Угорщина не отримає фінансування від ЄС через провал судової реформи

Угорщина не отримає фінансування від ЄС через провал судової реформи

Угорщина не отримає фінансування від ЄС через провал судової реформи
. Брюссель, Бельгія — 18 вересня: штаб-квартира Ради ЄС. Фото: Getty Images

Євросоюз попередив, що припинить більшу частину регіональної допомоги Угорщині, оскільки уряд прем’єр-міністра Віктора Орбана ще не запровадив реформи, спрямовані на забезпечення незалежності судової системи країни. Про це повідомляє Financial Times.

Напередодні Єврокомісія повідомила, що досягла загальної угоди з Будапештом щодо фінансування бюджетного періоду 2021-2027 років. Однак основна частина з 22 млрд євро поки не може бути виплачена, оскільки Угорщина ще має виконати низку умов щодо верховенства права.

Видання зазначає, що рішення підкреслює фіскальні проблеми, з якими стикається Орбан, який дуже хоче розблокувати фінансування ЄС після різкого падіння угорської валюти, форинта, цього року.

"Будапешт протягом багатьох років бореться з Брюсселем через свою репутацію щодо верховенства права, що, на думку критиків, загрожує справедливому та прозорому розподілу грошей платників податків ЄС", — пише FT.

Міністри ЄС минулого тижня підписали рішення ЄК про припинення фінансування у розмірі близько 6,3 млрд євро через порушення верховенства права в Угорщині. Рішення щодо фінансування в рамках політики згуртованості, ухвалене напередодні, впливає на ширший пул європейських коштів і стосується положень, пов’язаних із Хартією основних прав ЄС, які тепер є частиною бюджетного законодавства блоку, пише видання.

Згідно з правилами, посадовці ЄК повинні перевірити відповідність Хартії, перш ніж виплачувати державам-членам фінанси згуртованості. У Комісії зазначають, що обмеження незалежності судової влади в Угорщині наразі перешкоджатимуть виплатам.

У Брюсселі також заявили, що певні виплати будуть припинені через закон Угорщини, який дискримінує людей на основі їх сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, а також через положення, які створюють «серйозні ризики для академічної свободи та права на притулок».

Комісія вважає, що умова, яка стосується Хартії основних прав, ще не виконана, що означає, що комісія «не може відшкодувати витрати».

Минулого тижня Рада ЄС схвалила заявку Угорщини на частку фонду відновлення після COVID-19 через півтора року після того, як Будапешт вперше подав свій запит на отримання грошей. Але виплати за цією схемою також не будуть здійснюватися, доки не будуть введені в дію ключові реформи верховенства права, серед яких зміни, що забезпечують незалежність судової системи.

Раніше Європейська комісія рекомендувала заморозити виділення Угорщині 7,5 мільярда євро через повільне впровадження реформ в країні і відповідно ризик для бюджету ЄС.

Таким чином Європейська комісія вирішила зберегти свою початкову пропозицію від 18 вересня про призупинення 65% зобов'язань за трьома операційними програмами в рамках політики згуртованості на суму 7,5 млрд євро.

Що цьому передувало

Раніше стало відомо, що Європейська комісія планує рекомендувати скоротити фінансування адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана через занепокоєння щодо хабарництва в Угорщині.

Угорщина стала першою країною, щодо якої провели розслідування згідно з новими правилами, які дозволяють ЄС карати членів, що підривають його фінансові інтереси. Комісія витратила місяці на розслідування руйнування верховенства права під час більш ніж десятирічного перебування Орбана при владі, пише Bloomberg.

Кабінет міністрів Орбана, який втратив доступ до фінансування блоку в очікуванні результатів розслідування, сподівається залучити понад 40 мільярдів євро фінансування ЄС до 2027 року. Нещодавно він запропонував створити антикорупційне агентство та внести зміни до низки законів, у тому числі щодо державних закупівель, щоб розвіяти занепокоєння виконавчої влади ЄС.

Читайте також

"Футбол — не політика" та виклик посла. Що відомо про появу Орбана у шарфі з територіями України у складі Угорщини

"Орбан у стосунках з Путіним не перетинає європейських кордонів" — віцемаршалок Сейму Польщі про Угорщину та санкції ЄС

Угорщина підтримала виділення Україні 18 мільярдів євро в рамках пакету ЄС

На початок