На Кіровоградщині збільшилась кількість інфарктів. Яка профілактика хвороби

На Кіровоградщині збільшилась кількість інфарктів. Яка профілактика хвороби

На Кіровоградщині збільшилась кількість інфарктів. Яка профілактика хвороби
. фото Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області 2022 року зафіксували майже на 200 інфарктів більше, ніж 2021-го. Інфаркт виникає через перекриття судини серця. Коли людина відчула біль, потрібно одразу звернутися до лікаря, розповіла медична директорка обласного кардіоцентру Людмила Кизима. Вчасно надана допомога, з її слів, дозволяє зберегти пацієнту життя та уникнути наслідків недуги. Суспільне дізнавалось, яка профілактика хвороби.

Увечері 11 січня 50-річний Юрій Скобєлєв відчув біль за грудиною, що давив. Чоловік викликав швидку. За дві години його з Петрового Олександрійського району привезли в кропивницький кардіоцентр: "Телефоном проконсультувалися і мене "швидкою" відразу привезли в медзаклад. Вранці зробили операцію".

На Кіровоградщині збільшилась кількість інфарктів. Яка профілактики хвороби
фото Суспільне Кропивницький

Зі слів Людмили Кизими, у чоловіка стався гострий інфаркт: "Це – повністю перекрита судина атеросклеротичною бляшкою – тромбом".

Для відновлення кровотоку судини чоловіку поставили стентЦе циліндрична конструкція, яку розміщують у просвіті порожнистих органів з метою розширення ділянки, звуженої внаслідок патологічного процесу.. "Якби своєчасно не було встановлено стент, який відкрив коронарний кровотік, то був би некроз".

Некроз – це відмирання частини тканини або органа, розповіла директорка. Стентування дозволяє зберегти життя пацієнту та мінімізувати наслідки гострого інфаркту – серцеву недостатність: "На жаль, на сьогодні люди ще не розуміють, що чим раніше вони звернуться за медичною допомогою, коли у них з’явився біль в серці, а особливо за грудиною, тим більше шансів зберегти життя".

За даними Людмили Кизими, 2022 року в кардіоцентрі пролікували на 193 випадки гострих інфарктів більше ніж 2021-го: "У 2021 році ми пролікували 512 інфарктів. У 2022 році – 705. Тобто ми спостерігаємо тенденцію до збільшення інфарктів. Чому? На це впливає і воєнний стан, і психоемоційні перевантаження у людей. До того ж не кожна людина постійно приймає медикаменти, необхідні для лікування ішемічної хвороби серця".

Запобігти гострому інфаркту можливо: "Передусім треба вести здоровий спосіб життя: не курити, не пити, правильно харчуватися. Не вживати багато солі, цукру і тваринних жирів. Корисні піші прогулянки".

На Кіровоградщині збільшилась кількість інфарктів. Яка профілактики хвороби
фото Суспільне Кропивницький

Щоб виявити вчасно хворобу, лікарка радить проходити кардіологічний огляд раз на рік.

"Я курити кинув відразу, – сказав Юрій Скобєлєв. – У перший день, як тільки приїхав. Я буду берегтись. Живу біля річки, маю вудочки, буду рибалити".

Лікування гострого інфаркту міокарда в кардіоцентрі безплатне, його оплачує Національна служба здоров’я України.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок