У Франції правоохоронці затримали українського олігарха Костянтина Жеваго — ДБР

У Франції правоохоронці затримали українського олігарха Костянтина Жеваго — ДБР

Костянтин Жеваго
.

У Франції у Куршевелі правоохоронці 27 грудня затримали українського олігарха Костянтина Жеваго. Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомила речниця Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян. Олігарх є фігурантом низки кримінальних проваджень, тож Україна звернулася із запитом про його екстрадицію.

"За запитом слідчих ДБР вдалося у Куршевелі затримати Костянтина Жеваго. Ви знаєте, що він є фігурантом кількох кримінальних проваджень ДБР. І зараз готуються документи до екстрадиції", — сказала Сапьян.

“За запитом Державного бюро розслідувань французькі правоохоронці затримали екснардепа, акціонера банку АТ “Банк “Фінанси та Кредит” Костянтина Жеваго в елітному курорті Куршевель. На виконання ухвали суду щодо тримання під вартою підозрюваного, працівники Бюро у тісній взаємодії з Офісом Генерального прокурора провели величезну роботу”, — йдеться у офіційному повідомленні ДБР.

Серед іншого, слідчі ДБР підготували клопотання про взяття під варту до одержання вимоги про видачу (екстрадицію) екснардепа до 38 країн. Протягом кількох місяців тривала тісна взаємодія з правоохоронцями різних країн, у тому числі органами юстиції, жандармерії та поліції Французької Республіки.

Подробиці затримання Жеваго у Франції

“27 грудня в одному з готелів Куршевелю представники кримінальної поліції Французької Республіки затримали акціонера банку АТ “Банк “Фінанси та Кредит. Після намагань оскаржити правомірність затримання, фігурант погодився піти разом з представниками компетентних органів Франції”, — повідомили в ДБР.

На 28 грудня заплановано обрання екстрадиційного арешту Жеваго у суді міста Шамбері. На цей час готується необхідний пакет документів для його екстрадиції з Французької Республіки в Україну.

У яких справах фігурує Жеваго

У межах розслідування кримінального провадження Жеваго було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, також підозри повідомлені низці топменеджерів банку.

“Вони організували механізм розтрати 113 млн доларів США фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку”, — зазначили в ДБР.

На сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також, накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн гривень, були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

За даними видання Forbes, п’яте місце у списку найбагатших бізнеменів України станом на грудень посідає власник металургійної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго із 1,4 мільярдами доларів — до війни його статки оцінювались в 1,4 мільярда.

Що відомо про олігархів в Україні

29 червня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів. РНБО вже підготувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА.

Згідно із законом, олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Читайте також

Реєстр РНБО та декларація про контакти. Що передбачає законопроєкт Зеленського про олігархів

Закон про олігархів і втрати через війну. Що означає заява Ахметова про вихід з медіа

На початок