Пошкодження розвідувального літака А-50 у Білорусі: у Повітряних Силах розповіли, чому це важливо

Пошкодження розвідувального літака А-50 у Білорусі: у Повітряних Силах розповіли, чому це важливо

А-50У ПКС РФ з бортовим номером RF-93966
. А-50У ПКС РФ з бортовим номером RF-93966. Фото: mil.in.ua

Росія має близько 9 розвідувальних літаків А-50, а модернізованих – половина від цієї кількості. Тому пошкодження одного з них на білоруському аеродромі "Мачулищі" — це гарна новина для Повітряних Сил, розповів речник командування Повітряних Сил України Юрій Ігнат в ефірі єдиного телемарафону.

“Цей літак постійно в повітрі, розвідує нашу територію, проводить радіолокаційну розвідку нашої території, сканує відпрацювання засобів ППО та виявляє їхнє місцезнаходження, відстежує зліт та посадку, напрямки руху нашої авіації. Літак також супроводжує постійно атаки крилатими ракетами по території України”, — розповів Ігнат.

За його словами, це унікальний літак. Подібні також мають українські партнери. Вони дуже важливі для ведення бойових дій, пояснив Ігнат.

“Україна теж хотіла б мати такий літак у подальшому, який би теж забезпечував дії нашої авіації та розвідки", — сказав він.

Що кажуть про пошкодження літака А-50 у Москві

При цьому прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков не став коментувати повідомлення про інцидент на білоруському військовому аеродромі, оскільки Мінськ спростував інформацію про цю атаку. Про це інформують “РИА Новости”.

"Ні, нам нічого тут сказати. Це все-таки інформація, яка була опублікована, в ній йшлося про Білорусь, і Білорусь спростувала", — сказав Пєсков журналістам.

Що зараз відбувається у Білорусі

Як повідомляє "Беларускі Гаюн" 27 лютого Олександр Лукашенко після інциденту на військовому аеродромі в селищі Мачулищі у вузькому колі зустрівся з силовиками. Він, зокрема, вимагав від силовиків “жорсткої дисципліни”, особливо на кордоні.

Як передає білоруське Радіо Свобода, білоруські прикордонники значно посилили контроль виїзду з країни. Про це журналістам розповіли білоруси, які 27 лютого перетнули білорусько-польський та білорусько-литовський кордони.

“Перевірили на виїзді, перетрусили всі речі, все оглянули, — розповів “Свободі” білорус, який перетнув кордон з Литвою в першій половині дня 27 лютого. – Зазвичай при виїзді особисті речі не перевіряють, перевіряють лише паспорти прикордонники. І ось таке. Я брав свою техніку, переживав за це. Все було ретельно оглянуто. Водій автобуса сказав, що такого не бачив принаймні рік”.

Що відомо про пошкодження розвідувального літака А-50 у "Мачулищах"

Уранці 26 лютого "Гаюн" написав, що поблизу аеродрому спостерігалась активність представників Державтоінспекції та Внутрішніх військ Білорусі. ДАІ зупиняло машини, перевіряло багажники та документи водіїв. Було помічено рух МАЗів Внутрішніх військ до аеродрому, а також біля місцевого відділення МВС стояли співробітники у бронежилетах та з автоматами.

При цьому місцеві жителі повідомляли, що вранці в районі 8:00-9:30 чули кілька звуків, схожих на вибухи. За іншою інформацією, вибух чули й уночі.

"За попередніми даними, метою ранкової/ночі атаки був літак ДРЛС А-50 ПКС РФ, який міг отримати деякі пошкодження", — йдеться у повідомленні групи.

Згодом це припущення підтвердили представники ініціативи BYPOL.

"Унаслідок 2-х вибухів постраждали передня та центральна частини літака, пошкоджена авіоніка та радіолокаційна антена", — зазначається в дописі.

Чим важливий літак А-50 для війська РФ

Як повідомляє Telegram-канал "Монітринг", який відстежує активність російської бойової авіації, Літак А50У має велику дальність дії та може виявляти позиції ППО з висоти, що робить його дуже ефективним засобом збору інформації про військові об'єкти.

"Така інформація може бути використана для підготовки ракетної атаки на українські об'єкти та засоби протиповітряної оборони, або для забезпечення більш ефективного захисту російських літаків під час проведення бойових дій на території України", — йдеться у повідомленні.

Відтак знищення літака А50У та втрата інформації про позиції українського ППО можуть позбавити Росію важливих переваг у проведенні військових дій на півдні та на сході України, допоки росіяни не знайдуть альтернативу, наприклад використання іншого літака у інших локаціях біля державного кордону, зазначається в дописі.

А-50 — радянський і російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління. Створений на базі військово-транспортного літака Іл-76 на авіаційному Таганрозькому науково-технічному комплексі ім. Г. М. Берієваспільно з НВО “Вега” (Московський науково-дослідний інститут приладобудування), на заміну застарілому на той момент літаку Ту-126. Разом з радіотехнічним комплексом “Джміль”, встановленим на ньому, утворює авіаційний комплекс радіолокаційного дозору та наведення А-50.

А-50 може застосовуватися для виявлення та супроводження повітряних та надводних цілей, оповіщення командних пунктів автоматизованих систем управління видів Збройних Сил про повітряну та надводну обстановку, застосовуватися для управління літаками винищувальної та ударної авіації при їх наведенні на повітряні, наземні та морські цілі, а також служити повітряним командним пунктом.

Прийнятий на озброєння у 1989 році. У 2003 році почалася модернізація А-50.

Крім робіт з радіотехнічного комплексу, було вдосконалено систему управління та комплекс зв'язку. Модернізовано робочі місця членів тактичного екіпажу літака, інформація стала відображатися на рідкокристалічних індикаторах. Високих технічних характеристик РЛС вдалося досягти за рахунок введення наскрізного каналу цифрової обробки радіолокаційної інформації та модернізації приймального і передавального пристроїв; наростити можливості функціонального програмного забезпечення дозволила заміна бортової обчислювальної машини на нову, яка побудована на сучасних цифрових обчислювальних машинах з більшою продуктивністю та швидкодією. Модернізації піддана також система відображення на робочих місцях операторів.

Читайте також

Покарання РФ за викрадення дітей, допомога Саудівської Аравії, рік від знищення "Мрії". 369 день війни. Онлайн

На початок