Російська пропаганда використала для дезінформації відео з військовими, зняте на Кіровоградщині

Російська пропаганда використала для дезінформації відео з військовими, зняте на Кіровоградщині

Ексклюзивно
Російська пропаганда використала для дезінформації відео з військовими, зняте на Кіровоградщині
. фото Суспільне Кропивницький

Російська пропаганда використала для дезінформації відео з військовими, зняте у Світловодську на Кіровоградщині. Його зняла місцева жителька. На ньому — суперечка перехожого з військовими. На російському телеканалі його використали в сюжеті та показали, що українців на вулиці ловлять і відправляють на фронт. Чому виникла суперечка у перехожого та військових, Суспільному пояснила речниця обласного центру комплектування Руслана Францішкевич. Ще розповіла, де і як військовозобов'язаним можуть вручити повістки.

З початку загальної мобілізації в Україні, повістки військовозобов’язаним на Кіровоградщині вручають щодня, говорить Руслана Францішкевич. Просить жителів не фотографувати та не знімати на відео військових. А якщо ви стали свідком конфлікту, розібратись у чому справа.

"У зв'язку з проведенням чергової мобілізації в Російській Федерації, їхні спецслужби намагаються відвернути увагу росіян від цього процесу. Таким чином, внаслідок ось такого відео вони "демонізують" проведення мобілізації в нашій країні".

Російська пропаганда використала для дезінформації відео з військовими, зняте на Кіровоградщині
Речниця обласного центру комплектування Руслана Францішкевич. Суспільне Кропивницький

Зі слів Руслани Францішкевич, насправді на цьому відео світловодчанин сперечається з представниками центру комплектування.

"До них підійшов невідомий чоловік і почав нецензурно висловлюватися на адресу військовослужбовців і фіксувати це все на телефон. У відповідь військові викликали поліцію і попрохали чоловіка затриматися та стримали його за рукав. Російські ЗМІ подали, що так непосильно проводиться оповіщення і мобілізація в Україні. Хоча насправді цьому чоловіку взагалі не планували вручати повістку".

Зі слів речниці, після публікації відео у росЗМІ, чоловік перепросив та надав згоду на розміщення відеозапису вибачення.

"В автомобіль патрульної поліції мене ніхто не заштовхував, — сказав світловодчанин Дмитро. — Я свою провину повністю визнаю, дуже шкодую про те, що даною ситуацією скористалися російські засоби масової інформації".

Жителька Світловодська, яка зняла відео, сказала Суспільному, що в соцмережі його не викладала. Прізвище попросила не називати.

"Я його нікуди не виставляла, знімала його для себе і для подруг. Уже пишуть, що я така, сяка, зняла відео для росіян. Але я ж не хвора на голову".

Загальну мобілізацію в Україні оголосили 24 лютого — з початку російського вторгнення. Військовозобов’язаним видають три види повісток: для уточнення облікових даних, для проходження медичної комісії та мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається після проходження медичного огляду, якщо людину визнали придатною до військової служби.Четвертий вид повісток – для проходження строкової служби – під час загальної мобілізації не видають.

Російська пропаганда використала для дезінформації відео з військовими, зняте на Кіровоградщині
фото Суспільне Кропивницький

Повістку військовозобов’язаному мають вручити особисто, говорить речниця. "В повістці має зазначатися прізвище, ім’я, по батькові військовозобов’язаного, адреса його проживання, документи, які в разі необхідності йому потрібно мати, і підписана начальником терцентру комплектування і соціальної підтримки".

Пояснила, вручення повістки не означає мобілізацію та відправлення на фронт. "Повістку людині можуть вручити не тільки представники територіального центру. Це можуть зробити і керівник установи, організації, підприємства, де працює військовозобов’язаний".

Під загальну мобілізацію потрапляють чоловіки 18-60 років. "Нині повістку можуть вручити в будь-якому місці – на роботі, блокпостах, зупинках, біля супермаркетів. Під час дії воєнного стану громадяни України зобов’язані мати при собі документи. Уповноважені особи – працівники поліції – перевіряють документи і тоді видають людям повістки. У разі відмови, складається акт, його підписують поліцейські, уповноважені особи, свідки і вручають громадянину. Тоді він несе адміністративну відповідальність".

Хто може написати заяву на відтермінування від мобілізації — розповіла юристка ресурсного центру з питань допомогти учасникам АТО/ООС Олена Кочканян. "У кожної особи є підстави для явки в військкомат, тому що в нас воєнний стан. Але є і підстави для осіб, які не підлягають мобілізації. Це може бути пов'язано з потребою стороннього догляду, наявністю трьох і більше дітей. Якщо він опікун, усиновлювач, піклувальник, має на утриманні інваліда І або ІІ груп."

Якщо людина отримала перший або другий вид повістки і не прийшла у центр, їй загрожує штраф від 1700 до 3400 тисяч гривень. У разі повторного порушення протягом року – від 3400 до 8500 тисяч гривень. У разі неявки за мобілізаційним розпорядженням передбачена кримінальна відповідальність – від обмеження до позбавлення волі від 3 до 5 років.

Загальна мобілізація в Україні продовжена до 19 лютого.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок