Минулого року в Україні перейменували майже 10 тисяч топонімів — мінкульт

Минулого року в Україні перейменували майже 10 тисяч топонімів — мінкульт

Вулиця Пушкіна, топонім
. Ілюстративне фото: Суспільне Суми

У 2022 році в Україні перейменували майже 10 000 топонімів, які пов'язані з Росією. Про це повідомляє пресслужба міністерства культури та інформаційної політики України.

"За інформацією, наданою обласними військовими адміністраціями та регіональними представниками Українського інституту національної пам’яті, протягом 2022 року в Україні перейменували 9859 топонімів та демонтували 145 пам’ятників, пов’язаних з "пропагандою російської імперської політики", — йдеться у повідомленні мінкульту.

Серед демонтованих пам’ятників 28 були присвячені російському письменнику Олександру Пушкіну, 4 – російському полководцю Олександру Суворову, 4 – радянському письменнику Миколі Островському, 9 – радянському письменнику Максиму Горькому, 1 – російській імператриці Катерині ІІ та ще понад 20 пам’ятників та пам’ятних знаків на честь радянських визволителів.

У відомстві зазначають, що вказана інформація наразі "не є остаточною, оскільки процес перейменування та демонтажу триває".

Станом на кінець грудня 2022 року на розгляді у місцевих громадах перебували десятки топонімів та пам’ятників і пам’ятних знаків, які планувалися до перейменування або демонтажу.

У червні минулого року в Україні при Міністерстві культури та Інституті нацпамʼяті було створено новий орган – Раду з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації, яка координуватиме процеси демонтажу памʼятників.

Читайте також

За рік в Україні демонтували щонайменше 34 памʼятники Пушкіну — УІНП

У Рівному демонтували символ СРСР, який був у декомунізаційному переліку

В Україні з’явилась Рада з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації. Чим вона займатиметься

Працюватиме комісія. У Миколаєві погодили нове положення щодо перейменування топонімів

У Полтаві проголосували за демонтаж пам’ятників Ватутіну, Пушкіну та Зигіну: коли демонтують

У Полтаві презентували скульптуру Сковороди замість Пушкіна

На початок