У "Слузі народу" сказали, скількох депутатів місцевих рад від проросійських партій можуть позбавити мандата

У "Слузі народу" сказали, скількох депутатів місцевих рад від проросійських партій можуть позбавити мандата

депутат Віталій Безгін
. Народний депутат Віталій Безгін в кулуарах Верховної ради України, Київ, 14 січня 2020 рік. Фото: Кузьмін Олександр/УНІАН

В Україні близько трьох тисяч депутатів місцевих рад від проросійських партій можуть позбавити мандатів. Про це в етері програми "Новий відлік" на Суспільному заявив народний депутат від "Слуги народу" Віталій Безгін.

"Щодо кількості місцевих депутатів, бо оце приблизна кількість – три тисячі осіб. Кількість місцевих рад, де понад 30% обіймають депутати проросійських партій, 91. Кількість, де вони обіймають більшість – 17", — сказав він.

Нардеп пояснив, що інформацію про кількість депутатів з проросійських партій при підготовці законопроєкту збирав уряд через обласні державні та військові адміністрації.

"Якщо брати в розрізі Одеської області, то це Одеська обласна, Одеська міська та Одеські районні ради. Якщо брати там, де більшість і накласти це на мапу тимчасово окупованих територій, то воно, за винятком Одеської області, то воно збігається", — сказав Безгін.

За його словами законопроєкт про заборону проросійським партіям балотуватись на виборах упродовж 10 років не буде кроком від демократії в Україні, оскільки приклади обмеження виборчого права є в інших країнах, в тому числі і європейських.

"Тепер з приводу конституційних і подібних ризиків. Цю дискусію можна вести. З іншого боку, якщо казати чи є прецеденти навіть в українській практиці, на моє переконання вони є. Маю на увазі Комуністичну партію", — сказав депутат і додав, що вердикт щодо конституційності чи неконституційності законів виносить Конституційний суд.

Водночас він вважає, що законопроєкт про заборону проросійським партіям брати участь у виборах будуть оскаржувати у ЄСПЛ.

"Для цього треба проводити консультації з європейськими партнерами. Ми зараз з ними спілкуємось, зокрема по різних країнах, в яких проводили вибори після воєнних конфліктів. Якщо брати Боснію і Герцеговину, то там під час виборів було обмеження права. Вони обмежили його на підставі злочинів", — сказав Безгін.

Що відомо про заборону проросійських партій в Україні

У 2022 році за ініціативи Міністерства юстиції суд заборонив 16 політичних партій: ОПЗЖ, "Опозиційний блок", Партію Шарія, партію "НАШІ", Комуністичну партію та інші.

21 лютого 2023 року Восьмий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення про заборону діяльності Партії регіонів та передачу у держвласність України майна політсили. Рішення суду стосується всіх активів забороненої партії та її структурних підрозділів в різних областях України. Наразі експерти встановлюють вартість цього майна.

На початок