Близько сотні монументів. В США активісти продовжують руйнувати пам'ятники, пов'язані з расизмом

Близько сотні монументів. В США активісти продовжують руйнувати пам'ятники, пов'язані з расизмом

Близько сотні монументів. В США активісти продовжують руйнувати пам'ятники, пов'язані з расизмом
.

У країнах світу триває повалення пам'ятників діячам, яких звинувачують у работоргівлі чи симпатії расистським ідеям. Нищення монументів почалося близько трьох тижнів тому на тлі протестів після загибелі від рук поліції чорношкірого американця Джорджа Флойда. Однією з останніх жертв активістів став монумент батьку-засновнику США Томасу Джефферсону.

15 червня демонстранти знесли пам'ятник третьому президентові США Томасу Джефферсону, який був встановлений поруч із названою на його честь школою у Портленді, штат Орегон у США. На п'єдесталі пам'ятника активісти написали фарбою слово "рабовласник". Монумент став третім за останні дні, який знесли активісти. Раніше така ж доля спіткала пам'ятники, встановлені на кампусі університету Орегона, повідомляє CBS News.

Демонстранти обливають та валять пам'ятники президенту США Томасу Джефферсону
Демонстранти обливають та валять пам'ятники президенту США Томасу Джефферсону. AP

Активісти руху Black Lives Matters не оминули увагою пам'ятник Джефферсону у Ричмонді
Активісти руху Black Lives Matters не оминули увагою пам'ятник Джефферсону у Ричмонді. AP

При цьому робітники, які демонтували пам'ятник Джефферсону у місті Франкфорт штату Кентуккі, знайшли всередину пляшку бурбону Glenmore Kentucky 1936 року виробництва та номер газети State Journal від 20 жовтня 1936 року, у день, коли було встановлено монумент.

Монумент Джефферсону доповнив кількість пам'ятників, повалених активістами руху Black Lives Matter та їх прихильниками після загибелі від рук поліції чорношкірого американця Джорджа Флойда, 25 травня. Проєкт Wikipedia навіть представив перелік з більше як 50-ти статуй та меморіальних дошок, які були зруйновані активістами або офіційно демонтовані владою.

Як валити

Після того, як один з протестувальників впав у кому внаслідок падіння на нього статуї солдата Конфедерації під час спроби демонтажу, американське видання Popular Mechanics оприлюднило матеріал із порадами про те, як правильно слід валити пам'ятники расистам. Вчені пропонують нищити пам'ятники за допомогою або фізичних, або хімічних методів.

"Якщо ви виявите, що опинилися біля пам'ятника, який, на вашу думку, вам більше не подобається, ми попросили вчених знайти найкращі та найбезпечніші способи опустити його на землю, щоб ніхто не постраждав, за винятком, звичайно, неживого расиста, який був би мертвий в будь-якому випадку ", - йдеться у статті.

Що відбувається в Європі

На півночі Франції в регіоні О-де-Франс монумент першому президенту П'ятої республіки Шарлю де Голлю облили жовтою фарбою і залишили на ньому напис "прихильник рабства", вочевидь, пригадавши Алжирську кризу.

У Великій Британії активісти руху Black Lives Matter склали цілий перелік пам'ятників, демонтажу яких вони вимагають. Метою проєкту Topple the Racists ("звалити расистів") є ініціювати дискусію про демонтаж монументів пов'язаним з расизмом британським діячам, щоб країна "нарешті визнала правду про своє минуле", стверджують активісти. Зокрема, у списку опинилися адмірал Нельсон, мореплавець сер Френсіс Дрейк та Роберт Піл, який обіймав посаду прем'єр-міністра країни у першій половині ХІХ століття.

Водночас, деякі імена у переліку виявились достатньо несподіваними. Зокрема, у британському місті Лестер протестувальники вимагали прибрати статую лідера індійського національного визвольного руху Махатми Ґанді. Його звинуватили у расизмі, посилаючись на листи з Африки, де він нібито образливо відгукувався про місцевих жителів.

На тлі протестів міська влада Лондона вирішила захистити пам'ятник Вінстону Черчиллю. Після того, як на одній з акцій протесту на ньому написали слово "расист", монумент огородили дерев'яними щитами. Окрім того, у місті відбулася публічна акція на захист пам'ятників, під час якої поліція заарештувала 113 демонстрантів, а півтори десятки людей дістали поранень.

Пам'ятник Вінстону Черчиллю у Лондоні огородили дерев'яними щитами
Пам'ятник Вінстону Черчиллю у Лондоні огородили дерев'яними щитами. AP

У Лондоні місцеві мешканці вийшли на захист монумента Черчиллю
У Лондоні місцеві мешканці вийшли на захист монумента Черчиллю. AP

Раніше хвиля повалення монументів прокотилася Бельгією. 9 червня влада Антверпена вирішила прибрала пам'ятник королю Леопольду II після того, як його підпалили на знак протесту проти жорстокого правління монарха у Конго. Бургомістр місцевої комуни Екер Коен Палінкс повідомив журналу Knack, що монумент прибрали для реставрації та зауважив, що після відновлення пам'ятник, найімовірніше, опиниться у музеї.

Окрім Антверпена, пам'ятники бельгійському монарху пошкодили у Брюсселі, Остенді, Генті та інших містах.

Що відомо

  • У США поховали Джорджа Флойда, через загибель якого у країні понад два тижні не вщухають акції протесту. Попрощатися з Флойдом до церкви прийшли понад 6 тисяч людей.
  • Джордж Флойд загинув 25 травня. Під час арешту із застосуванням сили поліцейський душив затриманого коліном. Флойд просив не вбивати його та говорив, що не може дихати.
  • Правоохоронців викликав продавець магазину, який підозрював, що темношкірий американець розрахувався з ним підробленою 20-доларовою банкнотою.
  • У поліції стверджували, що Флойд чинив спротив при затриманні та перебував у стані сп'яніння, а його смерть стала "результатом нещасного випадку".
  • На оприлюднених записах з камер спостереження поруч із магазином помітно, що Флойд поводився спокійно та дозволив поліцейським надягнути на нього кайданки і відвести до поліцейської автівки.
  • Колишньому офіцеру поліції Дереку Шовіну, через дії якого під час арешту загинув Флойд, перекваліфікували звинувачення із ненавмисного заподіяння смерті на вбивство другого ступеня. Інших офіцерів звинуватили у пособництві та підбурюванні до вбивства другого ступеня.
  • У столиці США Вашингтоні та в інших містах – Нью-Йорку, Атланті, Філадельфії, Чикаго, Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, Сіетлі, Бостоні й Маямі – в суботу відбулися мирні акції протесту проти расизму та свавілля поліції.
  • Напередодні на вулиці німецьких та французьких міст вийшли кілька тисяч протестувальників проти расизму та поліцейського свавілля.
  • У США з 26 травня тривають протести через вбивство темношкірого американця Джорджа Флойда поліцейським Дереком Шовіном. У поліції стверджували, що Флойд чинив спротив при затриманні та перебував у стані сп'яніння, а його смерть стала "результатом нещасного випадку".
  • Протести супроводжують заворушеннями, підпалами та протистоянням з поліцією, на що правоохоронці відповіли застосуванням сльозогінного газу та гумових куль. Окрім того, у Вашингтоні запровадили комендантську годину, однак протести набирають обертів. У цих заворушеннях президент США Дональд Трамп звинуватив "радикальних лівих анархістів".
  • 3 червня генеральна прокуратура штату Міннесота висунула звинувачення усім чотирьом офіцерам поліції, які 25 травня брали участь у затриманні загиблого темношкірого американця Джорджа Флойда.
  • Підозрюваному у вбивстві Флойда призначили заставу в розмірі 1,25 мільйона доларів.
  • У США заарештували лідера Ку-клукс-клану, який 7 червня в'їхав на машині у натовп активістів руху Black Lives Matters в окрузі Хенріко штату Вірджинія.
  • На тлі протестів стрімінговий сервіс HBO Max прибрав з доступу кінострічку 1939 року "Віднесені вітром".

На початок