Санкції проти "Росатому", Рада визнала "Вагнер" злочинною організацією. 348 день війни. Онлайн

Санкції проти "Росатому", Рада визнала "Вагнер" злочинною організацією. 348 день війни. Онлайн

Оновлюється
Санкції проти "Росатому", Рада визнала "Вагнер" злочинною організацією. 348 день війни. Онлайн
. Пожежник ДСНС біля будівлі, яку обстріляли російські військові в Херсоні, 5 лютого 2023. Фото: AP

6 лютого — 348 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Безугла: Цього тижня відставок і призначень у Міноборони не буде

Про це членкиня комітету з питань національної безпеки і оборони, народна депутатка Мар'яна Безугла ("Слуга народу") заявила у коментарі Суспільному.

"Щодо Міноборони і Мінстратегпром — поки призупинили, цього тижня відставок та призначень не буде. Ризики для системи в цілому перед "Рамштайном" та враховуючи можливий наступ, оцінюємо", — зазначила Безугла.

Раніше Безугла також заявила Суспільному, що на найближче засідання Верховної Ради винесуть питання про звільнення Олексія Резнікова з посади голови Міноборони України. Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія також повідомив, що Олексій Резніков у рамках уряду переводиться на посаду Міністра з питань стратегічних галузей промисловості для посилення військово-промислового співробітництва.

Російські окупанти обстріляли Вовчанськ на Харківщині: горіла місцева поліклініка

Ввечері 6 лютого російські загарбники завдали удари по місту Вовчанськ на Харківщині. Внаслідок обстрілу спалахнула пожежа на даху поліклініки, загоряння загасили.

Обстріл стався близько 19:30, повідомили Суспільне Харків власні джерела у силових структурах. Поранених або загиблих, за попередньою інформацією, немає.

За інформацією джерела, уламками побило автівки екстреної медичної допомоги.

Вирви від снарядів, розкидане каміння і земля: який вигляд має Херсон після нічного обстрілу РФ

Військові РФ продовжують щільно обстрілювати Херсон та передмістя. На дорогах вирви від снарядів, розкидане каміння і земля. Черговими цілями російської армії стали церква, навчальний заклад, гуртожиток, приватні та багатоквартирні будинки. Дві людини поранені. З самого ранку місцеві жителі прибирають після нічних обстрілів РФ та підраховують збитки.

Особлива увага — Бахмуту і забезпеченню боєприпасами: Зеленський провів чергове засідання ставки

Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання ставки Верховного головнокомандувача, учасники якого обговорили дії на передовій, зокрема оборону Бахмута та забезпечення українських військових боєприпасами. Про це він сказав у вечірньому зверненні.

"Багато питань. Ключове – дії на передовій. На Донеччині та інших напрямках. Особлива увага – Бахмуту. Нашому захисту. Спробам окупанта оточити місто й зламати там оборону. Протидіємо. Розглянули сьогодні на Ставці також забезпечення наших воїнів боєприпасами. Артилерія – це один з ключових факторів", — сказав він.

За словами президента, доповідали головнокомандувач, командувачі напрямків, керівник розвідки доповів щодо актуальних планів військ РФ.

Він подякував всім українським воїнам за стійкість.

"Окремо сьогодні відзначу бійців 54-ї та 93-ї окремих механізованих бригад, 15-го окремого батальйону 128-ї гірсько-штурмової бригади. Дякую вам, воїни, за вашу хоробрість та незламність! За дуже потрібну Україні стійкість", — сказав Зеленський

Президент також повідомив про плани щодо "посилення управлінських позицій — у низці регіонів, особливо прикордонних та прифронтових, будуть призначені керівники із воєнним досвідом.

"Ті, хто може проявити себе найбільш ефективно в захисті від наявних зараз загроз. Про кожне таке рішення буду інформувати. Загалом варто відзначити, що ми будемо поєднувати здобутий нашими людьми досвід захисту України – воєнний досвід – із конкретною управлінською роботою на посадах у місцевій та центральній владі", — сказав він.

Зеленський також зазначив, що триває формування нових бригад Національної гвардії, поліції, прикордонників – "Гвардії наступу".

"Початок сильний. Продовження буде. Я дякую всім, хто проявив інтерес до формування бригад. Дякую всім, хто подає заявки! Хороша мотивація плюс хороша підготовка дорівнює можливості наших сил оборони й безпеки повернути Україні своє", — наголосив президент.

Місцеві жителі майже не виїжджають. Від початку доби армія РФ 16 разів обстріляла Авдіївку. Є поранений

Від початку доби російські військові обстріляли 16 разів обстріляли Авдіївку. Є поранені. Про це у коментарі Суспільному розповів голова Авдіївської МВА Віталій Барабаш.

"Армія РФ обстрілювала центральну та стару частину місто з РСЗО "Град", ствольної артилерії. Також Авдіївку обстрілювали касетними боєприпасами. О 14 годині під час обстрілу одна людина 1938 року народження отримала поранення. Вона у лікарні", — розповів Барабаш.

За словами Віталія Барабаша, попри щоденні обстріли від початку року виїхали 25 місцевих жителів, з них 6 лютого виїхало четверо, серед них одна дитина.

Голова ОВА: Російські окупанти можуть почати наступ на трьох напрямках Луганщини

У Луганській області армія РФ концентрує великі сили, щоб розпочати наступ на трьох напрямках Сватове, Кремінна, Білогорівка. Про це розповів голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

"Кількість атак з боку російських сил у Луганській області збільшилася, це не повномасштабний наступ, але вже підготовка до нього. Десятки тисяч людей в ​​окупантів будуть у запасі. Техніки — чимало. Її теж підвозять. Підрозділи, які росіяни сформували з навчених новомобілізованих, для їх перекидання на Луганський напрямок потрібно буде від одного тижня до двох на логістику. Надалі вони підуть уперед", — зазначив Гайдай.

Гайдай каже, що один із цих напрямків — Білогорівка залишається стратегічної точкою української армії.

"Позиція на Білогорівці повністю контролюється ЗСУ, позиції там хлопці тримають упевнено, періодично беруть полонених, періодично відбивають постійні атаки", — розповів він.

Як розповів Сергій Гайдай, на Луганщині деокуповано не багато населених пунктів. Тому, перед армією РФ попри великі втрати поставили стратегічне завдання вийти на адміністративні кордони Луганської області.

Російські військові з різного озброєння обстріляли три прикордонні громади Сумщини

6 лютого сили РФ обстріляли з різного озброєння три територіальних громади Сумської області: Краснопільську, Середино-Будську, Глухівську. Всього зафіксували 55 ударів, зазначили в ОВА.

По Середино-Будській громаді російські військові випустили 38 автоматних та кулеметних черг. Краснопільську громаду військові РФ обстріляли з мінометів. Зі ствольної артилерії російські армійці били по Глухівській громаді.

У Авдіївці розформували опікунську сім’ю, аби евакуювати дитину

У Авдіївці розформували опікунську сім’ю, аби евакуювати 11-річного хлопчика. Місто під постійними обстрілами без світла, газу та води. Про це у коментарі Суспільному розповів голова Авдіївської МВА Віталій Барабаш.

"Опікуни дитини не хотіли евакуюватися. Ця родина виїздила на пів року до Києва, а потім повернулась в Авдіївку. Управління у справах дітей щотижня обдзвонює опікунів у місті. Ця родина деякий час була майже не на зв'язку. Тоді бабуся опікунка розповідала, що вона з дитиною у селі на Дніпропетровщині. Через сумніви поліція перевірила родину за адресою проживання у Авдіївці та виявила їх у місті. Поліцейські попередили бабусю про необхідність евакуації, і якщо цього не станеться, то дитину вилучать у неї", — розказав Барабаш.

Як розповів Суспільному голова МВА, для вилучення дитини з під опіки підготували документи.

"Провели засідання комісії у справах дітей та прийняли комісійне рішення відповідно до нього було видане розпорядження начальника МВА. І у певний день поліція та представники військових адміністрацій приїхали з рішенням та протоколом до опікунів та чітко поставили питання: "Або збираєтесь з дитиною та виїжджаєте, або у нас є всі документи, аби вилучити дитину і вивезти". Дитину зібрали за п'ять хвилин. Минулого тижня дитину вивезли", — розповів Барабаш.

Голова МВА каже, що бабуся не захотіла виїжджати з Авдіївки. Зараз хлопчик перебуває у Києві. Опікуном дитини стане рідна тітка.

За словами Барабаша, це третій випадок у місті, коли дитину вилучали з опікунської родини для того, щоб евакуювати.

"Зараз у місті лишається близько 60 дітей. Ми розуміємо, що дітей у місті більше, бо є необліковані. Вони не зареєстровані, ані у школах, ані у садочках тощо", зазначив Віталій Барабаш.

Попередня сума збитків пошкоджених обстрілами РФ шкіл та садків у Херсоні становить 80 мільйонів гривень

У Херсоні до повномасштабного вторгнення РФ працювали 59 шкіл і 75 дитсадків. Їх відвідували 34 тисячі школярів і 12 тисяч дітей дошкільного віку. Російські війська щодня і щоночі обстрілюють місто, окрім будинків та критичної інфраструктури, влучають в освітні заклади. Яких пошкоджень та збитків зазнала громада, з'ясовувало Суспільне.

Херсонка Ірина Радецька працює в одній з гімназії у середмісті Херсона заступницею директора. Жінка говорить, їх заклад під обстріл російських військових потрапив 19 грудня.Тоді вона разом із колегою були на роботі і ледь встигли добігти до бомбосховища.

"Ми хотіли вибігти з кабінету, щоб врятуватися у бомбосховищі. Але не встигли туди навіть добігти десь 15 метрів, тому що із закутка з-за віконця відразу почули сильний вибух і побачили землю, яка підлетіла до вікна", — розповіла заступниця директора гімназії.

За даними міськради, на сьогодні зі 151 закладу освіти Херсонської міської територіальної громади, через обстріли російської армії пошкоджені 81, з них — 24 дитсадки.

За словами начальниці управління освіти Херсонської міської ради Наталі Журженко, зараз робити ремонти у закладах неможливо, тому що обстріли щодня і протягом ночі. Це становить небезпеку для людей, які можуть ремонтувати заклади. Тому зараз намагаються тимчасово усунути ушкодження тимчасово.

За попередніми підрахунками сума збитків за пошкодження освітніх закладів складає близько 80 мільйонів гривень, ця сума не остаточна, бо обстріли не припиняються.

Війська РФ обстріляли два райони Дніпропетровщини

Впродовж дня 6 лютого війська РФ обстріляли два райони Дніпропетровщини. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, вдарили з важкої артилерії по Мирівській громаді, що на Нікопольщині. Там пошкоджені три приватні будинки, стільки ж господарських споруд, автівка, сонячні панелі, газогін, електромережі.

З важкої артилерії обстріляли Великомихайлівську громаду у Синельниківському районі. Наслідки уточнюють.

За добу російська армія майже 200 разів обстріляла Бахмутський напрямок — Череватий

За добу російські військові 197 разів обстріляли позиції українських військових, розповів Суспільному речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"На Бахмутському напрямку відбулось 44 бойових зіткнень", — розповів речник.

За його словами, на цьому напрямку за добу вбито 129 російських окупантів та 142 поранених.

Україна націоналізувала мільярдні статки двох російських олігархів

Україна націоналізувала заводи та агрохолдинг підсанкційних російських олігархів на 2 мільярди гривень. Йдеться про російських мільярдерів Михайла Шелкова та Сергія Чемезова.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними СБУ, Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін'юсту щодо передачі у державну власність Демурінського гірничо-збагачувального комбінату, оптового виробника труб ТОВ "ВСМПО Титан", компанії з торгівлі металами ТОВ "Тай-Мінералс" та агрохолдингу "Інвест Агро".

Зазначається, що вартість майна становить щонайменше 2 мільярди гривень.

Встановлено, що Чемезов та Шелков, які входять до найближчого оточення військово-політичного керівництва Росії, керували українськими підприємствами через російського монополіста з виробництва титану ПАТ "Корпорація ВСМПО-АВІСМА".

Зеленський за поданням СБУ запровадив санкції проти 200 російських компаній

Президент України Володимир Зеленський підтримав ініціативу СБУ та ввів у дію рішення РНБО України про запровадження економічних санкцій щодо російської корпорації "Росатом" та 199 компаній, що входять в структуру цієї корпорації.

Обмежувальні заходи діятимуть протягом наступних 50 років і стосуватимуться усіх фінансово-економічних операції даних установ, повідомили в СБУ.

Зокрема, в СБУ є докази, які свідчать, що співробітники ДК "Росатом" та супутніх компаній корпорації :

  • взяли на себе контроль над технологічними та управлінськими процесами на ЗАЕС;
  • сприяють підключенню атомної електростанції до російської енергетичної системи;
  • намагаються легалізувати роботу ЗАЕС на РФ за рахунок створення фейкових російських компаній: АО "Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС" та ФГУП "Запорожская АЭС", що включені в структуру ДК "Росатом".

Українська авіація завдала 9 ударів по районах зосередження окупантів — Генштаб

Генштаб у вечірньому зверненні за 6 лютого інформує, що протягом доби російські військові завдали 5 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснили 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах населених пунктів Гола Пристань та Херсон. Снаряди пошкодили житлові будинки, є жертви серед цивільного населення. Також високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Ситуація в регіонах

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається незмінною, наступальних угруповань противника не виявлено. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Попівка і Олександрівка Сумської області та Стрілеча, Глибоке, Красне, Гатище, Вовчанськ і Дворічна на Харківщині.
  • На Куп’янському напрямку окупанти обстріляли райони населених пунктів Іванівка, Кучерівка, Кислівка та Котлярівка Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.
  • На Лиманському напрямку противник завдав вогневого впливу по районах Тернів Донецької області та Площанки, Червонопопівки, Кремінної і Діброви на Луганщині.
  • На Бахмутському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали Спірне, Берестове, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка та Озарянівка.
  • На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.
  • На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву і Нескучне Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони понад 15 населених пунктів. Серед них Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка і Степове Запорізької області та Великомихайлівка на Дніпропетровщині.
  • На Херсонському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони 12 населених пунктів. Зокрема, Гола Пристань, Золота Балка, Качкарівка, Милове, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

"Для поповнення втрат в живій силі, крім мобілізації, окупанти також проводять пропагандистсько-агітаційну роботу серед молоді. Так, в школах Скадовського району Херсонської області створюються кадетські класи з посиленою військовою підготовкою. Російські загарбники обіцяють, що випускникам цих класів нібито будуть надаватися пільги при вступі на контрактну військову службу у вигляді призначення на сержантські посади", — йдеться в повідомленні.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження окупантів та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Українські ракетники і артилеристи, в свою чергу, уразили 2 райони зосередження живої сили противника.

У Кремінні працівникам "державних підприємств ЛНР", які не в черзі на отримання паспорта РФ, знижують зарплату — Генштаб

У Кремінній на Луганщині російські окупанти продовжують заходи з примусової паспортизації населення на тимчасово окупованих територіях. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

"У Кремінній працівникам так званих "державних підприємств ЛНР", які не перебувають в черзі на отримання російського паспорта, знижують зарплатню на 30%", — йдеться у повідомленні Генштабу.

Семенуха: Жодної загрози Харкову, окрім ракетних ударів, немає

Загрози наступу на Харків немає. Чутки, які ширяться у соціальних мережах про нові спроби наступу російських військ, є частиною ІПСО — інформаційно-психологічної операції.

Таку думку в розмові з Українським Радіо Харків висловив заступник голови обладміністрації Роман Семенуха.

"Жодної загрози Харкову, окрім ракетних ударів, немає. Ситуація на фронті складна, але контрольована. Те, що відбувається істерика окремих харків'ян, бо інакше це не назвеш, нагадує їхню реакцію у березні-квітні. Я вважаю, що це ІПСО — інформаційна операція. Я вважаю, що це спланована операція країни-агресора. Її мета — посіяти паніку і змусити Генштаб змінювати думку щодо пріоритетів на напрямках відбиття агресії", — сказав Роман Семенуха.

Прикордонники взяли у полон двох російських окупантів під Бахмутом, які намагались штурмувати позиції ЗСУ

Російські військові невдало атакували позиції ЗСУ на околицях Бахмута. У ході бою прикордонники знищили дев'ятьох російських окупантів, 15 поранені та двох взяли в полон. Про це йдеться у повідомленні ДПСУ.

"5 лютого російські штурмовики атакували позиції ДПСУ на околицях Бахмута та намагалися прорвати лінію оборони ЗСУ. Під мінометним обстрілом та з втратами російські окупанти добігли до приміських споруд. Загороджувальним вогнем з автоматичних гранатометів атаку зупинили. Малі російські групи ліквідовані у ближньому бою", — зазначили прикордонники.

Як розповіли у ДПСУ, під час зачистки полонили представника ПВК "Вагнер" й мобілізованого із Татарстану. Один з них був поранений та залишений своїми ж помирати.

За даними прикордонників, полоненим окупантам надали медичну допомогу й передали уповноваженим органам.

Гуменюк: Сили оборони зруйнували російські опорні пункти на Кінбурнській косі

Поки не деокуповане лівобережжя Херсонщини, армія РФ має можливості підтягувати сили на Кінбурнський півострів. Проте в ніч проти 6 лютого Силами оборони зруйновано два опорних пункти, з яких росіяни намагались обстрілювати Очаківський напрямок.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" повідомила керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

"Виходячи з особливостей географії Кінбурнської коси, розуміння ландшафту, що він піщаний, дуже складно там облаштувати якийсь майданчик, щоб вести звідти вогонь. Тому те, що ворог там облаштував, ми вже поруйнували. За цю ніч знов зруйновано два опорних пункти, з яких вони намагались обстрілювати Очаківський напрямок", — повідомила Гуменюк.

Суходільний коридор дає росіянам змогу підтягнути на Кінбурн сили.

"Ми контролюємо цей процес, і як тільки вони знов почнуть його запроваджувати, знову відкриємо вогонь. Роботу ведемо, але поки не деокуповане Лівобережжя, вона ускладнена тим, що ворог має можливості підтягувати сили", — додала Гуменюк.

До лав "Гвардії наступу" за добу надійшло близько двох тисяч заявок

Станом на 6 лютого У ЦНАПи всього надійшло 3738 (за добу — 191) звернень. Було подано 627 заявок (20 — за добу).

Із них 348 (за добу 11) у Нацполіцію (бригада "Лють"), 134 (за добу 4) у ДПСУ ("Сталевий кордон") та 145 (за добу 5) у бригади НГУ.

Через сайт storm.mvs.gov.ua було подано 6130 анкет (за добу 1604).

Гаряча лінія прийняла 1428 дзвінків (за добу 431). З них 452 (за добу 115) заявок лишили у Нацполіцію, 416 (за добу 101) у ДПСУ та 560 (за добу 215) у НГУ.

Зеленський подякував Норвегії за оголошення п'ятирічного пакета допомоги Україні

Президент України Володимир Зеленський подякував Норвегії за оголошення п'ятирічного пакета допомоги Україні розміром в 75 млрд норвезьких крон.

Російські окупанти перекидають у порт Маріуполя військових та техніку

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Вночі в порт зафіксовано переміщення щонайменш вісім одиниць РСЗВ, шість автобусів з військовими, шість вантажівок з БК та дві системи ППО типу С-300", — розповів радник мера.

Росіяни завесли на ЗАЕС персонал із Калінінської АЕС

На територію тимчасово окупованої Запорізької АЕС російські окупанти завезли персонал із Калінінської АЕС.

Росіяни пообіцяли новим співробітникам підготовку, але українські інструктори, які мали навчати персонал з РФ, працювати на росіян відмовилися, повідомили в Енергоатомі.

Зображення розбомбленого драмтеатру у Маріуполі розмістили на фасаді Королівського театру у Брюсселі

Зображення розбомбленого драмтеатру у Маріуполі розмістили на фасаді Королівського театру Ла Монне у Брюсселі.

На ньому напис – "У пам'ять про всі знищені пам'ятки культури і всім жертвам війни в Україні".

СБУ заявила про затримання посадовця ЗСУ, який "зливав" РФ дані про операції українських військ

Служба безпеки України 6 лютого заявила про затримання посадовця однієї з військових частин ЗСУ. Його підозрюють у тому, що він передавав військам Росії дані про наступальні операції українських військ.

За даними СБУ, він приховано збирав інформацію про переміщення українських військ та їхнє поповнення технікою і боєприпасами.

"Крім цього зрадник «зливав» своїм російським кураторам аналітичні зведення щодо ситуації на фронті", — додали в Службі.

Підозрюваного затримали на спробі чергової передачі даних росіянам.

"Цього разу він намагався сповістити ворога про оперативну обстановку на одному з напрямків бойових дій. Затриманий повністю визнав свою вину", — зазначили в СБУ.

Чоловіку повідомили про підозру в державній зраді. За ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) йому загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Польща почне будівництво електронного бар'єру на кордоні з Росією

Польща почне будівництво електронного бар'єру на кордоні з Росією в березні. Це буде система датчиків і камер, завдяки якій можна буде цілодобово контролювати кордон незалежно від погодних умов, без необхідності перебування на лінії кордону. Про це повідомила прес-секретарка польської Прикордонної служби Анна Михальська, передає Polskie Radio.

В ОП не коментують участь Зеленського в саміті ЄС у Брюсселі з міркувань безпеки

В Офісі президента України не коментують можливу участь президента Зеленського у саміті ЄС в Брюсселі. Про це Суспільному повідомив речник президента Сергій Никифоров.

"Ми не повідомляємо про плани президента і графіки президента з міркувань його безпеки", — сказав він.

Раніше видання Financial Times повідомило, що в ЄС планують, що Зеленський візьме участь у саміті лідерів країн-членів на цьому тижні в Брюсселі. Джерела видання підкреслили, що проблеми з безпекою можуть зірвати візит українського президента. Згідно із запропонованим планом, Зеленський має виступити на спеціальній сесії Європейського парламенту. Якщо ця поїздка станеться — це буде другим виїздом Зеленського за кордон з початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року.

Рада підтримала дострокове припинення повноважень Абрамовича

Рада підтримала дострокове припинення повноважень нардепа від ОПЗЖ Абрамовича, повідомив нардеп Железняк. Напередодні він написав заяву на складання мандату.

Рада визнала "ПВК Вагнера" міжнародними злочинцями

Верховна Рада України 6 лютого визнала "ПВК Вагнера", яка воює проти України, міжнародною злочинною організацією. За проголосували 333 депутати, повідомив депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Українська розвідка прогнозує наступ росіян у Донецькій, Луганській областях та на Запоріжжі

Новий наступ Росії може бути у Донецькій та Луганській областях, а також на Запоріжжі. Про це ідеться у повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

"Ми визначили, що наступи військ РФ можуть бути у Донецькій та Луганській областях, а також, можливо, на Запоріжжі. При цьому на Херсонщині та у Криму війська рф вестимуть оборону", — зазначив представник ГУР Вадим Скібіцький. Раніше він повідомив, що Росія планує мобілізувати до війська від 300 до 500 тисяч людей для проведення наступальних операцій на сході та півдні України навесні та влітку 2023 року.

За даними ГУР, нова хвиля мобілізації в Росії триватиме до двох місяців, але реалізація планів знаходиться "у прямій залежності як від оснащення російських резервістів, так і від рівня, якості і темпів західної військової підтримки українських захисників".

За даними Генштабу ЗСУ, основні зусилля РФ зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

У Бердянську пролунали вибухи

У Бердянську близько 13:00 пролунали гучні вибухи, підтвердила Суспільному голова Бердянської військової адміністрації Вікторія Галіціна.

"На цей час відомо, що були три вибухи. Два — начебто, спрацювало вороже ПВО. Один — своєї мети досяг".

Росія використала близько 660 іранських "шахедів" і очікує нові поставки дронів — ГУР

Як повідомляє головне управління розвідки Міноборони України, війська Росії застосували проти України близько 660 дронів-”шахедів” і очікують подальші постачання.

"У РФ реально є проблеми з арсеналом, в тому числі і з безпілотниками. На сьогодні вони використали приблизно 660 дронів-”шахедів”. За контрактом передбачено 1 750 одиниць. Також потрібен час для їх доставки та підготовки. Протягом останніх днів вони застосували велику кількість, а ці запаси необхідно поповнювати. За нашими даними, зараз у них буде чергова партія поставки – будемо уточнювати кількість дронів. Як правило, до цього вони завозили партіями 250-300 штук. Варто розуміти також, що росіяни використовують різні висоти і різні напрямки для обминання протиповітряної оборони, а також змінюють райони запуску дронів. Масований рой дронів спрямований на те, щоби прорвати нашу систему ППО і влучити в об’єкти. А якщо запускати малу кількість – по 5 - 10 безпілотників – такого ефекту не буде. Тож вони намагаються саме великою кількістю забезпечити прорив нашої системи ППО - це підтверджують і наші Повітряні сили", — ідеться у повідомленні.

Військові ЗСУ прибули до Британії на навчання

"Щиро вітаємо українських військових, які прибули до Великої Британії цими вихідними для ознайомлення з AS90. AS90 — це броньована самохідна артилерійська установка, яку Великобританія надає Україні, щоб допомогти їй захистити та повернути територію", — повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Міноборони Великої Британії опублікувало карту бойових дій в Україні станом на 6 лютого

Про це повідомляється в Twitter британського Міноборони.

"На карті нижче — остання оновлена інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони щодо ситуації в Україні станом на 6 лютого 2023 року", — йдеться у повідомленні.

У Києві затримали чоловіка, який переправляв призовників за кордон

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Києва.

Під час досудового розслідування поліцейські встановили, що чоловік шукав "клієнтів" серед громадян призовного віку, які бажали виїхати за кордон під час воєнного стану. Під вигаданим приводом чоловіки їхали закордон волонтерами. Підозрюваний повністю супроводжував ухилянтів на всіх етапах перетину кордону. Правоохоронці задокументували два факти незаконного переправлення українців через кордон.

Санкції проти "Росатому", депутати розглянуть питання звільнення Резнікова. 348 день війни. Онлайн
Фото: Поліція Києва/Facebook

Ухилянти виїжджали з України під виглядом волонтерів. "Послуга" коштувала від однієї до двох тисяч євро з людини.

На Херсонському напрямку Сили оборони знищили дві російські ДРГ

У ніч з 5 на 6 лютого Сили оборони знищили два катери з двома російськими диверсійно-розвідувальними групами на островах поблизу Херсона. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону повідомила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"Російській війська продовжують потрохи ДРГ промацувати нашу оборону на Дніпрі і намагаються облаштувати там свої спостережні пости, але це їм не вдається. Також проводять аеророзвідку по нашому напрямку. Досить потужні сили вони накопичили на нашому напрямку, проте критичних змін не відбувається", — сказала Гуменюк.

Також вона нагадала, що триває гібридна війна, і будь-які інформаційні повідомлення, які є резонансними для суспільства, теж можуть бути зброєю.

В Одесі та Миколаєві виготовляють сувеніри зі знищеної російської техніки

Ножі, брелоки та жетони зі шматків російських ракет та літаків виготовляють в Миколаєві, а в Одесі майстер Сергій Чебась наносить на них гравіювання. Як уламки перетворюються на сувеніри бачило Суспільне.

"З Миколаєва переїхали через те, що в наш офіс попало і ось наш сувенір, то уламок тієї ракети, що потрапив до нас, то ми тут тепер знімаємо і ось я допомагаю Миколаєву. Ну спочатку Миколаєву на херсонський напрямок йшла вся допомога, ну а зараз уже пішла по всій країні така робота", — розповідає Сергій.

Виготовлені сувеніри продають, а кошти витрачають на допомогу ЗСУ.

Вербувальники ПВК "Вагнера" почали по другому разу збирати на службу в'язнів

Про це пише російське видання "Медіазона".

З кінця 2022 року вербувальники "ПВК Вагнера" почали знову об'їжджати російські колонії. При цьому тепер на війну погоджуються їхати набагато менше ув'язнених.

За словами засуджених, з якими поговорило видання, тепер вербування відбувається в менш урочистій обстановці: уся колонія більше не шикується на плацу, а засновник "ПВК Вагнера" Євген Пригожин не прилітає на вертольоті.

Ув'язнені розповіли виданню, що вербувальникам ставили запитання про кількість загиблих на війні. Так, за словами джерела видання, у башкирській ІК-16 вперше воювати поїхали понад тисячу осіб, то вдруге — тільки 340.

Куди можуть евакуюватись жителі Слов'янської громади у лютому

Про це повідомив начальник Слов'янської МВА Вадим Лях.

Він розповів, що завтра жителі можуть виїхати до Покровська на безкоштовний потяг до Львова. "У цьому випадку люди самі шукають житло і можуть вийти на будь-якій станції згідно з маршрутом. Наступний рейс у четвер 9 лютого", — зауважив Лях.

За його даними, 8 лютого буде рейс на поїзд до Черкаської області, де у сільській місцевості мешканцям Донеччини пропонують безкоштовне розселення, харчування та соціальні виплати. Ще рейси заплановані 12 лютого, 16 лютого, 20 лютого, 24 лютого, 28 лютого.

Також збирають групу для виїзду до Польщі за умови наявності закордонного паспорта. "Проживання в санаторіях та турбазах у Карпатах. Забезпечується триразове харчування, одноразова допомога, щомісячна допомога на дітей. Діти можуть відвідувати садок та школу. Виїзд із Києва автобусом, вартість проїзду — 2 тисячі гривень", — повідомив Вадим Лях.

Очільник громади зазначив, що також збирають групу для виїзду на Закарпаття, де людей безкоштовне поселять на базі відпочинку у горах. Пріоритет надають сім'ям з дітьми. Кількість місць обмежена.

Марк Гемілл продасть плакати, щоб зібрати гроші для ЗСУ

Актор Марк Гемілл, який виконував роль Люка Скайвокера у кіносазі "Зоряні війни", виставить на продаж постери із фільму з власним автографом, щоб зібрати гроші на безпілотники для ЗСУ. Про це повідомило видання Politico.

Санкції проти "Росатому", депутати розглянуть питання звільнення Резнікова. 348 день війни. Онлайн
Актор Марк Гемілл. Актор Марк Гемілл. Фото: Getty Images

"Ми вирішили підписати обмежену кількість постерів "Зоряних воєн". Для справжніх хардкорних колекціонерів — особливо тих, хто має достатній дохід, — можна отримати набагато більше грошей... ніж ви можете собі уявити", — заявив актор у коментарі для видання.

Як саме плакати будуть виставлені на продаж, ще не вирішено. Очікується, що продаж відбудеться напередодні річниці війни в Україні 24 лютого.

В Україні зростає споживання електроенергії — "Укренерго"

В Україні зростає споживання електроенергії. Причиною цього є не тільки початок робочого тижня, але і суттєве похолодання, повідомили в “Укренерго”. Відтак зберігається дефіцит потужності, який особливо відчутний у ранкові та вечірні години (це піки споживання). В Одеській, Київській областях та у Києві зберігаються мережеві обмеження.

“Наявний обсяг виробленої електроенергії недостатній для покриття споживання у повному обсязі. Вироблена електроенергія розподіляється на забезпечення роботи енергетичної та критичної інфраструктури (водоканали, котельні, лікарні), а також на покриття потреб промисловості та населення”, — йдеться у повідомленні.

Також в Україну здійснюється імпорт електроенергії.

За даними “Укренерго”, внаслідок масштабної аварії на підстанції НЕК “Укренерго” в Одесі та прилеглих районах тривають аварійні відключення. Через мережеві обмеження аварійні відключення застосовуються також у Києві та у Київській області.

У США показали, як відправляють в Україну партію БМП Bradley

Про це повідомило Транспортне командування США.

"Транспортне командування Збройних сил США передає Україні понад 60 Bradley в рамках угоди про військову допомогу на суму 2,85 мільярда доларів, оголошеної на початку цього року. Дивіться, як солдати та підрядники армії США завантажують корабель "Інтегріті" в порту Чарльстона, штат Північна Кароліна", — йдеться у повідомленні.

Ірпінський ліцей отримав лист із погрозами: дітей евакуювали

Зранку 6 лютого адміністрація Ірпінського ліцею №2 на Київщині виявила в електронній пошті повідомлення із погрозами, повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин.

До навчального закладу викликали поліцію та ДСНС, а дітей евакуювали. За словами мера, учні 1 та 2 класів сьогодні продовжать навчання на території іншої школи, а старших класів поки займатимуться дистанційно.

Санкції проти "Росатому", депутати розглянуть питання звільнення Резнікова. 348 день війни. Онлайн
Фото: Олександр Маркушин / Facebook

"Будемо працювати з правоохоронцями, зокрема з кіберполіцією, щоб з’ясувати звідки насправді надіслано повідомлення та покарати винних, якщо це чийсь зовсім не кумедний жарт", — розповів Маркушин.

Підозрілі листа до інших навчальних закладів громади не надходили.

Станом на 11.00 жодних підозрілих предметів вибухотехніки не виявили. Про відновлення навчання в закладі міський голова повідомить після закінчення роботи правоохоронців.

На Київщині уже знешкодили понад 77 тисяч вибухонебезпечних предметів

Про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

"Розмінування територій триває. Просимо жителів області бути обережними та пильними. Міни та інші вибухонебезпечні предмети можуть бути: у покинутих будинках, на вулицях, на дитячих майданчиках, у полях, лісах, на узбіччях доріг тощо", — йдеться у повідомленні.

Верещук: В Україні — близько 7 мільйонів переселенців

Про це заявила віце-прем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимочасово окупованих територій Ірина Верещук. Вона нагадала, що в Україні наразі обліковано 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Їх реальна кількість становить близько 7 мільйонів.

️За словами посадовиці, держава всіляко намагається підтримувати переселенців.

"Минулого року з бюджету виплатили 55 млрд гривень допомоги на проживання. Вони отримують гуманітарну допомогу, харчові набори, одяг, речі першої потреби. Також успішно реалізується урядовий проєкт єРобота – можливість отримання грантів за 6 програмами", — наголосила Верещук.

Зображення розбомбленого драмтеатру у Маріуполі розмістили на фасаді театру у Брюсселі

Зображення розбомбленого драмтеатру у Маріуполі розмістили на фасаді Королівського театру Ла Монне у Брюсселі, повідомляє Маріупольська міська рада.

Головний оперний театр Бельгії в знак солідарності розмістив зображення Маріупольського театру. На ньому напис — "У пам'ять про всі знищені пам'ятки культури і всім жертвам війни в Україні".

СБУ повідомила про підозру керівнику російської залізниці

Служба безпеки України зібрала доказову базу на керівника ВАТ "Російські залізниці", який сприяв і продовжує сприяти повномасштабному вторгненню РФ в Україну. Він організував доставку залізничним транспортом російської бронетехніки та особового складу у напрямку державного кордону України.

"Для цього — залучив 185 російських компаній, які надавали власні вагони, цистерни та платформи для забезпечення логістичних потреб окупаційних військ. Наразі щодо вказаних компаній, за ініціативи СБУ, накладено економічні санкції РНБО України. Генеральному директору ВАТ "Російські залізниці" за матеріалами СБУ оголошено про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни)", – йдеться у повідомленні СБУ.

Підтримка України: перший танк Leopard 2 від Канади прибув до Польщі

Про це повідомила міністр оборони Канади Аніта Ананд.

"Перший бойовий танк Leopard 2, який ми подарували Україні, прибув до Польщі. Разом із нашими союзниками найближчим часом ми будемо навчати Збройні Сили України користуватися цією технікою. Канада продовжуватиме стояти з Україною", — написала Ананд у Twitter.

Безугла: Цього тижня відставок і призначень у Міноборони не буде

Про це членкиня комітету з питань національної безпеки і оборони, народна депутатка Мар'яна Безугла ("Слуга народу") заявила у коментарі Суспільному.

"Щодо Міноборони і Мінстратегпром — поки призупинили, цього тижня відставок та призначень не буде. Ризики для системи в цілому перед "Рамштайном" та враховуючи можливий наступ, оцінюємо", — зазначила Безугла.

Раніше Безугла також заявила Суспільному, що на найближче засідання Верховної Ради винесуть питання про звільнення Олексія Резнікова з посади голови Міноборони України. Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія також повідомив, що Олексій Резніков у рамках уряду переводиться на посаду Міністра з питань стратегічних галузей промисловості для посилення військово-промислового співробітництва.

У січні 2023 року кількість вакансій в Україні зросла на 12% порівняно з груднем 2022 року

Про це свідчать дані платформи для роботи з відкритими даними Опендатабот.

Зазначається, що найбільш затребуваними фахівцями в Україні є менеджери з продажу, продавці-консультанти, бухгалтери, водії та кухарі. Водночас кандидати активно відгукуються на вакансії ретушерів, front-end програмістів, тестувальників, вебдизайнерів та адміністраторів салону краси.

Кількість нових та оновлених резюме за місяць зросла на 18% — до 437 тисяч. Для порівняння, у січні 2022 року до початку повномасштабної війни роботу шукало більше фахівців — 478 тисяч.

У переліку високооплачуваних фахівців залишаються медіабаєри, чий гонорар зменшився до 52 500 грн та водії-міжнародники — 42 500 грн, чия зарплата стала дещо вище, аніж в грудні. У січні, окрім вакансій керівників, до топу високооплачуваних працівників потрапили рихтувальники з гонораром у 34 500 грн.

В Одесі затримали місцевого жителя, який виявився російським агентом

Служба безпеки України затримала в Одесі місцевого жителя, який виявився російським агентом. Він збирав розвіддані про базування та переміщення підрозділів ЗСУ в регіоні, локації критичної інфраструктури та передавав їх до російської ФСБ, повідомили в пресслужбі СБУ.

Чоловіка затримали після прихованої фотофіксації одного з військових об’єктів. За даними СБУ, російська спецслужба завербувала його після початку повномасштабного вторгнення, зв’язок він тримав зі співробітником управління ФСБ по Ростовській області з псевдонімом "Буба Касторський".

Санкції проти "Росатому", депутати розглянуть питання звільнення Резнікова. 348 день війни. Онлайн
Фото: СБУ в Одеській області

Комунікація проходила через спеціально створений анонімний Телеграм-канал. Під час обшуків у затриманого знайшли смартфони із доказами законспірованого листування з представником російської спецслужби.

Одеситу повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Чоловіку загрожує до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Комітет Ради з питань нацбезпеки та оборони схвалив продовження мобілізації на 90 днів

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк ("Голос").

"Комітет Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки схвалив закони №8419/8420 щодо продовження строку дії воєнного стану та загальної мобілізації. "За" — 19 та 20 (одноголосно). З 19 лютого 2023 року і триватимуть знову 90 днів", — пише Железняк у Telegram.

Він додав, що голосування у парламенті відбудеться найближчим часом.

До цього Рада вже схвалювала подібні рішення: 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня і 16 листопада.

Росія запланувала вибори у тимчасово окупованих регіонах, як продовження "русифікації" — британська розвідка

Регіональні вибори в тимчасово окупованих районах України є продовженням зусиль з "русифікації" цих регіонів, йдеться у щоденному звіті Міністерства оборони Великої Британії.

"1 лютого 2023 року голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко заявила, що 10 вересня 2023 року відбудуться регіональні вибори в нещодавно анексованих районах України. Приєднання виборів до єдиного дня голосування, який запланований по всій Росії, підкреслює прагнення керівництва країни представити ці території як невід'ємні частини федерації. Це є продовженням зусиль з "русифікації" окупованих територій, які включають перегляд систем освіти, зв'язку та транспорту", — повідомляють у Міноборони.

На регіональних виборах у Росії, лідери, ймовірно, будуть використовувати аргумент, що нові вибори ще більше виправдовують окупацію.

461 дитина загинула в Україні внаслідок російського вторгнення — ОГПУ

Станом на ранок 6 лютого 2023 року більше ніж 1380 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 461 дитина загинула та понад 919 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 443, Харківській — 270, Київській — 123, Херсонській — 86, Запорізькій — 84, Миколаївській — 83, Чернігівській — 68, Луганській — 66, Дніпропетровській — 63.

"2 лютого внаслідок артилерійського обстрілу ворогом м. Гола Пристань Херсонської області загорівся автомобіль. В ньому перебувало троє людей, в тому числі 8-річний хлопчик. Дитина загинула", — йдеться у повідомленні.

Путін не готовий ризикувати, ухвалюючи рішення щодо війни в Україні

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, Путін виходив із хибного припущення, що російські війська зможуть змусити Київ капітулювати без значних військових жертв, і розглядав російське вторгнення як обмежений і прийнятний ризик.

“Перехоплені російські військові плани, наприклад, показали, що Кремль очікував, що російські війська захоплять Київ за кілька днів, російські спецслужби, за повідомленнями, очікували, що українська армія зазнає краху, а кремлівські пропагандисти заздалегідь опублікували заздалегідь написану статтю, яка вихваляла "перемогу" Росії 26 лютого 2022 року”, — йдеться в аналітичному звіті.

Аналітики відзначають, що Путін відкинув попередження Центрального банку Росії в лютому 2022 року про вплив війни в Україні на майбутнє російської економіки в умовах жорстких західних санкцій. Це свідчить, що Путін помилково вважав, що Захід не покладе на нього значних витрат через його вторгненням. Провал російського війська у битві за Київ змусив Путіна приймати складні рішення.

“Путін, однак, як і раніше, не бажає віддавати наказ про складні зміни в російській армії і суспільстві, які, ймовірно, необхідні для того, щоб врятувати його війну”, — йдеться в аналітичному звіті.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

Російські війська упродовж доби обстрілювали населені пункти уздовж лінії зіткнення, йдеться у ранковому зведенні від обласних військових адміністрацій.

Чернігівщина: один обстріл за добу — Новгород-Сіверський район, із АГС (25 вибухів). Без жертв та руйнувань.

Сумщина: вчора протягом дня ворог здійснив обстріли 3 територіальних громад області: Есманьської, Середино-Будської, Дружбівської. Було зафіксовано 17 прильотів, без втрат та руйнувань.

Запорізька: за минулу добу росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів Гуляйполе, Щербаки, Затишшя, Малинівка, Темирівка, Преображенка, Приморське, Оріхів, Новоданилівка, Ольгівське, Мала Токмачка, Чарівне, Новоандріївка, Червоне, Білогір'я, Зелений Гай, Новоселівка, Кам'янське, Малі Щербаки, Степове, Павлівка. Надійшло 10 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів.

Дніпропетровщина: протягом минулої доби ворог продовжував терор жителів області. Вчора зранку агресор вдарив по Синельниківському району — поцілив по Великомихайлівській громаді. Росіяни гатили з важкої артилерії. Минулося без постраждалих. Але снаряди зачепили лінію електропередач.

Нікопольщина: Зі ствольної артилерії війська РФ обстріляли Марганецьку громаду. Понад 20 ворожих снарядів було випущено в сторону мирного населення, без жертв.

Харківщина: внаслідок вчорашнього ранкового удару зранку ракетами С-300 по центру Харкова — одне влучання було в академію міського господарства імені О.М. Бекетова, друге — в житлові будинки. Поранення отримали 5 людей. Протягом минулої доби на Слобожанському напрямку обстрілів зазнали райони населених пунктів: Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве, Бударки і Рублене.

На Куп’янському напрямку росіяни стріляли по районах населених пунктів Піщане, Іванівка, Кучерівка, Кислівка та Котлярівка. За добу внаслідок артилерійських, мінометних та ракетних обстрілів пошкоджень зазнали 8 багатоквартирних будинків, 1 об'єкт інфраструктури, 1 офісне приміщення та 3 автомобілі.

Луганщина: основні зусилля росіяни зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському та Лиманському напрямках. Під вогонь росіян потрапили Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине, Діброва. Ситуація в області залишається складною.

Донеччина: впродовж доби зменшились інтенсивність обстрілів позицій та окраїн Торецької громади з важкого озброєння та стрілецької зброї. Вчора внаслідок ворожого артобстрілу було пошкоджено будинок та сталося займання даху будинку у м.Торецьк (с.Дружба). Ситуація напружена, але контрольована в районі Озорянівки, Курдюмівки, Шуми та Нью-Йорку, проходять постійні штурмові дії з боку ров.

Авдіївська ВА: на ранок відбувся масований артобстріл міста. Снаряди влучили у центральну частину. Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється. По лінії оборони навколо Авдіївки тривають хаотичні обстріли позицій. Інтенсивність боїв поблизу Бахмута, Соледара, Вугледара не зменшується.

Почастішали обстріли Курахового та Курахівської громади. Зокрема, протягом минулої доби — 5 обстрілів: околиці Курахового та правого берега Курахівського водосховища, ракетні удари по м.Гірник та смт.Курахівка. Поранених та загиблих немає. Внаслідок обстрілів пошкоджено в м.Курахове приватний житловий будинок, в м.Гірник — 7 приватних житлових будинків, 1 приватний житловий будинок та крамницю в смт.Курахівка.

Протягом доби — обстріли Сіверська (зруйновано кілька приватних будинків) та населених пунктів громади. Не припиняються обстріли селищ Торське та Зарічне Лиманської громади. На Донеччині за добу: 1 загиблий, 1 поранений.

Одещина: тривають роботи з ліквідації наслідків аварії на одній з підстанцій в Одеській області - ситуація поки що залишається складною. Без світла залишаються близько 300 тисяч абонентів. По місту Одеса та районах області працюють пункти незламності, окрім цього розгорнуті спеціальні намети пунктів незламності від ДСНС.

Миколаївщина: вчора вдень та сьогодні вночі ворог завдавав артилерійські удари по населеному пункту та акваторії Очаківської громади. Без жертв та постраждалих.

Херсонщина: за інформацією ГШ ЗСУ, обстрілів зазнали Херсон, а також Золота Балка, Гаврилівка, Качкарівка, Милове, Берислав, Веселе, Іванівка, Микільське, Чорнобаївка, Антонівка, Дніпровське та Гончарне. Загалом майже 20 населених пунктів. Російські війська проводять обшуки в населеному пункті Кринки Херсонської області з метою викрадення у цивільного населення човнів, водних двигунів та іншого обладнання для переміщення водою.

Внаслідок вчорашнього масованого вогня по Чорнобаївці пошкоджено 6 житлових будинків. Руйнувань зазнали й життєво важливі комунікації – електролінії, газогін та водопровід. Одна людина дістала поранення, постраждалого госпіталізовано.

Також окупанти відкрили вогонь по будівлі ліцею у Херсоні. Через ворожу атаку сталася пожежа у двоповерховому приміщенні навчального закладу. Без жертв. Загалом протягом доби дістали поранення 4 людини.

Російські війська обстріляли Херсонщину, четверо поранених

Російські війська протягом доби, 5 лютого, з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків 37 разів обстріляли Херсонщину, повідомила Херсонська ОВА.

Херсон — 7 разів, пошкоджений освітній заклад та житлові будинки. Чотири людини поранені.

Щоранку о 9:00 вшановуємо пам'ять загиблих на війні українців.

За минулу добу військові РФ обстріляли 21 населений пункт на Запоріжжі

Протягом минулої доби, 5 лютого, російські військові обстріляли 21 населений пункт Запорізької області.

Про це повідомляють у Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Обстріляні населені пункти: Гуляйполе, Щербаки, Затишшя, Малинівка, Темирівка, Преображенка, Приморське, Оріхів, Новоданилівка, Ольгівське, Мала Токмачка, Чарівне, Новоандріївка, Червоне, Білогір'я, Зелений Гай, Новоселівка, Кам'янське, Малі Щербаки, Степове, Павлівка.

Надійшло 10 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Російське військо втратило 870 військових за добу — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 6 лютого загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 132 160 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 870 військових.

На Донеччині від обстрілів загинула одна людина, ще один житель поранений

Протягом 5 лютого на Донеччині від обстрілів російської армії загинув один мирний житель та один отримав поранення — у Бахмуті.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1351 людина, поранення отримали 2995 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Російські війська продовжують обстрілювати територію та акваторію Очаківської громади на Миколаївщині

У ніч проти шостого лютого російські збройні сили обстріляли територію одного з населених пунктів та акваторію Очаківської громади. Також протягом доби п’ятого лютого громада двічі зазнала артилерійських обстрілів.

Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

За інформацією обладміністрації, вибухи на території Очаківщини лунали орієнтовно о 12:01 та 16:04 п’ятого лютого та о 04:12 шостого лютого. Загиблих та поранених внаслідок обстрілів немає.

На решті території області, в тому числі й в Миколаєві, доба п’ятого лютого та ніч проти шостого лютого минули спокійно.

Випустили понад 20 снарядів. Армія РФ обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини

У ніч на 6 лютого російські війська обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини. Про це мовиться у Telegram-каналі обласної військової адміністрації.

З важкої артилерії били по Марганецькій громаді, випустивши по ній понад 20 снарядів.

Поранених немає. Наслідки атаки наразі з'ясовують.

В інших районах області ніч минула спокійно.

Українська авіація завдала 10 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Українська авіація протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження окупаційного війська та удар по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 6 лютого.

Крім того, підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили пункт управління, 8 районів зосередження живої сили та склад боєприпасів окупантів.

На Запоріжжі окупанти облаштували місцеву дитячу лікарню під військовий шпиталь — Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, окупанти продовжують зазнавати втрат. Так, в населеному пункті Василівка Запорізької області, окупанти облаштували місцеву дитячу лікарню під військовий шпиталь для поранених військовослужбовців збройних сил Російської Федерації. Прийом дітей до лікарні припинено.

На фронті тривають обстріли — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань РФ не виявлено. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Сопич, Бояро-Лежачі, Волфине і Олександрівка на Сумщині та Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве, Бударки і Рублене Харківської області.

На Куп’янському напрямку окупанти стріляли по районах населених пунктів Піщане, Іванівка, Кучерівка, Кислівка та Котлярівка Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку під вогонь війська РФ потрапили Терни Донецької області та Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине, Діброва — Луганської.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали понад 25 районів населених пунктів, серед них — Спірне, Білогорівка, Миколаївка, Роздолівка, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Тарасівка, Курдюмівка, Озарянівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під артилерійські обстріли потрапили Семенівка, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Веселе, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Велика Новосілка і Нескучне на Донеччині.

На Запорізькому напрямку під вогневий вплив потрапили більш як 30 населених пунктів. Серед них — Новопіль, Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове та Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку обстрілів, зокрема, зазнали Херсон, а також Золота Балка, Гаврилівка, Качкарівка, Милове, Берислав, Веселе, Іванівка, Микільське, Чорнобаївка, Антонівка, Дніпровське та Гончарне Херсонської області. Загалом, майже 20 населених пунктів.

Генштаб ЗСУ: окупанти наступають на п'яти напрямках, загроза ракетних ударів — висока

Під час бойових дій в районі Бахмута повністю відсутня координація та взаємодія серед військовослужбовців російських окупаційних військ та найманців ПВК “Вагнер”. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні. Основні зусилля окупанти зосереджують на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За добу українські підрозділи відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Васюківка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Веселе, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка  Донецької області.

В той же час росіяни завдали 4 ракетних удари по цивільній інфраструктурі Харкова і Дружківки на Донеччині та здійснили 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Херсона. Є загиблі та поранені.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Донеччині залишилось понад пів мільона жителів — ОВА

Про це в ефірі телемарафону Суспільного розповіла речниця Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко.

"Евакуація з області триває. Вона безпечна. Люди поступово виїжджають. Основна маса жителів поїхала з Донеччини. З 1 мільйона 670 тисяч в області залишилось 540 тисяч. Гарантувати безпеку у населених пунктів Донеччини ніхто не може", — розповіла Ігнатченко.

За її словами, найбільша кількість переселенців з Донецької області зареєстровані в Дніпропетровській області.

На початок