Поспіх, скарги на непрозорість і заяви про зрив відбору. Як проходить конкурс на голову НСЗУ

Поспіх, скарги на непрозорість і заяви про зрив відбору. Як проходить конкурс на голову НСЗУ

Поспіх, скарги на непрозорість і заяви про зрив відбору. Як проходить конкурс на голову НСЗУ
. УНІАН

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов звинувачує народну депутатку від фракції "Голос" Ольгу Стефанишину в намаганні зірвати співбесіди з кандидатами на посаду голови Національної служби здоров'я. Депутатка і конкурсанти скаржаться на непрозорість відбору.

Останній на часі голова служби Олег Петренко, як відомо, подав у відставку ще у 2019 році, за головування в МОЗ Зоряни Скалецької. З тих пір службу очолює виконувач обов'язків. Фіналістів першого оголошеного МОЗ конкурсу Оксану Мовчан, Наталію Рябцеву та Андрія Віленського міністр Степанов забракував, бо вони "не підійшли за баченням і якостями".

22 травня було оголошено новий конкурс, дедлайном подання документів для участі в якому було визначено 25 травня. Вимогами до кандидата на посаду голови НСЗУ — вища освіта і досвід роботи не менш як 7 років, вільне володіння англійською чи французькою мовами, а також не менш ніж 3 роки досвіду роботи на посадах державної служби категорії "А" чи "Б", на посадах не нижче керівників структурних підрозділів в органах місцевого самоврядування або досвід роботи на керівних посадах у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

Оскільки закон про фінансові гарантії медичного обслуговування населення ухвалили лише наприкінці 2017 року, чимало фахівців не мають трирічного досвіду роботи та не можуть податися на конкурс. Окрім того, міністру Степанову закидають наміри призначити у НСЗУ "свою людину". Суспільне розбиралося в ситуації, що склалася навколо нового конкурсу.

З чого все почалося

2 червня народна депутатка Ольга Стефанишина заявила, що очільник МОЗ Максим Степанов засекретив проведення конкурсу на посаду голови НСЗУ, зокрема не допускає представників ЗМІ та громадськості. Тож вона, як народна депутатка, вирішила сама подивитись, як все відбуватиметься і "провести трансляцію".

Степанов виступив проти прямої трансляції. Він заявив, що таким чином конкурс "спотворюється", а учасників ставлять у дискримінаційні умови, тому що деякі учасники можуть бути краще підготовлені до відповідей на його запитання після трансляції співбесіди. Степанов звинуватив депутатку у спробі зриву конкурсу.

"Ви зриваєте відбір на посаду глави Національної служби здоров'я України", - сказав глава МОЗ.

На прохання нардепки показати документ, який забороняє їй знімати співбесіду, міністр відповів, що вона мала сама ознайомитися з ним, перш ніж іти до МОЗ.

На думку Стефанишиної, назвати такий відбір конкурсом не можна, бо все відбувається у ручному режимі, а Степанов просто "обирає собі партнера для управління бюджетом медичної галузі", що становить 100 мільярдів гривень.

За її словами, конкурс має бути прозорим.

Після тривалої дискусії Степанов зателефонував комусь із проханням надати відповідний документ. Стефанишина його отримала й заявила, що там немає заборони вести прямий ефір.

Позиція МОЗ

"У рамках конкурсу на відбір на голову Національної служби здоров'я я проводив співбесіди з усіма допущеними кандидатами, які подали заяви на цей відбір. Звісно, все це відбувалося максимально у рамках закону, максимально прозоро", - сказав очільник МОЗ під час брифінгу 3 червня.

За його словами, всі без винятку співбесіди записувалися, щоб кожен міг подивитись, як вони відбувалися.

"Хочу наголосити, що у рамках цього відбору людина призначається на термін дії карантину, а після того протягом двох місяців треба буде провести конкурс у рамках чинного законодавства і призначити людину. Такі правила встановлені у нас в країні відповідно до законодавства", - додав Степанов.

"Але не обійшлося без несподіванок. Одна з народних депутатів, яка представляє певну політичну силу, виявила бажання, наскільки я розумію, просто зірвати ці співбесіди. Така абсолютно алогічна і незрозуміла для мене поведінка", - заявив він.

Міністр стверджує, щоб просив нардепку Ольгу Стефанишину з фракції "Голос" заспокоїтися і дозволив їй знімати перебіг співбесід.

"Але їй дуже хотілося якогось шоу, їй дуже хотілось хайпу. Чому це відбувається? Це відбувається з однієї причини. Я для них дуже незручний міністр, який 100% не буде покривати все, що вони тут накоїли", - сказав Степанов, зазначивши, що він "точно виправить" всі недоліки медицини в Україні, "як би вони не голосили".

"Отже, що стосується відбору, то у зв'язку з тим, що певна кількість співбесід цим народним депутатом була просто зірвана, то нам треба ще закінчити їх. Думаю, що сьогодні-завтра я їх закінчу, і потім вже буде внесена відповідна кандидатура людини на засідання уряду, де вона буде призначена", - додав глава МОЗ.

Що кажуть конкурсанти

Одна з кандидаток на посаду, ексгендиректорка директорату стратегічного планування та євроінтеграції МОЗ Ірина Немирович (Литовченко) повідомила у Facebook, що співбесіда тривала 12 хвилин і не відповідала законодавству.

"Дуже переживала, так страшно було, але співбесіду пройшла. Тривала 12 хвилин. На жаль, абсолютно не відповідала законодавству та Порядку проведення добору. Ті питання, які мені ставили, не дають можливості оцінити критерії, яким має відповідати державний службовець категорії А у повному обсязі. Ні знання законодавства, ні soft skills не перевірялися", - написала Немирович.

За її словами, під час проведення співбесіди міністр сидів в окулярах, у яких відображалося те, чим він займався у той момент: підписом документів, які він передавав своїм помічникам; читанням повідомлень на мобільному та іншими речами.

Інша кандидатка, гендиректорка департаменту медичних послуг МОЗ Оксана Сухорукова зазначила, що про співбесіду їй повідомили за кілька годин.

"Співбесіда була призначена на 13:30 (про що я дізналася сьогодні вранці (2 червня - ред.)", - написала вона у Facebook, додавши, що поки її не було, до неї у кабінет зайшли представники відділу кадрів та зафіксували відсутність на робочому місці.

Директорка Західного міжрегіонального Департаменту НСЗУ Мар'яна Возниця після запрошення на співбесіду відмовилася від участі у відборі.

"Мої документи прийняли, мене запросили на співбесіду в ZOOM на сьогодні (червня - ред.), на 14:30-15:00. Я прийняла для себе рішення, що не буду продовжувати брати в цьому участь. Я за прозорий та відкритий конкурс! Складний та багатоетапний. В якому не може перемогти "випадкова" людина. Незалежно, хто вона і звідки. І співбесіда на 30 хв конкурсу не замінить", - написала вона у Facebook.

За її словами, поспішне призначення керівника в структуру, яка відповідає за фінансування цілої галузі охорони здоров’я, може призвести до несвоєчасних виплат медичним закладам та аптекам, нездатності відреагувати на нові виклики, особливо під час епідемії та стати фатальним для тих, хто потребує допомоги.

Як повідомляв Степанов, загалом було подано 28 заявок, з яких він відібрав 17 кандидатур для співбесід. Раніше він відхилив усі три кандидатури на голову Національної служби здоров'я України, які пройшли до фіналу конкурсу.

Реакція Європарламенту

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон-Таубадель прокоментувала ситуацію із конкурсом на голову НСЗУ.

За її словами, у той час як кількість пацієнтів із COVID-19 в Україні стрімко наближається до 25 тисяч, питання про те, хто керує НСЗУ, "буквально є питанням життя та смерті".

"У цей особливо важкий час хочеться, щоб міністр охорони здоров’я Степанов призначив професійного та чесного керівника НСЗУ шляхом проведення прозорого і незалежного відбору. Пан Степанов вкотре проводить співбесіди, але я боюся, що прозорість і чесність - це не ті критерії, якими він керується", - заявила євродепутатка.

Вона розкритикувала рішення Степанова без пояснення причин відхилити трьох кандидатів, які були відібрані на відкритому конкурсі й оголосити новий відбір.

"Пан Степанов, схоже, дуже поспішає і не упускає можливість скористатися кризою, викликаною COVID 19. Закон України № 553, прийнятий у надзвичайних обставинах, дозволяє міністру звільняти та наймати високопосадовців як йому заманеться, навіть шляхом проведення 30-хвилинних співбесід через Zoom та навіть не вимагаючи вкрай важливої професійної кваліфікації", - зазначила Віола фон Крамон-Таубадель.

Вона додала, що у той час як карантинні обмеження поступово послаблюються по всій країні, здається, що ні парламент, ні уряд України не поспішають повертатися до прозорих процедур призначень.

"Сумнівне рішення міністра прискорити конкурсний процес вкрай непрозорим способом ризикує нанести довготривалу шкоду функціонуванню НСЗУ і, тим самим, загрожує здоров’ю та життю мільйонів українців. Так склалося, що я добре пам’ятаю пана Степанова з його часів як губернатора Одеської області. Тоді він мав репутацію, тісно пов’язану з корупцією та розкраданням державних коштів", - підкреслила депутатка Європарламенту.

Довідка: НСЗУ – орган, який створили у 2017 році, в рамках медреформи, започаткованої тодішньою очільницею МОЗ Уляною Супрун. Він контролює всі виплати в сфері охорони здоров`я, обирає лікарні, які отримуватимуть гроші від держави, та контролює розподіл більш як 100 мільярдів гривень щороку на оплату послуг пацієнтів.

На початок