Біатлон: Кубок IBU
Біатлон: Кубок IBU
"Було важливо відчути силу". Анастасія Меркушина - про дебютне "золото" на Євро та настрій на наступні старти

"Було важливо відчути силу". Анастасія Меркушина - про дебютне "золото" на Євро та настрій на наступні старти

Ексклюзивно
"Було важливо відчути силу". Анастасія Меркушина - про дебютне "золото" на Євро та настрій на наступні старти
. Manzoni / IBU

Ексклюзивний коментар української біатлоністки для Суспільне Спорт.

Анастасія Меркушина стала авторкою першого "золота" України на чемпіонаті Європи з біатлону. 28-річна біатлоністка тріумфувала у спринті, випередивши з перевагою у пів секунди найближчу суперницю.

Для Меркушиної ця золота медаль стала першою на дорослому чемпіонаті Європи в особистих гонках. Перед цим українська біатлоністка вигравала нагороди найвищого гатунку в особистих гонках ще на юніорському Євро.

Одразу після гонки у флешкоментарі IBU українська біатлоністка відзначила, що дуже рада результату. І була задоволена тим, що їй вдалося зробити щось для своєї країни.

Читайте також: "Відчуваю, що зробила щось для своєї країни". Перші слова Анастасії Меркушиної після перемоги у спринті на Євро

В ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт Меркушина дала розгорнуту оцінку перемозі на чемпіонаті Європи. Біатлоністка визнала, що не очікувала такого результату, але дуже щаслива від перемоги у спринті.

  • Про перемогу у спринті

"Немає слів, яка важлива [ця перемога]. По-перше, вона неочікувана: не те, щоб хтось - я сама від себе не очікувала такого результату у спринті. Тому мені особисто було важливо відчути силу, що я можу. Неважливо, як ти у себе віриш - головне, щоб у тебе бог повірив. Це особисто такі відчуття. Але, звичайно, у першу чергу ціль на сезон, зважаючи на ситуацію в країні, була зробити максимум. Щоб принести хороші новини, перемогу і дати привід для гордості, щоб піднявся український прапор та пролунав гімн. Звичайно, я щаслива, що мені це вдалося".

  • Про чисту стрільбу у спринті

"У мене насправді були проблеми зі стрільбою останні декілька днів. Вчора я поговорила зі своєю сестрою [біатлоністкою Олександрою Меркушиною], вона мене заспокоїла, налаштувала, що я зможу. Хто я така, щоб не слухати свою сестру - зробила, як вона сказала. Ходом було важко, скажімо, що боролася від початку до кінця, не давала собі слабину. Намагалася зробити якомога краще. Звісно, це було дуже важко, ти терпиш, і траса тут досить важка, високогір'я. Важко було дихати, зважаючи на всі хвороби, які у нас були. Усім тут було важко, тож треба було терпіти, це все, що від мене залежало".

  • Про подальші старти на Євро з біатлону

"Де ще виступлю крім переслідування? Поки що не знаю. Намагаюся жити сьогоднішнім днем, радіти перемозі і налаштовуватися на переслідування. А там, звісно, буде за рішенням тренерського штабу, хто куди біжить".

  • Чи готова Меркушина до великої кількості стартів на Євро

"Думаю, це була більше психологічна проблема в Антгольці. Розуміла, що гонки та етапи - це круто, але основні старти підходять, на які доведеться бігти фактично всі гонки, куди поставлять і де відберуся. Відчувалося, що попереду тривалий марафон гонок і, звичайно, хотілося на підсвідомому рівні якось відпочити. А тут вже - це основні старти і розумієш, що вище буде лише чемпіонат світу. Тож працювати тут треба і зараз. Сподіваюся, що тієї невеликої кількості базової підготовки, яку я встигла зробити - мені її вистачить для подальших стартів".

Хто така Анастасія Меркушина

  • 28-річна українська біатлоністка, що представляє на змаганнях Україну і Закарпатську область.
  • Меркушина втретє у кар'єрі виграє медаль на дорослому чемпіонаті Європи, вперше - саме "золото". У 2017 році вона стала бронзовою призеркою Євро в індивідуальній гонці, а у 2021-му у цьому ж виді здобула "срібло".
  • В активі Меркушиної також чотири медалі ("срібло" та три "бронзи") на чемпіонатах світу з біатлону, всі - у жіночих естафетах.
  • У сезоні 2022/23 Меркушина виступила у 12 гонках Кубка світу з біатлону. Найкращий результат в особистих стартах - 31-е місце в індивідуальній гонці на етапі в Рупольдингу.

Розклад гонок на чемпіонаті Європи з біатлону

  • Субота, 28 січня, 11:30. Жінки, гонка переслідування (10 км)
  • Субота, 28 січня, 14:30. Чоловіки, гонка переслідування (12.5 км)
  • Неділя, 29 січня, 11:30. Змішана естафета
  • Неділя, 29 січня, 14:30. Одиночний мікст
На початок