"Найбільш гнітюче враження справив Ізюм". Волонтер з Кропивницького про поїздки на фронт

"Найбільш гнітюче враження справив Ізюм". Волонтер з Кропивницького про поїздки на фронт

"Найбільш гнітюче враження справив Ізюм". Волонтер з Кропивницького про поїздки на фронт
. Перший справа Андрій Вергуленко

До російського вторгнення в Україну кропивничанин Андрій Вергуленко працював журналістом. Нині він волонтер благодійного фонду "EDELVIRA", який допомагає українським військовим. Чоловік їздить на фронт, відвозить бійцям ліки, теплі речі, продукти. Говорить, найбільш гнітюче враження під час поїздки справило місто Ізюм на Харківщині.

У лютому Андрій Вергуленко дізнався, що його подруга з шестимісячною донькою перебувають в окупації у місті Токмак Запорізької області. В березні чоловік допоміг їм виїхати у Німеччину.

"Після цього я хотів піти воювати на фронт, однак мав намір пройти курси з домедичної допомоги та тактичної підготовки. У Кропивницькому їх не було, тож я вирішив переїхати у Київ. Перед цим познайомився з засновницею благодійного фонду "EDELVIRA" Марією Берко, випадково натрапивши на її сторінку у соцмережі. Вона шукала донорів для поранених бійців і я зголосився стати одним із них. Потім команда фонду збирала гроші на мікроавтобус для 93 бригади, я допомагав їм і таким чином залишився у столиці".

"Найбільш гнітюче враження справив Ізюм". Волонтер з Кропивницького про поїздку на фронт
фото Андрія Вергуленка

У грудні волонтери благодійного фонду їздили на Бахмутський напрямок – проїжджали Ізюм, Слов’янськ, Дружківку, Костянтинівку. "За п'ять днів ми зібрали на купівлю двох систем Starlink 40 тисяч гривень. Ще один придбав наш товариш у Польщі. Торік 21 листопада замовили їх у Чехії. По дорозі заїжджали у сім підрозділів, щоб передати їх артилеристам для забезпечення сталого зв’язку на позиціях, вчасного передавання команд та підвищення результативності".

Зі слів Андрія Вергуленка, найбільш гнітюче враження на нього справило місто Ізюм Харківської області. Один з районів міста, де був приватний сектор, повністю знищений.

"Тепер там лише одне поле, немає жодного вцілілого будинку. Просто їдеш і розумієш: тут же колись жили сім'ї з дітьми, нині всього цього просто немає. Попри це люди стоять на зупинках на фоні зруйнованих будівель, ходять з пакетами по магазинах. Життя триває".

"Найбільш гнітюче враження справив Ізюм". Волонтер з Кропивницького про поїздку на фронт
Андрій Вергуленко на фото посередині. фото Андрія Вергуленка

Нині у благодійному фонді збирають гроші на пікапЛегкий комерційний автомобіль з відкритою вантажною платформою, який використовують для швидкого довозу на замовлення невеликих ящиків, деталей тощо.. Волонтер говорить, наразі допомогу на фронт возять на власних легкових автомобілях та мікроавтобусах, які беруть під особисті зобов'язання.

"Найскладніше нам потрапити у місто Бахмут, що на Донеччині. Там такі місця, що на легкових машинах і не дістанешся. Плануємо їздити на фронт один-два рази на місяць. Нині чекаємо на ще один Starlink, оскільки виникли проблеми з доставкою через масові замовлення. Пройшли спеціальний курс, аби за необхідності під час поїздок ми могли надати собі та побратимам першу медичну допомогу. Після свят чекаю на оформлення в одну з військових частин. Планую служити та поєднувати роботу волонтером".

Що відомо

Благодійну організацію "EDELVIRA" заснували Марія Берко та Мирослава Силенко. Після російського вторгнення фонд спрямував усі свої зусилля на пошук донорів крові для Київського військового госпіталю і допомогу українським військовим на фронті.

Читайте також

  • Відрізала косу, щоб допомогти ЗСУ. Школярка Віка з Кропивницького.
  • "Допомагати – це нормально". Школяр з Кіровоградщини зібрав 200 тисяч гривень для ЗСУ.
  • "Зігрій український фронт". У Кропивницькому збирають зимові спальники для бійців.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок