Комітет Ради схвалив закон про продовження воєнного стану та мобілізації

Комітет Ради схвалив закон про продовження воєнного стану та мобілізації

Комітет Ради схвалив закон про продовження воєнного стану та мобілізації
. Спільне тренування українських та австралійських військових у Великій Британії, 1 лютого 2023 року, фото: AP

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки сьогодні 6 лютого схвалив закони №8419/8420 про Укази Президента щодо продовження строку дії воєнного стану та загальної мобілізації.

Про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

"За" проголосували 19 та 20 депутатів відповідно.

Читайте також: Хвиль мобілізації в Україні немає, особовий склад мобілізують за обліково-військовими спеціальностями — Командування ЗСУ

Железняк наголосив, що дане схвалення ще не означає остаточне продовження дії воєнного стану: для цього потрібне відповідне голосування у Парламенті, яке відбудеться найближчим часом.

Це буде вже шосте голосування Парламенту за воєнний стан з початку війни. До цього Рада вже схвалювала подібні рішення: 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня і 16 листопада 2022 року. Тоді воєнний стан продовжили до 19 лютого 2023 року.

Передбачається, що з 19 лютого воєнний стан та загальна мобілізація триватимуть попередньо ще 90 днів.

Що відомо про призов в Україні

18 жовтня Верховна рада підтримала законопроєкт щодо призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій. Згідно з текстом проєкту закону №8109, під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

Крім цього, призовні комісії створюються для розгляду питань щодо організації медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку:

  • організації і проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов'язаних або виключення з військового обліку;
  • направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

При цьому 20 грудня начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач повідомив, що мобілізація в Україні трохи знизилася за темпами, порівняно з початком повномасштабного вторгнення. Її посилення після Нового року не планували.

Читайте також

Мобілізація-2023 і вручення повісток: пояснює начальник центру комплектування

Хто і де може вручити повістку: роз'яснює юристка

Війна. Усі останні новини
На початок