Як зберігати питну воду. Поради кропивницької фахівчині

Як зберігати питну воду. Поради кропивницької фахівчині

Як зберігати питну воду. Поради кропивницької фахівчині
. Ілюстративне фото: Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області через знеструмлення насосних станцій підприємства “Дніпро-Кіровоград” час від часу виникають перебої з водопостачанням. Як безпечно зберігати запаси води, Суспільному розповіла начальниця відділу санітарно-епідеміологічного нагляду Держпродспоживслужби області Галина Сабадаш.

Зі слів фахівчині, питна вода повинна відповідати мікробіологічним та хімічним вимогами, які прописані в державному стандарті. Тому варто брати воду, яка може зберігатися протягом року. "Коли виникають перебої з водопостачанням, треба зробити запас води. Краще всього купувати бутильовану воду в герметичній тарі, перевірити на етикетці термін придатності. На одну людину варто брати три літри. Запас питної води треба розрахувати мінімум на три доби – тобто купувати не менше дев'яти літрів"

Аби відрізняти питну воду та для господарських потреб, тару потрібно обов’язково промаркувати, радить Галина Сабадаш.

Як вберегтися від захворювань

Щоб вберегтися від виникнення захворювань, для пиття необхідно використовувати лише бутильовану або добре прокип’ячену воду. "Кип’ятіння є найефективнішим методом знезаражування води – для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання. Зверніть увагу – зберігати прокип’ячену воду можна не більше, ніж добу, адже після температурної обробки рідина стає більш сприйнятлива до зараження вірусами".

Зберігати прокип’ячену воду варто в ємності з герметичною кришкою, аби забезпечити мінімальний контакт з повітрям. Тримайте воду при кімнатній температурі в затіненому місці без прямих сонячних променів та якомога далі від тепла.

Під час приготування їжі застосовуйте термообробку продукту – варіння, смаження, запікання. Використовуйте питну воду з бюветів, колодязів, шахтних криниць, пунктів розливу питної води лише після 10-хвилинного кип’ятіння.

Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для вбиралень.

Читайте також

  • Як зберегти харчі без холодильника та без електрики. Поради лікаря та кухаря з Кропивницького.
  • Як користуватись газовим котлом під час частих відключень електрики — кропивницький експерт.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок