"Україна недоотримала близько 30 млрд грн податків від грального бізнесу у минулому році" — Гетманцев

"Україна недоотримала близько 30 млрд грн податків від грального бізнесу у минулому році" — Гетманцев

Данило Гетманцев, "Слуга народу"
Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев. Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Гральний бізнес в Україні законодавчо заборонений з 2009 року. Але оператори лотерей знайшли "лазівку" в законі й продовжували здійснення цієї діяльності. У липні 2020 року Верховна Рада, для врегулювання цього питання ухвалила закон, за яким дозволила діяльність офлайн- та онлайн-казино, покеру в інтернеті та гральних автоматів.

Про податки, які гральний бізнес не заплатив державі у 2022 році та про банки які допомагали ухилятися від сплати — в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо розповів голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев.

Махінації з податками

Обсяг операцій грального бізнесу у 2022 році оцінюється Нацбанком у 180 мільярдів гривень, каже Данило Гетманцев. "З цієї суми держава отримала 1,9 мільярда гривень, приблизно 1%", — додає він.

"Тож, тільки за 2022 рік держава недоотримала щонайменше 25–30 мільярдів гривень податків. Сюди входить податок із виграшів, військовий збір, податок на прибуток".

Бюро економічної безпеки (БЕБ), у вересні минулого року порушило кримінальну справу, щодо організаторів онлайн ігор які ухилялися від оподаткування за допомогою співробітників банківських установ, повідомив Гетманцев.

За його словами, у цих махінаціях брали участь дев’ять банківських установ. Без їхньої участі було б неможливо організувати настільки масштабну схему ухилення від оподаткування певними представниками грального бізнесу, пояснює Гетманцев. До чотирьох із них за порушення правил фінансового моніторингу Нацбанк вже застосував штрафи.

"Я переконаний, що ми змусимо їх сплатити гроші, які вони не сплатили й значно поповнимо бюджет. Крім того, змусимо їх або працювати в правовому полі, або взагалі не працювати".

"Уявіть, весь ваш виторг від того, що ви продаєте, не йде на ваш рахунок, а віддається вам або кешем, або на якісь інші рахунки переказується, минаючи ваш рахунок. Таким чином Податкова взагалі не бачить ваш виторг і немає об'єкта оподаткування", – впевнений голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

"Тому майже всі організатори азартних ігор в онлайні ухилилися від сплати податків на значні суми".

Ці дії кваліфікуються за статтями 212 та 209 Кримінального кодексу України — "ухилення від оподаткування" та "легалізація доходів, здобутих злочинним шляхом". За словами Гетманцева, необхідно посилити фінансовий моніторинг за операціями з боку Національного банку, щоб вони були неможливими у майбутньому.

Спрощена схема оподаткування

Майже рік гральний бізнес в Україні працював за спрощеною системою оподаткування, сплачуючи тільки 2% від обігу. Ці 2% від обігу вже скасовані Верховною Радою — 6 лютого 2023 року президент Зеленський підписав закон щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування.

"Організатори відкривали також "дзеркальні сайти", що прямо заборонено законом. І через них вони приймали ставки", — розповів Гетьманцев. На додаток, деякі з організаторів азартних ігор досі працюють у Російській Федерації та Білорусі, стверджує він.

Читайте також

На початок