Рада позбавила мандатів п'ятьох проросійських депутатів

Рада позбавила мандатів п'ятьох проросійських депутатів

Рада 13 січня позбавила мандатів п'ятьох проросійських депутатів
. Голосування за позбавлення мандату Віктора Медведчука. Фото: з телеграм-каналу Ярослава Железняка

Верховна Рада 13 січня позбавила мандатів 5-х проросійських депутатів — Віктора Медведчука, Андрія Деркача, Рената Кузьміна, Тараса Козака і Андрія Аксьонова.

"Через втрату громадянства (президент підписав Указ, — ред.) депутатів: Віктора Медведчука — 320 — за (на фото голосування за це питання), Тараса Козака — 317 — за; Андрія Деркача — 314 за; Рената Кузьміна — 319 — за. Через власну заяву — Андрія Аксьонова — 294 за", — повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Що відомо про політиків, яких позбавили громадянства

10 січня президент Володимир Зеленський заявив, що позбавив громадянства України політиків Тараса Козака, Рената Кузьміна та Віктора Медведчука (всі від забороненої "Опозиційної платформи — За життя"), а також Андрія Деркача "на підставі матеріалів, які були підготовлені Службою безпеки України та Державної міграційної служби України, та відповідно до Конституції". 11 січня указ про позбавлення громадянства Медведчука і ще трьох політиків надійшов у Верховну раду.

Нардеп від "Опозиційної платформи — За життя" Віктор Медведчук був фігурантом справи про державну зраду, за результатами якої у жовтні 2021 року суд відправив його під домашній арешт. 27 лютого 2022-го стало відомо, що після вторгнення Росії Медведчук втік з-під домашнього арешту.

12 квітня 2022 року президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Віктора Медведчука та опублікував його фото в наручниках та у військовій формі. Згодом він запропонував обміняти Медведчука на українців, які опинилися в російському полоні. Пізніше Медведчук звернувся до Володимира Зеленського та Володимира Путіна із проханням обміняти його на захисників Маріуполя та заблокованих у місті цивільних.

21 вересня 2022 року стало відомо, що тривають перемовини щодо обміну полоненими за формулою 1 українець на 4 росіян і, за повідомленнями ЗМІ, до списків на обмін міг потрапити кум президента РФ Володимира Путіна Медведчук. У вересні Медведчука обміняли на 200 українських захисників, які перебували в російському полоні.

Ще одним фігурантом справи про держзраду був нардеп від ОПЗЖ та соратник Медведчука Тарас Козак. 13 липня 2021 року Печерський районний суд арештував майно нардепа, який перед цим встиг виїхати за кордон. Раніше, 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака.

16 вересня 2022-го депутата Ради Андрія Деркача оголосили у розшук за підозрою у державній зраді та незаконному збагаченні. Як повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, зважаючи на те, що Деркач переховується від слідства, про підозру йому повідомили заочно. За даними слідства, народний депутат за період 2019-2022 рік одержав щонайменше 567 тис. дол. США від правоохоронних та розвідувальних органів РФ за підривну діяльність проти України. Він мав зокрема дискредитувати Україну на міжнародній арені, погіршувати дипломатичні відносини зі США, а також ускладнити інтеграцію України до Євросоюзу та НАТО.

У жовтні 2022-го народному депутату від партії ОПЗЖ Ренату Кузьміну повідомили про підозру у державній зраді. За інформацією правоохоронців, напередодні та після початку повномасштабного вторгнення РФ він "розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні".

Андрій Аксьонов був мером міста Добропілля і представником партії "Порядок", який переміг на довиборах до парламенту в 50-му окрузі на Донеччині. 9 січня нардеп Аксьонов написав заяву про складання мандата.

Голова провладної фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що парламент на найближчому засіданні позбавить мандатів ще чотирьох депутатів від заборонених партій. Згідно з Конституцією, в разі припинення громадянства припиняються і повноваження нардепа в Раді.

Читайте також

Медведчука могли позбавити громадянства України через наявність паспорта РФ — ОПОРА

Рада на найближчому засіданні позбавить мандатів ще чотирьох депутатів від заборонених партій — Арахамія

Медведчук, Козак, Деркач, Кузьмін: Зеленський позбавив громадянства чотирьох політиків.

Указ про позбавлення громадянства Медведчука і ще трьох політиків надійшов у Раду

На початок