У США арештували поліцейського, який поставив коліно на шию афроамериканця

У США арештували поліцейського, який поставив коліно на шию афроамериканця

У США арештували поліцейського, який поставив коліно на шию афроамериканця
. АР

У Сполучених Штатах був заарештований поліцейский Дерек Шовін, котрий поставив коліно на шию афроамериканця Джорджа Флойда. Невдовзі той помер у лікарні.

Колишнього правоохоронця звинуватили у вбивстві третього ступеня та вбивстві, сказав прокурор округу Геннепін Майк Фріман, пише СNN.

За його словами, розслідування триває. Прокурор зазначив, що передбачає звинувачення проти інших трьох офіцерів, причетних до цього інциденту.

"Ми доручаємо нашим працівникам поліції застосовувати певну силу, щоб виконувати свою роботу, щоб захистити нас. Вони вчиняють злочинне діяння, якщо застосовують цю силу безпідставно", - сказав він.

Шовіна затримали після триденних акцій протесту у місті Міннеаполіс штату Міннесота. Протести супроводжувалися заворушеннями. Зокрема, мітингарі спалили відділок поліції в місті.

Раніше президент США Дональд Трамп повідомив про прибуття сил Національної гвардії країни до Міннеаполіса.

Що відомо

  • Джордж Флойд загинув 25 травня. Під час арешту із застосуванням сили - поліцейський душив затриманого коліном, - Флойд просив його не вбивати та говорив, що не може дихати.
  • Правоохоронців викликав продавець магазину, який підозрював, що афроамериканець розрахувався з ним підробленою 20-доларовою банкнотою.
  • У поліції стверджували, що Флойд чинив спротив при затриманні та перебував у стані сп'яніння, а його смерть стала "результатом нещасного випадку".
  • На оприлюднених записах з камер спостереження поруч із магазином помітно, що Флойд поводився спокійно та дозволив поліцейським надягнути на нього кайданки і відвести до поліцейської автівки.
  • 26 травня начальник місцевої поліції повідомив, що чотирьох офіцерів, які брали участь у затриманні Флойда, відсторонено від роботи. Того ж дня їх звільнили, а ФБР відкрило розслідування щодо дій правоохоронців.
  • Через загибель американця на вулиці міста вийшли сотні людей, багато з яких були у масках з написом "Я не можу дихати".
  • Невдовзі мирні демонстрації перетворилися у заворушення та підпали будинків, поліція відповіла сльозогінним газом і гумовими кулями.
  • Президент США Дональд Трамп назвав смерть Флойда "надзвичайно сумною подією" і заявив, що очікує на повний звіт про неї.
  • 28 травня федеральний прокурор Міннесоти Еріка Макдональд і керівник регіонального відділення ФБР Міннесоти спеціальний агент Райнер Дролсхаген, зробили спільну заяву, в якій пообіцяли надати розслідуванню події максимальний пріоритет.
  • Також смерть Флойда засудили представники Міннесоти в обох палатах Конгресу США та американські зірки, зокрема, Джастін Бібер та Кім Кардаш'ян.

На початок