядатиметься 3 травня.

Водночас конституційний орган відхилив і деякі заходи, запропонованих урядом президента Макрона, зокрема щодо підвищення зайнятості літніх працівників.

Попри це, як пише Reuters, в цілому Рада "дала зелене світло" французькій владі, і, ймовірно, законопроєкт буде опублікований протягом кількох днів, що означатиме офіційне набуття ним чинності.

Передбачається, що пенсійна реформа буде реалізована з 1 вересня цього року.

Натомість французька опозиція заявляє, що протести продовжаться попри судове рішення. Лідерка ультраправої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен зокрема написала у Twitter, що "доля пенсійної реформи ще не вирішена, і останнє слово скаже народ".

Що відомо про пенсійну реформу у Франції та подальші протести

У 2020 році президент Емманюель Макрон мав намір провести у Франції радикальну пенсійну реформу, яка б заохотила французів працювати щонайменше до 64 років. Підготовка реформи супроводжувалася демонстраціями і страйками. Пандемія COVID-19, що почалася згодом, змусила президента відмовитися від планів радикальної перебудови пенсійної системи.

10 січня 2023-го прем'єр-міністр Франції Елізабет Борн презентувала проєкт пенсійної реформи, який передбачає підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років та збільшення трудового стажу — до 43 років. Влада Франції наполягає, що без цих змін пенсійна система не працюватиме через старіння населення. Це викликало нові протести.

Під час протестів 28 березня поліція заарештувала у Парижі щонайменше 55 протестувальників. На вулиці у різних містах країни вийшло не менше 740 тисяч людей.

Читайте також

Франція блокує рішення ЄС про постачання боєприпасів Україні — PAP

Французька міністерка знялася для Playboy на підтримку прав жінок та ЛГБТ-спільноти

На початок