Бабин Яр вимагають передати Інституту нацпам'яті. Дробович розповів, де взяти гроші

Бабин Яр вимагають передати Інституту нацпам'яті. Дробович розповів, де взяти гроші

Ексклюзивно
Бабин Яр вимагають передати Інституту нацпам'яті. Дробович розповів, де взяти гроші
.

Очільник Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович відповів на вимогу української інтелігенції підпорядкувати меморіальний комплекс Голокосту Бабин Яр Інституту, заявивши, що ідея є логічною, однак наразі інституційна спроможність недостатня, а концепцію меморіалізації необхідно доопрацювати.

"Трішки запізнилися з ідеєю, бо вже був час, коли Бабин Яр підпорядковувався Інституту. У попереднього міністра культури Володимира Бородянського була ідея всі меморіальні заповідники віддати Інституту національної пам'яті з дуже логічної причини, через очевидний зв'язок меморіального заповідника та Інституту. Плюс у всіх державних інституцій, як, наприклад, Бабин Яр, заповідник Биківнянські могили, інших музеїв, — у них є свій бюджет, який просто лежить у Міністерстві культури. При грамотному управлінні державними інституціями може навіть не знадобитися додаткових коштів", — відповів Суспільному Дробович на запитання, де УІНП буде брати гроші на управління Бабиним Яром в умовах скорочення бюджету.

Читайте також: Голова ІНП Антон Дробович: "Бабин Яр був до Хржановського, Бабин Яр буде й після нього"

Водночас Дробович зазначив, що наразі спроможність Інституту нацпам'яті є недостатньою.

"Треба, принаймні, розширити штат працівників. Тоді це можна робити. А загалом — ідея доволі логічна. Однак треба розуміти, що конкретно передадуть, тому що одна справа — це заповідник, який уже є, а інша — земельні та приватні ділянки, які просто неможливо передати в Інститут. Неможливо, щоб він став органом управління юридичних осіб", — підкреслив голова ІНП.

Дробович розповів, що концепція комплексної меморіалізації Бабиного Яру вже опрацьована, однак вона не є остаточною.

"Непоганий "драфт" документу, з якого можна починати. Але загалом має бути одна державна стратегія управління державними заповідниками, яка визначає рамки, а далі — всіх інституцій окремо. Конкретно наразі я не можу дістати і покласти концепцію. Це — серйозна робота, яка має бути експертною і публічною. Щодо Бабиного Яру напрацьована попередня концепція за участі групи з Інституту історії НАН України, і з неї вже можна починати. Ми точно будемо базуватися на тій концепції, над якою працював і наш Інститут, і Інститут історії", — сказав Дробович.

Раніше представники української культурної та наукової спільноти оприлюднили звернення до очільників держави та Київського міського голови щодо меморіалізації Бабиного Яру. Наразі його підписало понад 700 науковців, митців, філософів, журналістів, правозахисників, колишніх політв'язнів тощо.

"Ми, представники української культурної та наукової спільноти, вимагаємо від Президента України, Кабінету міністрів України, міської влади Києва сприяти якнайшвидшому завершенню роботи і винесенню на широке громадське обговорення Концепції комплексної меморіалізації Бабиного Яру, яку підготувала робоча група українських науковців при Інституті історії України НАНУ на виконання розпорядження Кабінету міністрів України від 26 липня 2018 року та на замовлення Міністерства культури України і Національного історико-меморіального заповідника Бабин Яр", — ідеться в тексті звернення.

Згідно з ним, представники інтелігенції вимагають передати Бабин Яр Інституту нацпам'яті й визначити УІНП державною інституцією, яка має забезпечити процес меморіалізації Бабиного Яру відповідно до затвердженої урядом концепції.

Що відомо

  • 23 грудня новий голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович повідомив, що серед його першочергових завдань на посаді — створення відкритого архіву репресивних органів, посилення роботи з закладами освіти та протидія російській пропаганді в Україні.
  • Дробович заявив, що УІНП має розказувати про людей, які зробили свій внесок, зокрема й проливали кров за українську незалежність, а визначати, хто з них є героєм, має народ.
  • Відомі українські діячі культури вимагають звільнити російського режисера та автора проєкту "Дау" Іллю Хржановського з посади художнього керівника меморіального центру Голокосту Бабин Яр.
  • Дробович заявив, що в Хржановського немає концепції меморіалу взагалі, а є інтуїції, скетч і набір асоціацій на тему Бабиного Яру, Голокосту і Геноциду.
  • Державне агентство України з питань кіно уклало договір з про надання державної підтримки на створення фільму "Бабин Яр" на суму понад 49 млн грн.
На початок