У Пентагоні пояснили, чому США не передають Україні танки Abrams

У Пентагоні пояснили, чому США не передають Україні танки Abrams

У Пентагоні пояснили, чому США не передають Україні танки Abrams
. Танк Abrams. Фото: AP

Зараз немає сенсу передавати Україні танки Abrams, оскільки вони дорогі в обслуговуванні. Про це на брифінгу заявила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

"Це дуже складна тема. Цей танк (Abrams, — ред.) потребує авіаційного палива, в той самий час, як Leopard чи Challenger мають інший двигун — їм потрібно дизпаливо, яке легше отримати. Питання утримання та висока ціна його обслуговування. Немає сенсу передавати українцям його на цей момент", — заявила Сінгх.

Раніше федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц у телефонній розмові з Джо Байденом заявив, що надасть Україні танки Leopard 2, якщо Вашингтон також ухвалить рішення про постачання своїх танків Abrams. Білому домі заявили, що кожна країна має ухвалювати власне рішення щодо допомоги Україні.

Що відомо про військову допомогу США Україні

Сполучені Штати Америки з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

9 травня президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

Водночас Байден заявив, що США не постачатимуть Україні ракетні комплекси, які дозволятимуть уражати цілі, розташовані на території Росії. Втім, ЗМІ ширили інформацію, що Україна зможе отримати РСЗВ, але не великої дальності.

Сенат США у четвер, 15 грудня, схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Раніше цей документ отримав схвалення Палати представників.

29 грудня президент США Джо Байден підписав закон про бюджет на 2023 фінансовий рік. Бюджетний пакет містить $772 млрд на внутрішні програми та $858 млрд на оборону. Він включає майже $45 млрд на надзвичайну допомогу Україні та близько $38 млрд для регіонів, що відновлюються після стихійних лих.

18 січня видання Politico повідомило, що США готуються оголосити про один із найбільших пакетів військової допомоги Україні в п’ятницю, 20 січня. Новий пакет міститиме бойові броньовані машини Stryker, а також додаткову артилерію та боєприпаси.

Читайте також

Чому США не надають Україні зброю за ленд-лізом: пояснює МЗС

США планують виділити майже $45 млрд Україні та союзникам по НАТО

Військова допомога США Україні: Маркарова розповіла про фінансування

На початок